RSS

En bok om att skriva

08 Mar

Självbiografi, skrivtips och en novell är vad som erbjuds. För en gångs skull gör jag en recension på en icke-skönlitterär bok.

Titel: On Writing
Serie: N/A
Författare: Stephen King
Sidantal: 367

Omdöme:
Jag har hört mycket gott om boken och delvis tycker jag att den är värd berömmen. Första tredjedelen är ren självbiografi som jag faktiskt tyckte var rätt tråkigt. Inget illa mot King men biografier är verkligen inte min grej. Efter att ha tagit mig förbi den delen börjar det intressanta – skrivtipsen.

En stor del av bokens köpare lär vara författaraspiranter som vill få inblick i yrkeslivet hos en av vår tids största författare. King håller vad han har lovat och delar generöst ut tips, speciellt gillar jag att han har med både dåliga och bra exempel. Det som jag blev besviken över är att jag kände till de flesta av tipsen. Han tillförde inte direkt några nya skrivkunskaper till mig utan det var mer som en bekräftelse på att just dessa saker är viktiga. Tro nu inte att jag anser mig vara bättre än andra för det gör jag inte. Att tipsen inte var några nyheter för mig betyder inte att jag redan behärskar dem, tvärtom, hade jag gjort det skulle jag ha varit utgiven för länge sedan. Jag har helt enkelt hört dem tidigare i andra sammanhang.

Som sagt tycker jag om exemplen som King ger och beundrar det oblyga sättet han delar med sig av sina livserfarenheter. För en ny wannabe-författare lär det vara många aha-upplevelser då tips efter tips kastas ut. Självbiografidelen sänkte betyget men resten av boken är mycket läsvärd.

etikett-denhärgillarjag

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: