RSS

En bok som känns som en anime

23 Apr

Äntligen har jag hittat en bokserie som påminner mig starkt om manga/anime. Varför  har jag inte hittat flera sådana böcker?

Titel: City of Bones
Serie: The Mortal Instruments 1
Författare: Cassandra Clare
Sidantal: 485

Handling:
Clary har alltid varit en normal tonåring med normala problem. Därför blev hon förvånad när hon fick syn på tre snygga ungdomar  som hänsynslöst dödade en annan tonårig kille. Det mest  chockerande av allt är att endast hon kunde se och höra dem. Inom kort försvinner hennes mamma och Clary själv blev nästan dödad av ett groteskt monster. Mot sin vilja dras Clary in i en värld där demoner och nattvarelser existerar och är högst verkliga.

Omdöme:
Jag har hört mycket gott om ”The Mortal Instruments” och efter att ha läst den första boken kan jag förstå varför. Berättelsen är fylld av övernaturliga element, farofyllda äventyr, häftiga animeliknande karaktärer och kaxiga dialoger. Världen Clare har byggt upp kanske inte är unik men den är ändå väldigt lockande. I början var det en aning svårt att hänga med i alla de nya termerna men i slutet av boken kändes de hur naturliga som helst.

Det absolut bästa är karaktärerna, okej, de känns en aning stereotypiska om man har läst mycket manga, speciellt Jace, Alec och Isabelle, men de är onekeligen väldigt coola. Om det är något jag inte tycker om så är det att alla är för perfekta. Alla huvudroller är mer eller mindre snygga och har alltid en grym replik i bakfickan. Rösterna är inte så varierande och alla pratar i stort sett på samma sätt. Det är okej om en eller två är ironiskt roliga men när hela bunten är det börjar det bli tröttsamt.

Relationerna mellan karaktärerna är väldigt intressanta. Jag vill verkligen veta hur det kommer att sluta mellan Jace och Clary.

Ett litet minus är blandningen av PoV, för det mesta är den skriven i tredje person från Clarys synvinkel men då och då blandas det. Det blir bättre i slutet men jag skulle ha uppskattat den mer om Clare hade hållit sig till enbart Clarys PoV.

Kort sagt så känns ”City of Bones” som en manga i textform, framförallt karaktärerna. Jag gillar den väldigt mycket, faktiskt så pass mycket att jag kan tänka mig ha den i inbunden form i bokhyllan.

Betyg: 8,5/10

Böcker i serien:
1. City of Bones
2. City of Ashes
3. City of Glass
4. City of Fallen Angels
5. City of Lost Souls
6. City of Heavenly Fire

Extraböcker:
Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments Reader
The Shadowhunter’s Codex

 

Tags: , ,

17 responses to “En bok som känns som en anime

 1. Fia Filur

  April 23, 2011 at 11:58

  Åh, nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den här! Har en häftad ståendes i bokhyllan och den är så fin.
  Blir man jättejättesugen på att läsa nästa del? Det har väl kommit ut fyra av sex? Egentligen vill jag inte börja läsa en ny serie innan det går att få tag på alla delar för det är så frustrerande att vänta år efter år efter år! Bättre att vänta, köpa allihop och frossa! 🙂 Men sådant tålamod har man ju sällan…

   
 2. Maria

  April 23, 2011 at 12:04

  Jag har just lånat den här på bibblan. Kul att läsa så positivt om den. 🙂

   
 3. andréa

  April 23, 2011 at 16:54

  Avgudar den här serien ♥ Bara ett år kvar till City of Lost Souls …

   
 4. boktycke

  April 23, 2011 at 23:41

  Ah, sista boken ska släppas i september 2013, så det är långt kvar tills dess. Jag blev faktiskt inte jättesugen på att läsa nästa del, viss vill jag läsa fortsättningen men det var inte som med Hunger Games där jag kände att jag verkligen behövde läsa tvåan direkt.

  Jag har läst lite andra recensioner på CoB och det verkar som att antagligen så älskar man den eller så hatar man den, det finns inget mittemellan :p

   
 5. Fantasy_YA

  April 24, 2011 at 10:11

  Av ovan blev jag sugen på att läsa boken – gillar även omslaget. Cathing Fire damp efter lång väntan ner i postlådan. Det ska bli kul att fortsätta läsningen om Katniss & Co.

   
  • boktycke

   April 24, 2011 at 20:58

   Jag var tvungen att läsa hela serien i sträck för de var så beroendeframkallande. Är det på engelska du läser?

    
 6. Emma (Boktradition)

  April 24, 2011 at 14:00

  Har sett omslaget så många gånger, nu börjar jag bli riktigt sugen på att kolla upp den

  De har nog inte så mycket gemensamt med just denna boken (nu har jag ju inte läst den så jag vet inte), men beträffande böcker i “manga-stil” så älskar jag serien med Duan Surk av Janet harvey, det är lätt läsning upplagd i rollspelsform (karaktärerna levlar bland annat och böckerna innehåller många sagoelement)

   
  • boktycke

   April 24, 2011 at 16:56

   Duan Surk har jag inte hört talats om tidigare men det måste jag kolla upp!

    
 7. Emma (Boktradition)

  April 24, 2011 at 23:47

  Vet inte alls vart jag fick författarnamnet ifrån ? O.o Mishio Fukazawa ska det va och inget annat, kanske var översättaren eller nåt.. 🙂

   
 8. Fia Filur

  April 25, 2011 at 08:50

  Håller på att läsa den här nu, och måste säga att världen är häftig! Men jag är faktiskt lite besviken på karaktärerna, som du skriver så känns alla likadana. Måste alla köra med sarkastiska skämt? Det blir lite för mycket tycker jag. Clary känns väldigt ung och jag får inte riktigt grepp om vem hon är. Hon försvarar mamman och vägrar inse vart alla tecken pekar, men samtidigt så fyrar hon av ironiska skämt åt olika håll, tycker inte riktigt det går ihop.
  Min favoritscen hittills är när Jace berättar om fågeln. Det var berörande!

   
  • boktycke

   April 25, 2011 at 09:25

   Ja, Clary kändes lite trög i början, läsaren visste ju om det hela tiden men inte hon. Ah, jag gillar den scenen också, men däremot så fattar jag inte varfär Jace berättade. Jag trodde att han var en sån som aldrig släppte in någon i sitt liv och vid den tidpunkten var han fortfarande inte kär i henne, eller så har jag fel.

    
 9. Fia Filur

  April 26, 2011 at 19:24

  Har läst ut nu och jag tyckte att boken tog sig mot slutet! När Clary äntligen slutade älta, gnälla och tjata om antingen mamman eller Simon, så tycker jag att det blev mer intressant. Det var så veligt i början, men sedan kändes det som om karaktärerna utvecklades och växte istället för att stå och stampa på samma fläck.
  Men delar av upplösningen kändes inte riktigt trovärdiga tycker jag.

   
  • boktycke

   April 26, 2011 at 19:34

   Vilka delar då? ^^
   Jag tyckte att Jace blev sämre i slutet.

    
 10. Fia Filur

  April 26, 2011 at 19:51

  Mailar dig så slipper jag spoila slutet här.

   
 11. Elarra

  May 11, 2011 at 11:26

  Kanske för att det är en fanfiction-författare som skrivit den? Jag tycker att det finns stora likheter mellan hur manga och fanfiction känns, även om det är lite svårt att förklara.

   
  • boktycke

   May 12, 2011 at 17:35

   Jo, kan ju vara så. Det märks ju även att författaren själv är insatt i anime för hon dra referenser till det i boken.

    
 12. Iktoro

  January 19, 2012 at 21:13

  Bara lovord överallt. Så fort jag kan så ska jag försöka ta och läsa de.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: