RSS

Vampyrer och mordgåtor i Dead until dark

18 May

Efter att ha hört (men inte sett) så mycket om tv-serien True Blood så bestämde jag mig för att läsa böckerna.

 

Titel: Dead until dark
Serie: The Southern Vampire Mysteries 1
Författare: Charlaine Harris
Sidantal: 292

Handling:
Sookie Stackhouse är en snygg servitris i en liten byhåla. Hon fascineras av vampyrer och har velat träffa en sedan deras existens blev allmänt accepterad. En dag händer det, en vampyr kommer in till hennes bar. Och det mest fantastiska är att hon inte kan läsa hans tankar. Mot sin vilja dras hon till honom, och samtidigt börjar unga kvinnor i området dör en efter en.

 

 

Omdöme:
Jag gillar verkligen konceptet med att mixa deckare och vampyrer, två flugor i en smäll. Fokusen växlade mellan de båda och berättelsen hann aldrig bli tråkig. Sookie är en underbar karaktär och jag älskar hennes ironiska men positiva röst. Även när hon svävade i livsfara så var hon snarare cynisk än rädd. Hennes förmåga att läsa tankar bidrar till att göra henne till en intressant karaktär.

På tal om intressanta kvinnliga karaktärer så är det en bristvara i boken. Förutom Sookie finns inte en enda tjej/kvinna som har någon större roll i berättelsen. Manliga karaktärer finns det däremot gott om, Bill, Sam, Jason och Eric. Tycker att det är lite tråkigt men jag antar att det blir fler kvinnliga karaktärer senare i serien.

Vem som var mördaren lyckades jag inte lista ut, men man visste ju att de som är mest misstänksamma visar sig alltid vara oskyldiga.

Det enda som jag fann lite negativt med boken är vissa av Sookies reaktioner. Hon borde bli mer chockad över vissa saker tycker jag. Men å andra sidan är det vad jag tycker om hos henne, hon reagerar inte alltid som vanliga personer gör.

Efter att ha läst den första boken kan jag konstatera att jag är sugen på att titta på tv-serien. Dock vill jag läsa flera böcker innan jag börjar så att berättelsen inte blir ”spoilad”.

Koncept: +0,5
Språk: +0,5
PoV: +1
Karaktärer: +1
Bra fantasivärld: +0,5

Betyg: 8,5/10

 

Tags: , ,

3 responses to “Vampyrer och mordgåtor i Dead until dark

 1. sofiefitness

  May 18, 2011 at 18:58

  teveserien skiljer sig SÅ mycket från böckerna, så det är ingen risk att nåt blir spoilat i princip. Men båda är ruskigt bra.

   
 2. Lingonhjärta

  May 19, 2011 at 11:28

  Jag såg tre säsonger av True Blood innan jag började läsa Sookie-serien och blev inte alls spoilad. För som Sofie säger så skiljer de sig så mycket.
  Min reaktion efter att ha läst första boken var att jag tyckte om den men nu är jag helt beroende. Hoppas du kommer älska den lika mycket som jag 🙂
  (Det kommer fler starka kvinnor senare. Inte så många, men härliga)

   
 3. aeskill

  May 19, 2011 at 11:45

  Jag håller med dig om att de manliga karaktärerna får mkt utrymme och det blir till och med fler framöver :-). Sookie är verkligen en friskt fläkt. Jag gillar både serien och böckerna. True blood fastnade jag inte för förrän i säsong 2, men efter det följer jag serien slaviskt och ser fram emot säsong 4 som drar igång i juni!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: