RSS

Tre böcker i en recension!

02 May

Läste ut de tre sista böckerna ur Underland Chronicles av Suzanne Collins för ett tag sen men glömt bort att recensera dem. Här kommer en gemensam recension för alla. 


Titel: Gregor and the Curse of the Warmbloods
Serie: Underland Chronicles 3
Sidantal: 358
Betyg: 7/10

Titel: Gregor and the Marks of Secret
Serie: Underland Chronicles 4
Sidantal: 343
Betyg: 6,5/10

Titel: Gregor and the Code of Law
Serie: Underland Chronicles 5
Sidantal: 412
Betyg: 7/10

Anledningen till varför jag har tre böcker i en recension är för att jag läste dem direkt efter varandra och det kändes mer som att jag har läst en enda tjock bok än tre tunna böcker. Denna måste vara den mest deprimerande ”middle grade”-serien jag har läst. Varenda en av de tre böckerna fick mig att börja gråta, och det var riktigt pinsamt när man satt på ett fullsatt tåg kan jag säga.
Det bästa med böckerna är klart de sympatiska karaktärerna, Ripred och Boots är mina favoriter. Jag gillade Gregor i början men precis som Katniss i Hunger Games så blev han för deppig mot slutet. Han kändes inte alls som en 12-åring, snarare som en 16 – 17-åring, på grund av de valen han gjorde.

Något jag gillade riktigt mycket var ”foretelling” (finns det ett motsvarande svensk term?). De nämnde en sak i början av andra boken som spelade en väldigt stor roll i sista boken. Jag får alltid en woah-känsla när en författare lyckas med det. Det är som att gömma en ledtråd långt i början och avslöja den först i slutet. Jag gillade även att det fanns en profetia i varje bok.

Slutet gjorde mig besviken. Det var flera saker som inte blev helt lösta och Gregors slut var så torftigt, han förtjänade något mycket bättre. Collins måste verkligen gilla att tortera sina karaktärer.
Jag satt och funderade om de här böckerna skulle ha blivit utgivna om råttorna hade varit människor istället. De betedde sig som människor, talade som människor och kändes som människor. Att Gregor slaktade dem en efter en är tydligen okej för de är djur, men skulle det fortfarande vara okej om de var människor istället?

På det hela så tycker jag att det är en läsvärd serie. Collins är en dukig berättare och man grips lätt av den mörka stämningen i hennes böcker. Hon tycker uppenbarligen att lyckliga slut är överskattade och låter gärna sina karaktärer ramla ner i botten.

Obs! Jag skrev recensionen innan jag införde det nya betygsystemet så därför är det fortfarande en femgradig skala.

Andra böcker i serien:
1. Gregor the Overlander
2. Gregor and the Prophecy of Bane
3. Gregor and the Curse of the Warmbloods
4. Gregor and the Marks of Secret
5. Gregor and the Code of Law

 

2 responses to “Tre böcker i en recension!

 1. Fia Filur

  May 2, 2011 at 19:01

  Kul att du tar upp det här med olösta trådar, sitter just och funderar på det själv och har skrivit ett inlägg om det på min blogg. Hur mycket får författaren lämna olöst egentligen? Alla de senaste böckerna jag läst har gjort mig besviken pga brist på detaljer. Ett tillfredsställande slut är för mig ett slut där jag inte behöver sitta och undra en massa saker som jag aldrig kommer att få reda på. Visst ska man få tänka själv och kunna fantisera vidare, men att utelämna viktiga detaljer är bara elakt tycker jag. Att bygga upp en hel bok kring ett tema och sedan inte förklara känns lite meningslöst. Varför skulle jag då läsa liksom?

   
  • boktycke

   May 2, 2011 at 19:36

   För det mesta gillar jag inte öppna slut där viktiga detaljer saknas. Det är okej om det är en del av en serie och man får reda på svaret i nästa del. Just Underland Chronicles slutade väldigt otillsfredställande och jag tänkte “Va, så här kan det ju inte sluta. Det måste finnas en 6:a!” Tyvärr så slutar serien så och jag tycker att det är så orättvist att Collins lämnar så mycket olöst.

   Så nej, öppna slut tycker jag personligen inte är bra.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: