RSS

Skriva dialoger

22 Apr

Lite förvånad blev jag när i stort sett alla i k1:s bokcirkel tyckte att dialogerna i mitt manus är bra. Dialoger är något jag inte har funderat särskilt mycket över i detta manus så det var ju bra att de kändes trovärdiga. Nu när jag tänker efter så tror jag att min besatthet av manga kan ha något med saken att göra. Manga drivs framåt med hjälp av bilder och dialoger, det är väldigt lite beskrivande text involverad. Det gäller alltså att få dialogerna så korta och koncista som möjligt. Att ha läst så mycket manga har nog bidragit till att jag omedvetet tänker på hur de ska formas när jag skriver.

Jag älskar dialoger och har fått kritik på en av mina gamla berättelser att jag försökte driva den framåt med nästan enbart dialoger. Personligen tycker jag att dialoger är mycket roligare att skriva än berättande text. När jag läser så lägger jag även mer fokus på det som sägs än det som beskrivs. Den vanan ska jag försöka ändra eftersom jag behöver bli bättre på att skriva berättande textstycken. Undrar om det finns böcker med endast dialoger?

 
4 Comments

Posted by on April 22, 2011 in Blandat, Skriva

 

4 responses to “Skriva dialoger

 1. Linda

  April 22, 2011 at 14:25

  Du har inte funderat nåt på att skriva mangaböcker då?

   
  • boktycke

   April 22, 2011 at 16:58

   Skriva kan jag göra, men isf behöver jag nån som illustrerar åt mig :p

    
 2. Fia Filur

  April 22, 2011 at 20:16

  Jag blev väldigt imponerad av hur träffande och rätt tonen var i dialogerna. Som favvon Simon tex, han kändes helt äkta!

   
 3. Bina

  April 22, 2011 at 23:44

  Det är väl inget fel på att använda mestadels dialoger (bara de leder nån vart så man inte står och trampar och upprepar sig)?

  Jag tycker dialoger är ett jättebra redskap att föra en historia framåt. Är man bra på att skriva sånt kommer man nära karaktärerna väldigt mycket snabbare än med enbart beskrivande text. Det är en konst att kunna använda dialoger rätt utan att det blir tjatigt eller tråkigt, och jag tyckte du lyckades väldigt bra 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: