RSS

Varför jämföra med Twilight hela tiden?

07 Apr

Jag har läst flera omdömen av andra böcker inom paranormal romance och reagerat över att i 8/10 fall så jämförs böckerna med Twilight. Okej, Twilight är populär och många känner till den, men den är absolut inte först i sin genre. Att t.ex. säga att ”Frost”/”Hush, hush”,/”Wicked Lovely” försöker kopiera Twilight låter fel i mina öron, då kan man ju lika gärna säga att alla försöker kopiera ”Vampire Diaries” som gavs ut långt före Twilight.
Ärligt talat så vet jag inte ens vad jag vill säga med detta inlägg. Jag är bara trött på att hitta bedömningar som ”Åh, den är mycket bättre än Twilight” eller ”Twilight är bättre”. Alla får givetvis uttrycka sig hur de vill men att så många använder Twilight som en måttstock på hur bra en bok är känns lite löjligt.

 
17 Comments

Posted by on April 7, 2011 in Blandat, Paranormal Romance

 

17 responses to “Varför jämföra med Twilight hela tiden?

 1. Linda

  April 7, 2011 at 09:22

  Ja, jag håller med dig, det är självklart lite trist att läsa om såna jämförelser ständigt och jämt. Jag läser i princip aldrig såna böcker som du tipsar om men du har inspirerat mig att testa. Vilken av alla böcker du läst sen du började med den här bloggen rekommenderar du starkast?

   
  • boktycke

   April 7, 2011 at 09:36

   The Hunger Games av Suzanne Collins rekommenderar jag, bästa boken jag har läst på väldigt länge. Det är en trilogi och första boken är fantastisk.
   Åh, vad kul att jag har lyckats inspirera dig, det är ju en av anledningarna till varför jag startade bloggen ^^

    
 2. Feuerzeug

  April 7, 2011 at 09:37

  Att jämföra med något välkänt innebär att fler förstår jämförelsen och vad man försöker säga om nivån på det man recenserar.

  Det har inte att göra med om Twilight var först, utan om att så väldigt många verkar ha läst dem. Ska vi tala om vampyrgenren så var knappast Vampire Diaries först heller.

  Visst kan det ändå vara tjatigt med samma jämförelse överallt. Personligen ser jag en jämförelse med Twilight som något avskräckande om det inte står “otroligt mycket bättre än den skiten..”.

   
  • boktycke

   April 7, 2011 at 09:59

   Det är det jag stör mig lite på, att en jämförelse med Twilight är hela bedömningen. Och exakt, Twilight är inte först, det är därför jag reagerar när jag ser saker som “XXX försöker plagiera Twilight”. Vampire Diaries är inte först heller nej. Jag tog den som exempel för att den är den äldsta vampyrromans-serien jag har läst.

    
   • Feuerzeug

    April 7, 2011 at 10:37

    Klart en jämförelse inte ska vara hela bedömningen, men det ger ändå en väldigt bra hint om vad man vill ha sagt, menar jag. Erfarenhet och igenkänning, gemensamma referenser är väldigt effektivt.

    Att du sedan tar upp Vampire diaries som exempel eftersom det är den äldsta du läst betyder ju att du själv gör samma sak. Du refererar till det du känner till, jämför med det du kan.

    Alltså borde du förstå den här fenomenet.

     
   • boktycke

    April 7, 2011 at 11:07

    Jag förstår fenomenet, och jag vet styrkan i att referera till andra böcker (jag gör det ju själv som du påpekar). Det jag inte riktigt gillar är alla jämförelser med just Twilight, det blir rätt tjatigt efter ett tag.

     
 3. JRL

  April 7, 2011 at 09:44

  Det där är sånt där som recensenter skriver bara för att dra ned byxorna på sig själva och blotta sin okunskap. De har helt enkelt ingenting annat att jämföra med.
  Det verkar finnas en mycket låg tolerans inom fantasyvärlden att skriva en bok som ens avlägset påminner om någon annan fantasyförfattares verk. Jag tycker om att läsa bokrecensioner, men jag har mycket sällan stött på det där fenomenet inom andra genrer. Tror att somliga fantasyrecensenter behöver skärpa till sig lite. Man visar sig inte kunnig genom att genast jämföra med någon annan författares verk, resultatet blir snarare det motsatta.

   
 4. Feuerzeug

  April 7, 2011 at 09:56

  “Det verkar finnas en mycket låg tolerans inom fantasyvärlden att skriva en bok som ens avlägset påminner om någon annan fantasyförfattares verk. ”

  Det där känner jag inte alls igen. Är det någon genre där verken starkt påminner om varandra (förutom deckare) så är det väl fantasyn?

   
  • boktycke

   April 7, 2011 at 11:22

   Fantasy är en bred genre, Harry Potter är fantasy, paranomal romance-böcker är fantasy. Påminner alla vampyrromanser starkt om Sagan om ringen? Nja…

   Pratar vi om endast episk fantasy så jag kan faktiskt hålla med om att vissa verk påminner om varandra, men det gäller främst verk skrivna av samma författare.

    
   • Bina

    August 25, 2011 at 20:51

    Om det fanns en “Gilla”-knapp för kommentarerna hade jag tryckt på den eftersom du svarade så roligt 🙂

     
 5. andréa

  April 7, 2011 at 13:06

  Som jag håller med, hemskt att läsa sådant precis hela tiden. De flesta böckerna har inte ens något med vampyrer att göra? Bara för att de tillhör YA … ja, bara därför kopplas de samman med böckerna (som The Hunger Games. Finns inte en enda övernaturlig varelse i böckerna, och huvudtemat är barn som dödar barn. Men SJÄLVKLART påminner det något otroligt om Twilight). Dessutom är Twilight inte bra litteratur. Så, ja.

   
 6. Fia Filur

  April 7, 2011 at 17:02

  Jag tror att människor jämför och drar paralleller mellan allting helt enkelt för att det är så vi är funtade. Vi måste hela tiden jämföra mellan olika saker för att få en uppfattning om vad vi tycker om andra saker.
  Personligen stör jag mig på kommentarer om plagiat och kopior hit och dit. Allting liknar ju någonting! Tycker inte heller att en bok måste vara dålig för att den påminner om en annan.
  Men varför alla YA böcker påminner om just Twilight är en gåta jag aldrig har förstått.

   
 7. boktycke

  April 7, 2011 at 17:32

  Tja… för folk som inte är insatta i YA-genren liknar väl allt Twilight antar jag.

   
 8. Iktoro

  December 27, 2011 at 19:34

  Ja, varför jämföra med Twilight? Vad som helst är bättre än det skräpet. Jag har inte ens sett någon likhet mellan Fallen ängel (Hush, hush) och Twilight. Jag misstänker att recensenterna snart kommer att börja jämföra Boktjuven/någon annan bok som inte är alls lik/Darkside med Twilight. De verkar ju ha fått skiten på hjärnan.

   
 9. Rebecca

  May 31, 2012 at 22:05

  Det är samma sak med omslagen på många paranormal romance. Och det är inte bara den genren, jag har sett samma sak på många vanliga fantasy också. Där det ofta står: Fans till Twilight kommer älska den här eller fans till Twilight kommer att älska att sätta tänderna i denna o.s.v. Det är grymt irriterande :/
  Det är precis som du sa att Twilight är början och som att de tar för givet att alla som tar upp en annan paranormal romance eller fantasy har läst den. Visst, det finns många som känner till den men varför står det till exempel inte Harry Potter i stället. Den är ju minst lika känd inom fantasy.
  Nej, det är alltid bara Twilight och Twilight och Twilight och det är så uttjatat!

   
  • Anna - Boktycke

   June 1, 2012 at 19:11

   Åh, jag stör mig också på alla fula “klisterlappar” som säger hur lik Twilight böckerna är. Tycker bara att de förstår för det är så uttjatat ja.
   Harry Potter är ju ingen paranormal romance så det skulle kännas skumt om det står “Harry Potter-fans kommer att älska den” på en kärleksbok. Harry Potter-jämförelsen dyker istället upp i andra Middle Grade fantasy-böcker. Det tycker jag också är rätt störigt 😦

    
   • Rebecca

    June 2, 2012 at 10:50

    Ja, jag menade fantasy-böcker när det gäller Harry Potter då 🙂 Annars hade det ju varit lite konstigt.
    Jaså har du! Jag har faktiskt inte sett en enda sådan, skumt.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: