RSS

Bästsäljande ungdomsbokserier

23 Feb

En lista som varje författare vill hamna på. Vad kan jag som aspirerande författare lära mig av den?

Kikade på NY Times bestseller lista för YA (Young Adult) – bokserier. Så här såg den ut:

1. The Hunger Games, by Suzanne Collins
Att The Hunger Games ligger etta är inte så förvånande med tanke på hur bra den är (länkar till recensionerna hittar ni på “Lästa Böcker”).

2. Diary of a Wimpy Kid, written and illustrated by Jeff Kinney
Är tydligen en skojig serie där böckerna är skrivna i dagboksform med massa kladd (illustrationer). Känner inte riktigt att det är min typ av bok men är intresserad av hur boken är upplagt.

3. Percy Jackson & the Olympians, by Rick Riordan
Ska läsa klart så fort jag får tag på den sista boken. Är lite förvånad över att den är så högt upp på listan faktiskt, som sagt så tyckte jag att böckerna blev rätt enformiga i längden.

4. House of Night, by P.C. Cast and Kristin Cast
Har jag inte ens hört talats om denna förrän nu. Googlade på den och det visade sig vara en vampyrserie (som om man inte kunde gissa på namnet). Jag gillar ju övernaturliga serier så den kommer att hamna på min önskelista.

5. Magic Tree House, by Mary Pope Osborne
Är en barnserie (6-9) om 2 barn som springer på en massa magiska äventyr (hela 46 böcker finns det). Ligger inte riktigt i min åldersklass men mina syskonbarn kanske gillar dem.

6. The Twilight Saga, by Stephenie Meyer
Jag behöver knappast säga något, alla lär väl känna till den.

7. Pretty Little Liars, by Sara Shepard
Jag har faktiskt velat läsa denna rätt länge men aldrig haft chansen. Känns väldigt High School – drama och det gillar jag :p

8. Fablehaven, by Brandon Mull
Har den sista boken kvar att läsa (alltid utlånad på biblioteket). Väldigt underhållande serie men lite väl för barnvänlig. Jag vill ha mer våld och förtvivlan, det är trots allt världens öde som står på spel.

9. Vampire Academy, by Richelle Mead
Står redan på min önskelista.

10. Harry Potter, by J. K. Rowling
Inte helt oväntat men imponerande att Harry Potter fortfarande är med på listan med tanke på att den sista boken släpptes för mer än 3,5 år sen.

Så vad säger listan egentligen?
1. Barn tycker om historier som inte utspelar sig i en riktig värld, endast Diary of a Vimpy kid och Pretty Little Liars ser ut att inte innehålla någon form av påhittad verklighet.
2. Vampyrserier är inne (3/10). Jag tror däremot att man inte bör satsa på att skriva vampyrserier om man vill bli utgiven. Det är en lång process att ge ut en bok och börjar man inte förrän nu så lär intresset har svalnat när det är dags för utgivning.
3. Ungdomarna vill ha mer våld och mörkare historier, det ska inte vara puttefnuttiga historier där huvudpersonerna aldrig skadar sig och de goda är alltid lyckliga, det vill säga inga Disney-filmer.
4. Som jag ser det är The Hunger Games den enda av sin kategori på topplistan. Diary of a Vimpy Kid och Pretty Little Liars anser jag tillhöra skoldrama. Percy Jackson, Fablehaven, Magic Tree House och Harry Potter är ungdomsfantasy. Resten är vampyrromans. Det är inte helt omöjligt att nästa innegrej är dystopiska framtidsromaner.

Slutsatsen är att det varken ser mörkt eller ljust ut för mitt manus. Jag skriver ungdomsfantasy och det ser faktiskt ut som att den genren är på väg utför. Å andra sidan lär det dröja ett bra tag innan manuset blir utgiven (om det nu någonsin kommer att bli det) så intresset kanske har ökat igen. En positiv sak är att min berättelse innehåller mycket blod och det är tydligen inne :p

 
8 Comments

Posted by on February 23, 2011 in Blandat, Läsvanor, Skriva, Ungdomsböcker

 

Tags:

8 responses to “Bästsäljande ungdomsbokserier

 1. Fia Filur

  February 23, 2011 at 16:22

  Ska bli spännande att se vad du tycker om House of Night. Jag köpte de två första i den serien samtidigt som de två första i Vampire Academy. Gillade inte alls HoN men älskade VA. Båda berättas i jagform men jag tyckte Zoey i HoN var så pratig och high school-aktigt tjejig att jag tröttnade. Rose i VA är tuff, cool och slår folk på käften, det gillar jag 🙂

  Själv är jag dock lite trött på att läsa om vampyrer, och till viss del även varulvar. Mycket änglar i luften nu också…

   
  • boktycke

   February 23, 2011 at 16:39

   Jag ser fram emot att läsa båda serierna. Har alltid gillat vampyrserier ^^

   På tal om änglar så är jag rätt sugen på att läsa The Mortal Instruments. Har du läst någon av böckerna?

    
 2. Fia Filur

  February 23, 2011 at 22:09

  Har aldrig hört talas om den serien innan, men kollade nu och böckerna verkade spännande, iaf baserat på baksidestexten. Ska läsa utdrag också en dag när jag hinner. Omslagen var snygga! Mycket viktigt tycker jag 🙂 Har precis köpt en eng bok pga läckert omslag, Nightshade av Andrea Cremer. Önskar att jag hann läsa nån gång också, men jag bara redigerar och redigerar och det går sakta sakta….

   
  • boktycke

   February 24, 2011 at 10:59

   Jag brukar som sagt läsa på väg till/från jobbet och även en halvtimme på kvällen innan jag lägger mig. Redigeringen och skrivandet går lite långsamt, just nu är jag inne i en period där jag vill läsa mycket.

   Vad är det för manus du redigerar på? Finns det uppe på kapitel1?

    
 3. Fia Filur

  February 24, 2011 at 17:44

  Smidigt att kunna läsa när man pendlar! Jag blir åksjuk av att skriva ett sms när jag åker bil/buss. 😦 Tåg är lite bättre.

  Mitt manus ligger inte på K1. Det är en ungdomsbok som handlar om Nikita som kan självläka och Zack som kan förvandla sig till ett lodjur 🙂 Zack blir dödligt skadad i en olycka och för att rädda livet på honom måste hon avslöja hans hemlighet. Det beslutet öppnar dörrar till det förflutna och äntligen får Nikita veta vad som egentligen hände den där dagen när hennes föräldrar dog. Men faran är inte över. Någon i deras närhet vet vem Zack är och vill honom illa…

   
  • boktycke

   February 24, 2011 at 18:06

   Jag blir också åksjuk i bil men tåg funkar ^^

   Spännande, låter som något jag kan tycka om! Är det en fristående bok eller en serie? Hoppas att det går bra med redigeringen.

    
 4. Fia Filur

  February 24, 2011 at 21:54

  Åksjuka är ett elände 😦 Annars skulle jag kunna läsa mer. Ljudbok funkar inte, går alldeles för sakta, istället för att läsa på några timmar så tar en bok flera dagar /veckor att lyssna på.

  Från början hade jag planer på en serie för jag trodde att det blev för mycket att proppa in allt i samma bok, men efter ett utlåtande hos Malin på Skrivkoma (smart tjej) så insåg jag att det blev alldeles för händelsefattigt. Därför fyller jag på rejält med action nu i redigeringen så får jag se om det blir något över till eventuellt efterkommande.

  Är din fristående eller serie och vad handlar den om? Får ju snart läsa den i bokcirkeln 🙂

   
  • boktycke

   February 25, 2011 at 07:09

   Ja, ljudböcker tar för mycket tid, undrar om det funkar med att snabbspola :p

   Min är en serie, tetralogi. Ska bli spännande att höra vad andra tycker om den.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: