RSS

Vad är en modern saga?

12 Jun

”Tithe – a modern fairytail” säger framsidan. Vad som är modern vet jag inte – att det utspelar sig i nutid eller att alla ungdomar super och röker.

 

Titel: Tithe
Serie: Tithe 1
Författare: Holly Black
Sidantal: 310
Utgivningsår: 2002

Handling:
Sextonåriga Kaye har alltid vetat att hon är annorlunda. Inte nog med att hon inte går i skolan, super, röker, stjäl, så kan hon även se älvor. Efter lite problem flyttar hon tillbaka till sin mormor där hon växte upp. Snart får hon veta att älvriket där förbereder en ceremoni och hon är inbjuden… som offret.

 

 

Omdöme:
Tithe är inte din typiska ungdomsbok, och Kaye är definitivt ingen bra förebild. Tvärtom är hon så bad girl att det var riktigt intressant att följa henne som huvudroll. I början gillade jag att alla karaktärer var så udda och omoraliska, men efter ett tag blev det tröttsamt. En konstig karaktär bland normala karaktärer är intressant, en konstig karaktär bland andra konstiga karaktärer fungerar inte lika bra.

Boken började bra men efter halva boken tappade jag intresset för Kaye och läste för handlingens skull istället för karaktärernas skull. Jag gillar inte riktigt att Black stoppade in Cornys och Roibens PoV på några få ställen. Det kändes som att hon ville få läsaren att lita på dem så hon löste det med att ge läsaren tillgång till deras tankar. Jag är som sagt inget stort fan av att följa en karaktär i ett kapitel och sedan aldrig mer. Får jag bara vara så lite i en karaktärs huvud så kan jag lika gärna skippa det.

Den enda gången boken fick mig att skratta var när Corny skulle visa sin mangasamling för Kaye. Jag tycker alltid att det är kul när böcker dra referenser till manga/anime och den scenen var bara så underbart knäpp.

Sammanfattningsvis så var den första tredjedelen av boken väldigt bra men sen sjönk det bara nerför.

Fantasivärld: +0,5
Handling: +0,5
Orimliga saker: -1

Betyg: 5/10

 

Tags: ,

One response to “Vad är en modern saga?

 1. Miriam

  November 19, 2011 at 01:40

  Svar: 1. Jojo blonderat sig ja, det har jag sett massor av ^^. Har bott i Tokyo 😛 Men asiater som föds blonda, typ albino eller halvjapaner med någon knasig gen. Finns det? Stört nyfiken på hur det skulle se ut i så fall. Måste söka på albinojapaner ^^ Kan nog vara riktigt coolt.

  2. nä kanske inte minns inte så noga,men även om det var en bekant så skulle man väl ändå bli arg? Jag menar det är mord inte bara något allmänt svek!

  3. hmm så kan det vara ja.

  Tack för svaren!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
<span>%d</span> bloggers like this: