RSS

Jacob får konkurrens som populärast varulv

06 Apr

Först vampyrer och sen änglar, nu har jag kommit till varulvromanser.

 

Titel: Frost (eng. Shiver)
Serie: The Wolves of Mercy Falls 1
Författare: Maggie Stiefvater
Sidantal: 283

Handling:
När Grace var liten blev hon attackerad av en vargflock men hon minns att hon blev räddad av en varg. Nu när hon är 17 år betraktar hon fortfarande vargarna i skogen med en djup fascination. Sam, vargen som räddade Grace, tänker på henne varje dag och önskar att de kan vara tillsammans. En dag möts de igen som människor, och det blir början på en gripande kärlekssaga.

 

 

Omdöme:
Paranormal romance är en het genre inom ungdomslitteratur. Söt, normal tjej möter snygg, mystisk kille, tjej förälskar sig i killen, antingen före eller efter hon får veta hans mörka hemlighet. Frost skiljer sig från övriga böcker inom samma genre genom att låta huvudpersonerna vara förälskade i varandra direkt från början, Grace har dessutom redan en bra bild om vad Sam är. Jag tycker om att Stiefvater skippade ”åh,herre gud, min pojkvän är inte mänsklig”-scenerna.

Frost är nästan en helt renodlad karaktärbaserad-berättelse, och fantastisk nog så lyckades Sam och Grace lyfta upp hela berättelsen. I många andra liknande böcker har författaren åtminstone haft en lagom spännande handling för att hålla kvar läsarens intresse ifall karaktärerna inte skulle räcka till, t.ex. ”Hush, hush” hade mysteriet med mannen i skidmasken, ”Mer än ögat ser” hade vinterdrottningen och Keenans plan, ”Twilight” hade konflikter med andra vampyrer. Frost förlitar sig endast på karaktärerna och lyckas med det, väldigt imponerande.

Romansen mellan Grace och Sam är så vacker, man läser ur bådas PoV och förstår vad de känner för varandra. Sam påminner mig om en gullig nallebjörn, jag trodde att han skulle vara en alfahane men istället är han så mjuk och sårbar. I många fall är Grace mycket starkare än Sam, det är hon som tröstar och säger åt honom att vara stark. Deras kärlek känns äkta till skillnad från många andra ”paranormal romance”-böcker där huvudrollerna blir kära i varandra alldeles för fort.

Frost är en väldigt bra karaktärbaserad romansbok, förmodligen en av de bästa jag har läst. Om det hade funnits lite mer handling skulle den antagligen har blivit ännu bättre.

Betyg: 8,5/10

Andra delar i serien:
1. Frost (eng. Shiver)
2. Linger (sv. Feber)
3. Forever (sv. För evigt)

 

Tags: ,

7 responses to “Jacob får konkurrens som populärast varulv

 1. Fia Filur

  April 6, 2011 at 18:14

  Åh, visst är den fin, den här boken! Tonen och stämningen är så ljuv, sorgsen ibland, men inte dyster. Språket är vackert och jag stör mig bara lite på alla “hade” som vimlar överallt, särskilt när det är två stycken i en och samma mening. Tyckte du det kändes konstigt att byta mellan de olika “jagen”? Jag minns att jag tyckte det i början, men sen tänkte jag inte på det.

  Visst känns romansen äkta! Sam känns kanske inte som en typisk tonårskille alla gånger, men eftersom han tillbringat typ halva livet med att vara varg så tycker jag inte det är konstigt. Både Sam och Grace är trovärdiga i mina ögon.
  Nu måste du läsa nästa bok med!

   
  • boktycke

   April 6, 2011 at 18:24

   Jag reagerade på alla snabba jag-byten i början men efter ett tag lärde jag mig att kolla om det är sams eller graces PoV vid varje kapitelbyte och då var det inga problem.

   Sam är så himla gullig, jag ser honom som en animefigur hela tiden :p

   Japp, har nästa bok hemma, men jag måste läsa ut några andra böcker först för lånedatumet på dem går snart ut. Försöker fortfarande tar mig igenom Stephenie Meyers The Host, den är rätt seg :s

    
 2. Fia Filur

  April 6, 2011 at 18:34

  Han är jättegullig, den mysigaste varulven som finns 🙂
  Tror det är därför jag gillar den här boken så mycket, för att könsrollerna är lite ombytta. Tycker också det är lite tjatigt med alla böcker som handlar om en alldaglig mänsklig tjej som faller handlöst för en livsfarlig omänsklig kille som är alldeles för snygg för sitt eget bästa. Sam och Grace möter varandra på lika villkor och båda två är lite udda på sitt eget vis.

  Haha, jag vet. Vissa partier är otroligt sega i The host. Sen i slutet när man tror att det börjar närma sig slut, så måste det bara hända en grej till och en grej till.

   
 3. boktycke

  April 6, 2011 at 19:32

  Jag gillar de kändes så naturliga tillsammans, som att han ligger i hennes säng och läser medan hon pluggade, eller att de var ute och date:ade, eller de lagade mat tillsammans. För mig är det de små vardagliga scenerna som gjorde att romansen kändes äkta.
  Bådas förhållande till sina föräldrarna tycker jag är intressant också. På ett sätt tycker jag nästan att Graces föräldrar är hemskare än Sams. Men jag kan förstå varför föräldrarna är som de är också.

  The host är så tung, får ju ont i armarna när jag ligger i sängen med den. Jag har kommit till en fjärdedel av boken och än så länge tycks ingenting har hänt. Vet faktiskt inte om jag orkar läsa ut den. Jag hatar att ge upp en bok men denna är fruktansvärt seg.

   
 4. Fia Filur

  April 6, 2011 at 19:58

  Håller med om de vardagliga scenerna, att de tillförde istället för att vara långtråkiga, som det lätt kan bli annars. De är väldigt naturliga tillsammans, som om de känt varandra mycket längre, vilket de har, men inte som människor. Gillade scenen med Sam och Graces mamma och tavlan. Tycker det är intressant med flocken också och Sams minnen därifrån.
  Ang föräldrarna så tycker jag att de är ok i den här boken om man jämför med nästa bok, då de blir superöverbeskyddande istället. Deras beteende fick mig att vilja kräkas flera gånger om, blev så irriterad. Jag skulle aldrig ha accepterat det, men så är jag ju ingen tonåring heller och har aldrig haft såna där jobbiga föräldraproblem som ofta skildras i ungdomsböcker.

  Det är himla segt när hon är fast där i grottan, men jag har för mig att det blir bättre, när hon blir mer accepterad därinne. Tjocka böcker är värdelösa att läsa på ett avslappnat sätt. Jag gillar lagom tjocka häftade böcker eller storpocket.

   
  • boktycke

   April 6, 2011 at 20:15

   Jag gillade scenen med Sam och Graces mamma också. Fick en glimt om hur mamman såg på Grace också, att hon var besviken på att dottern inte var konstnärlig men accepterade det. Det var bra att man fick lära känna mamman utan Graces PoV.
   Jag brukar inte störa mig så mycket på föräldrar, oftast är de ju inte mer så mycket :p

   Ja, The host både har delats in i två böcker. Det skulle ha varit mer motiverande att läsa om jag inte var tvungen att ändra ställning vart tionde minut.

    
 5. aeskill

  April 7, 2011 at 17:00

  Jag har inte läst allt ni skrivit ovan … men det ser ut som om min läslista växer med ytterligare en bok : -).

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: