RSS

Behemoth i vattnet och Leviathan i luften?

10 Mar

Jag har alltid trott att Behemoth var en luftvarelse (med tanke på att namnet slutar på moth), och att Leviathan levde i havet (i alla fall i Final Fantasy-spelen), men det kanske inte är så.

Titel: Behemoth
Serie: Leviathan 2
Författare: Scott Westerfeld
Sidantal: 481

*Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar*

Handling:
Det brittiska luftskeppet Leviathan har hamnat i Istanbul/Konstantinopel som ännu är neutral i kriget. Alek flyr från skeppet och tar skydd i staden, utan rådgivare eller pengar måste han gömma sig från fienden.

Deryn brottas med andra problem, Leviathan måste länma staden men tyskarna planerar ett anfall. Hon måste klara av sitt uppdrag och ännu viktigare – fortsätta låtsas vara en pojke.

Omdöme:
Behemoth fortsätter direkt där Leviathan lämnade. Eftersom jag läste den första boken för inte så länge sedan kändes det knappt att jag hade börjat på en ny bok.

Takten är snabb, Westerfield skippar alla onödiga delar och hoppar ibland flera veckor framåt i tiden. Det är nästan så att man anar var någonstans i boken han har tagit bort scener. Det är egentligen inget dåligt men någon gång tyckte jag att han hoppade lite väl för mycket.

Deryn och Alek är fortfarande bra karaktärer båda två och deras PoV känns väldigt trovärdiga. Alek har en större roll i den här boken vilket jag inte har något emot, även om jag tycker om Deryn mer.

Att boken har sämre betyg än sin föregångare beror på att woah-känslan inte befann sig på samma sätt. Antagligen beror det på att det introducerades många fler nya maskiner än muterade djur. En av sakerna jag tyckte bäst om i Leviathan var alla beskrivningar av bestarna.

Sammanfattat så är Behemoth en mycket bra fortsättning. Den känns faktiskt inte alls som en transportsträcka vilket andra boken i trilogier har en tendens att göra. Det värsta med att ha läst den här boken är att jag måste vänta ett tag innan den tredje och avslutande boken Goliath släpps.

etikett-riktigtbra

Andra delar i serien:
1. Leviathan
2. Behemoth
3. Goliath

 

Tags: , ,

6 responses to “Behemoth i vattnet och Leviathan i luften?

 1. Eldtunga

  March 11, 2011 at 18:29

  Jag tänkte att Leviathan kunde flyga, men kan inte förklara varför. Ord som börjar med “lev” tänker jag har med “upplyftning” att göra. Trodde att det var ett latinskt ord, men det hade jag bara drömt 🙂

   
  • boktycke

   March 11, 2011 at 23:11

   åh, så har jag faktiskt aldrig tänkt men det låter rätt vettigt när du nämner det. Googlade upp leviathan och det står att det är ett havsmonster… men jaja, allt behöver ju inte vara korrekt.

    
 2. Oskar Källner

  March 21, 2011 at 08:43

  Både Leviatan och Behemot är fasansfulla vidunder från slutet av Jobs bok i Bibeln. De är båda två mytologiska kaosmonster/drakar/dinosaurielikande kreatur. Leviatan finns även med i Psalm 104 och 74.

  Enligt beskrivningarna i Job så är Leviatan någon typ av havsmonster, medan Behemot verkar vara ett landlevande kreatur, som ändå trivs nära flodbanken. Det är alltså inte latinska rötter, utan förlagorna är mycket äldre än så.

  Även den tredje boken har en biblisk förlaga. Goliat var ju den jättestora fiendekrigare som (den blivande) kung David besegrade med bara en slunga och några stenar.

   
  • boktycke

   March 21, 2011 at 10:09

   Ah, där ser man ^^

   Är väldigt nyfiken på vad Goliath ska föreställa i sista boken. Leviathan och Behemoth har varit bestar men Goliath låter mer som en robot. Just nu känns det som att tre böcker är för kort, ska bli spännande att se hur Westerfield kommer att avsluta berättelsen.

    
 3. Oskar Källner

  March 22, 2011 at 15:11

  Westerfield är ju (ö)känd för att avsluta sina böcker ganska abrupt. Så vi får väl se. Har själv inte läst hans steampunk ännu, men jag kan verkligen rekommendera Risen Empire. Hur bra som helst. 🙂

   
  • boktycke

   March 22, 2011 at 18:08

   Risen Empire alltså, ska hålla utkik efter den på bibblan ^^

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: