RSS

Bitchiga robotar i Skinned

31 May

Vad ligger tjusningen med att leva förevigt om man inte har något liv?

 

Titel: Skinned
Serie: Skinned triology 1
Författare: Robin Wasserman
Sidantal: 391
Utgivningsår: 2008

Handling:
Lia Kahn är skolans populäraste, rikaste och mäktigaste tjej, eller nja… det var åtminstone fram tills hon dog och kom tillbaka som en skinner, en robot med hennes minnen. Hon försöker passa in igen, låtsas vara en vanlig människa men ingenting är som förut. Ingen förstår henne, och snart börjar hon tvivla på sin egen mänsklighet…

 

Omdöme:
Skinned utspelar sig i en framtidsutopi där man kan köpa bra utseende, intelligens och andra atletiska förmågor till sina barn innan de föds. De rika lever i speciella samhällen där allt är underbart medan de fattiga lever i förfallna storstäder, oftast är de missbildade på grund av den höga dosen av radioaktivitet.

Trots att Lia lever på den ljusa sidan så är berättelsen väldigt mörkt. Det finns i stort sett inga ljusa delar och Lia upplever allt som eländigt. Det är på gränsen till jobbigt att läsa om hur hon försöker anpassa sig till sin nya robotkropp och att hon inte längre känner sig levande. Scenerna i skolan var hemska och jag tyckte bara så synd om henne. Gud vad jag avskyr Lias syster.

Boken handlar om hur det är att inte passa in och vad som är mänskligt. Eftersom man läser från Lias PoV tvivlar man inte på hennes mänsklighet men alla i den världen verkar tycka att robotar är äckliga och borde inte finnas. Man tycker synd om Lia samtidigt som man irriterar sig på hennes självömkan. Flera gånger ville man bara skrika åt henne att inte älta över sitt gamla liv.

Wasserman målar upp en intressant bild av framtiden.  Det påminner till en del om Scott Westerfields ”Uglies”-serien där plastikoperationer också är en naturlig del av livet. Jag gillar inte riktigt att boken är så mörk men den är tillräckligt intressant för att jag ska vilja läsa fortsättningen.

Fantasivärld: +0,5
Handling: +0,5
Berättarröst(PoV): +0,5

Betyg: 6,5/10

 

Tags: ,

4 responses to “Bitchiga robotar i Skinned

 1. Fia Filur

  May 31, 2011 at 18:47

  Får mig att tänka lite på filmen The Island. Blandat med I robot typ.
  Men fattar inte riktigt varför de “köper tillbaka” henne som robot om det anses äckligt i den världen?

  Känner igen omslaget, funderar på om jag sett den på bibblan (finns bara typ tre stycken engelska böcker förutom twilight där jag bor). Består baksidestexten av att hon sitter i en bil med en kille?

   
  • boktycke

   May 31, 2011 at 19:23

   Föräldrarna är ju rika så de har råd med det. Jag fattar inte riktigt grejen med varför alla tycker att det är så hemskt med robotar. Jag skulle nog ha blivit mer nyfiken än äcklad.

   Jag har inte boken hemma längre så jag vet inte hur baksidan ser ut :p

    
 2. Fia Filur

  May 31, 2011 at 20:25

  Jag skulle nog också blivit nyfiken på hur det känns mm. Men är hon typ ensam robot? Ingen annan som gjort likadant? Konstigt om föräldrarna tycker det är helt normalt icke-konstigt att ha en robotdotter, men att andra tycker det är äckligt.

   
  • boktycke

   May 31, 2011 at 20:33

   Det finns andra men inte så många. Det är en relativ ny (och dyr) teknik. Vill inte spoila för mycket men jag kan ju inte direkt påstå att föräldrarna är superglada.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: