RSS

Kärlek som känns

26 Apr

Detta är en saga om en pojke som var en varg och en flicka som håller på att bli en.

 

Titel: Linger (sv. Feber)
Serie: The Wolves of Mercy Falls 2
Författare: Maggie Stiefvater
Sidantal: 416

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Sam förvandlas inte längre till en varg av kyla, men innerst inne är han osäker på om han verkligen har blivit botad. Graces föräldrar tycker inte om deras relation och det blir inte bättre av att Grace börjar insjukna i en mystisk sjukdom. Isabel är numera Graces vän och attraheras av Cole, en av de nya vargarna. Cole vill inget annat än att glömma sitt förflutna och kämpar för att stanna i vargform.

 

Omdöme:
Föregångaren Frost (eng. Shiver) är en av de bästa karaktärsdrivna böckerna jag har läst och Linger visar sig inte vara sämre. Det finns varken spännande äventyr eller lömska intriger, utan bara sympatiska huvudroller och relationer som känns äkta. Sam var redan min favorit i första boken och med Linger har han klättrat ännu högre upp på min lista över favoritkaraktärer. Han är som en liten hundvalp som inte riktigt vågar ta steget ut till verkligheten, men samtidigt vill beskydda allt som är viktigt för honom. Kärleken mellan honom och Grace känns äkta, speciellt gillar jag scenen när Grace ger honom en present och Sam var orolig över att han inte skulle tycka om det. Han är så gullig att det inte är sant.

Att Stiefvater lade till två extra PoV tycker jag är okej. Isabel och Cole har så pass stora roller i berättelsen att deras röster behövs lyfta fram. Något jag är imponerad av är att alla fyra huvudroller har distinkta röster, även om man inte läser namnet så vet man ändå efter några rader i vems huvud man befinner sig.
Språket är vackert, normalt brukar jag inte bry mig om språket men jag måste säga att Stiefvater är väldigt poetisk. Nu kommer jag inte på något exempel men jag gillar hennes sätt att använda metaforer.

Något jag inte fann trovärdigt är Graces föräldrar. I första boken brydde de sig inte om henne och tyckte om Sam, men i denna bok är de överbeskyddande och vill inte att de ska umgås, snacka om helomvändning. Försök till förklaringar ges men dem köper jag inte riktigt. Föräldrarna kändes bara som ett billigt trick till att skapa mer konflikt.

Den tredje och sista boken ”Forever” ska komma ut sommar i år och den står redan på min ”att läsa”-lista. Det är rätt fantastiskt att en bok som har så lite handling kan vara så lockande.

Betyg: 8/10

Andra delar i serien:
1. Frost (eng. Shiver)
2. Linger (sv. Feber)
3. Forever (sv. För evigt)

 

Tags: , ,

7 responses to “Kärlek som känns

 1. Fia Filur

  April 26, 2011 at 19:41

  Blev förvånad över de nya PoV, men jag störde mig inte heller, utan tycker det förhöjde istället för att försämra. Sam är lovely och relationen är härlig, men jag spyr på Graces föräldrar, tycker inte det känns troligt att de gjort en sådan helomvändning. Önskar att Grace skällt ifrån istället för att bita ihop, men samtidigt är det förståeligt för hon är ju så ung. Maggies vackra språk gör att det känns som om karaktärerna är äldre än vad de är, tycker jag.
  Något som jag ser fram emot till trean är förklaringen till förvandlingen och kylan och allt det där.
  Slutligen undrar jag över omslaget, är inte den engelska boken grön? Min svenska utgåva är grön och den är mycket snyggare.

   
 2. boktycke

  April 26, 2011 at 19:58

  Den jag läste är svart men jag vet att det finns en grön version.

  På tal om språket, något jag kom att tänka på just nu är att Carina har gjort ett dunderjobb med översättningen av Shiver. Trots att jag läste Shiver/Frost på svenska och Linger på engelska, så kände jag av samma poetiska ton i båda böckerna. Jag tänkte faktiskt inte alls på det förrän nu. Kan ju inte vara helt lätt att få till samma stämning i en översatt version, lite imponerad är jag ^^

   
 3. Fia Filur

  April 26, 2011 at 20:11

  Jag har faktiskt tänkt på att det måste vara otroligt svårt att översätta en sådan bok med ett sådant språk, är också imponerad!
  Jag kan liksom inte riktigt sätta fingret på vad det är, men – stämningen, känslan, tonen – allt är så vackert, sorgset, ljuvt. Jag blir både ledsen och glad samtidigt när jag tänker på de här böckerna.

   
 4. Fia Filur

  April 28, 2011 at 17:00

  Vet du om det finns något releasedatum för Forever på svenska?

   
 5. boktycke

  April 28, 2011 at 18:32

  Inte vad jag har hittat.

   
 6. Lillo

  July 24, 2012 at 21:03

  Kan man läsa denna bok utan att läst den första. Fattar man något ändå??? =)

   
  • Anna - Boktycke

   July 24, 2012 at 21:35

   Fatta gör man väl men jag rekommenderar verkligen att man läser böckerna i rätt ordning. Annars så missar man väldigt mycket!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: