RSS

Ett tillfredsställande slut

30 Mar

Äntligen har jag tagit mig tid att läsa den sista delen om Percy Jackson. Ett värdigt slut för en underhållande serie.

Titel: The Last Olympian
Serie: Percy Jackson & The Olympians 5
Författare: Rick Riordan
Sidantal: 381

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Kronos monsterarmé är på intåg och det enda som hindrar dem från att störta gudarnas tron är Percy och de andra halvgudarna från Halvblodslägret. Hela världens öde står på spel och Percys handlingar kommer att avgöra striden. Men vad är det för val som han enligt profetian måste göra, och ännu viktigare, är han ens hjälten som nämns i den?

 

 

Omdöme:
För ganska exakt ett år och en månad sen plockade jag upp den första boken och fastnade för Percy Jackson. ”The Last Olympian” påminde mig om varför jag började gilla serien, humorn, dialogerna, stämningen, allt för på plats och resultatet blev en mycket tillfredsställande berättelse. Trots att klockan närmade sig midnatt och jag var tvungen att gå upp 5:45 nästa morgon så kunde jag inte låta bli att läsa ut boken (gissa om jag ångrade mig när alarmet började låta).

Det finns dessvärre två stora logiska luckor som jag inte kan låta bli att anmärka på. För det första, Percy får skumma drömmar när han sover så han säger hela tiden att han inte vill sova. Men hans drömmar är verkliga scener från gamla händelser, ibland är de fjärrsyn och han kan både se och höra vad fienden gör. Seriös, om jag kan spionera på fienden genom att sova så  skulle jag spendera all min lediga tid sovandes.

Den andra logiska luckan är gudarnas handlingar. Jag förstår inte alls hur de resonerar, okej, deras hem, där all deras magiska krafter ligger, är under anfall av deras största fiende. Vad gör de då? Jo, de lämnar försvaret åt fyrtio ungar och ger sig själva iväg för att bekämpa ett annat monster. Men hallå? Om hemmet faller så är ni döda, borde det inte liksom vara viktigare att försvara det? En annan sak är all hemlighetsmakeri, med tanke på att de vet att Percy kommer att avgöra deras öde så kan de väl hjälpa honom lite. Istället för att säga i klartext så är de tvungna att ge en massa hintar och visioner istället. Om mitt liv hängde på Percy handlade rätt skulle jag ha överröst honom med övertydliga instruktioner istället för att tala i gåtor.

Det är alltid speciellt att läsa slutet av en längre serie, antingen blir jag besviken för den slutade inte som jag ville (t.ex. Hungerspelen), eller så vill jag ha mer för den slutade så bra (t.ex. Fablehaven). Percy Jackson är ett av de sällsynta fallen där jag bara kände mig nöjd. Resan är slut och det känns bara rätt att ta farväl. Riordan har börjat på en ny serie om Halvblodslägret och den ska jag spana in när jag får chansen.

Betyg: 8,5/10

 

Tags: ,

10 responses to “Ett tillfredsställande slut

 1. aeskill

  March 30, 2011 at 17:56

  Jag blev intresserad av det du sa om slutet på en serie. Vad innebär ett bra slut för dig? Själv är jag en ‘sucker’ för lyckliga / förlösande slut, som ligger i linje med vad jag önskat mig. Däremot har jag läst böcker och blivit arg och upprörd över oväntade och för mig som läsare hänsynslösa slut, vilka jag med lite distans kommit till slutsatsen måste ha varit fenomenala. Det eftersom jag ältar och irriterar mig över dem alldeles för länge.

   
  • boktycke

   March 30, 2011 at 18:29

   hmm, svår fråga. Det viktigaste med ett slut är att det ska vara trovärdigt, och i stort sett inte lämna några lösa trådar. Jag gillar tvister, speciellt när man i efterhand inser att författaren har lagt ut ledtrådar genom hela serien/boken. Mitt favoritslut, som tyvärr inte tillhör någon bok utan animeserien Code Geass, hade en tvist som fick mig att gråta floder samtidigt det fick mig att inse att det var antagligen det lyckligaste slutet huvudkaraktärerna kunde få med tanke på omständigheterna.
   Jag vet faktiskt inte vad jag själv föredrar, slut som får mig att längta efter mer eller slut som känns “färdiga”. Bara de känns rätt så spelar det ingen roll om de är sorgliga eller lyckliga.

    
 2. aeskill

  March 30, 2011 at 18:54

  Låter vettigt, jag antar att bra slut minns man oavsätt om de är sorliga eller lyckliga.

   
 3. aeskill

  March 30, 2011 at 19:00

  Oj, jag tar tillbaka stavningen i ovanstående kommentar 🙂

   
 4. Fia Filur

  March 31, 2011 at 08:27

  Håller med om att det inte får finnas några lösa trådar i seriens slut. Jag vill att det ska vara logiskt och trovärdigt och att karaktärerna inte har något mer att ge. Jag tycker att både Harry Potter och Twilight slutar bra. De karaktärerna kan inte utvecklas mer och att fortsätta läsa om dem skulle bara vara tråkigt och meningslöst.

   
  • boktycke

   March 31, 2011 at 09:59

   Okej, spoilervarningt, läs inte om ni inte redan vet hur Twilight och Harry Potter slutar!

   Twilight slutade lite för lyckligt tyckte jag haha, stämningen var ju rätt mörk genom hela serien men så kom “happily ever after”-slutet. Att Bella blev gradvid var något jag inte hade förväntat mig. Tyckte att det var bra att det slutade så lyckligt, men samtidigt är jag inte övertygad om att de har kämpat tillräckligt mycket för att förtjäna det slutet.

   Tycker också att Harry Potter har ett fulländat slut, speciellt med tanke på tidshoppet. Om alla händelser under slutstriden är logiska? Nja… det finns en liten sak jag aldrig förstod och jag tänkte på den ända fram till de sista sidorna. Men slutet är passande och jag gillar den väldigt mycket.
   Jag undrar om J.K. Rowling skriver under pseudonym nu.

    
 5. Jenny Yu

  April 5, 2011 at 20:58

  Personligen var jag halvnöjd med slutet, men jag vill alltid veta “vad som hände sen” 😛

  Kan föreslå “The Kane Chronicles” som Rick Riordan har börjat med just nu. 2:a boken kommer ut nån gång i maj. Tycker att Riordan har ett ganska så kul sätt att skriva sina böcker på, och den här serien handlar också om gudar, fast från Egypten (är personligen mer fan av grekiska gudar, men det är nog för att jag kan mer om dom XD).

   
  • boktycke

   April 5, 2011 at 21:17

   Åh, jag har redan lånat den första boken, inte hunnit läsa än bara ^^
   Grekiska gudar har jag knappt nån koll på, kan bara han med falkhuvudet.

    
 6. Jenny Yu

  April 7, 2011 at 09:23

  Han med falkhuvudet är väl en egyptisk gud (Horus)? XD
  Eller är det nån grekisk gud som jag har missat?

   
  • boktycke

   April 7, 2011 at 09:37

   Haha, jag skrev ju fel, det ska vara “egyptiska gudar” i mitt förra inlägg. Grekisk mytologi har jag bra koll på, speciellt efter att ha läst Percy Jackson 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: