RSS

Osynliga män som tittar på dig när du duschar i De ickesynliga

16 May

Har du någonsin undrat hur saker och ting kan vara försvunna i dagar och sen plötsligt dyka upp igen? Har du undrat över varför yoga är avslappnande och varför albino är så bleka. Fredrik Härén ger dig svaren i sin nya bok.

 

Titel: De ickesynliga
Serie: N/A
Författare: Fredrik Härén
Sidantal: 316

Handling:
Alexandra klarar inte av läkarstudierna och utbildar sig, trots protester från familjen, till journalist. Vad som från början var en vanlig skoluppgift blev istället en otrolig upptäckt som förändrade hela hennes världsbild. Men för mycket kunskap kan vara farligt, ibland rentav dödligt…

 

 

Omdöme:
Osynliga människor som lever bland oss, ja varför inte? Boken började väldigt bra och jag sögs in i handlingen direkt. Det fanns ett mysterium att lösa och genom att låta läsarens ta en del av de synligas PoV direkt i början så anade man gåtan innan Alexandra själv gjorde det. Personligen tycker jag att det är ett väldigt smart drag av Härén. Det mystiska var tillräckligt lockande för att intresset skulle behållas så han kunde kosta på sig att presentera karaktärernas bakgrund och vardag innan han lät dem värvas in i spänningen.

Som sagt så innehöll första halvan av boken massor av okända element vilket gjorde berättelsen väldigt spännande. Dessvärre tappade boken mycket av sin fart när gåtan blev löst och sanningen gick upp för både läsarna och Alexandra. De osynligas PoV gick från att vara mystiska till rena rama faktatexter om deras ras. Det var alldeles för mycket information och det tog död på en stor del av berättandet.

Jag hade även problem med att boken inte höll sig strikt till 3:e person limiterad utan blandade in allvetande form lite då och då. Detta är antagligen skälet till varför jag aldrig riktigt knöt band med någon karaktär. Det var för mycket hoppande mellan olika karaktärer.

Det absolut roligaste med boken är alla saker som kan förklaras med de ickesynligas existens. Haha, nu vet jag varför det alltid piper när jag går igenom metalldetektorn på flygplatser fast jag inte har något metalliskt på mig.

Trovärdigheten med boken? Helt okej faktiskt. Det finns vissa saker som jag finner rätt orimliga. T.ex. hur kan ingen märka att det lever 2 miljarder människor till på jorden? Rent resursmässigt (mat, vatten) måste det väl märkas? Annars så köper jag det mesta som förklaras.

Koncept: +1
Språk: +0,5
Bra fantasivärld: +1
Sammanhängande prolog/epilog: +0,5
Blandad PoV-form: -0,5
För mycket fakta: -0,5

Betyg: 7/10

 

Tags: ,

4 responses to “Osynliga män som tittar på dig när du duschar i De ickesynliga

 1. Fia Filur

  May 16, 2011 at 20:36

  Jättesnyggt omslag!
  Men blir det inte trångt med en massa osynliga människor? Går vi “igenom” dem liksom?

   
  • boktycke

   May 16, 2011 at 20:59

   Nej, tydligen är de väldigt bra på att dodga människor. Det är en av sakerna som jag tyckte var konstigt. Att de t.ex. ska hinna ta sig in i bilen innan man stänger bildörren. Hur hinner de liksom? Och det är inte precis gott om plats i bilen.

    
 2. Fia Filur

  May 16, 2011 at 21:52

  Nä, ännu värre blir det ju i badrummet och i duschkabinen. Lite spooky om det typ tränger sig in femton snubbar för att kolla när man duschar … Kanske får springa runt och vifta som en galning i badrummet och sen smälla igen dörren och låsa, så att man säkert är ensam därinne. Hi hi 🙂

  Men vad gör de hela dagarna? Bara jävlas med oss?
  Funderar också över titeln, kallas de för ickesynliga istället för osynliga?

   
  • boktycke

   May 17, 2011 at 09:39

   Bokens titel är “De ickesynliga” men inne i boken kallas de för yangyang (därav yin-yangsymbolen på framsidan).

   I berättelsen så är de där för att hålla koll på vanliga människor så att vi inte upptäcker deras existens. Sen ibland hjälper de till (som hustomtar) när de är på gott humör och ibland gömmer de saker när de är elaka. Mat brukar då sno och så sover de under din säng :p

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: