RSS

Att döda den man älskar…

16 Jun

… visar sig vara svårare än vad Rose har trott. 

Titel: Blood Promise
Serie: Vampire Academy 4
Författare: Richelle Mead
Sidantal: 503
Utgivningsår: 2009

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Rose reser ensam till Ryssland och vistas bland lyxiga vampyrklubbar för att få information efter en dhampirby.  Natt efter natt dödar hon strigoi men kommer inte närmare sitt mål. En kväll träffar hon på en alkemist som äntligen ger henne den informationen hon behöver, information om var hon kan hitta sin älskade Dimitri… och döda honom.

 

Omdöme:
Förra boken slutade så spännande så början på denna var en besvikelse. Det var så segt, Rose irrade runt i evigheter och man visste inte vad hon ville eller när hon tänkte ge sig av. På skolan var det inte mycket bättre. Nya karaktärer introducerades och man visste inte vilka roller dessa hade. Dessutom gillade jag inte alls att Rose kändes så vek i denna bok. Hon ska ju vara en kämpe!

Sista halvan av boken var mycket bättre än första halvan. Det var action, spänning, sorg och Rose kickar ass som bara den. Blev så himla glad när hon äntligen blev den Rose jag tycker om. Vill inte avslöja för mycket men det blev inte alls som jag trodde i början.

Några av de nya karaktärerna som introducerads, Jill och Sydney kommer att vara huvudrollerna i Blood Lines, den efterföljande serien till Vampire Academy. Jill introducerades redan i förra boken men fick då en extrem liten roll.

En sak jag inte riktigt fattar är varför det inte är många fler strigoivampyrer. Om nu alla, d.v.s. människor, dhampir och moroi, kan bli strigoi så borde de vara många fler. En annan sak som jag inte förstå heller är varför strigoi verkar så svaga nu. Jag kommer ihåg att i första boken så fick man veta att strigoi var superfarliga och inte ens en bra guardian kunde mäta sig med dem. I den här går liksom Rose runt och dödar Strigoi huller om buller. Skumt, men det kanske bara var jag som missuppfattade strigoivampyrernas styrka i första boken.

Fantasivärld: +0,5
Karaktärer: +0,5
Berättarröst (PoV): +1
Språk: +0,5
Spänning i slutet: +0,5
Seg början: -0,5

Betyg: 7,5/10

Andra delar i serien:
1. Vampire Academy (sv. Törst)
2. Frostbite (sv. Fruset blod)
3. Shadow Kiss (sv. Skuggkysst)
4. Blood Promise (sv. Löftet)
5. Spirit Bound (sv. Andens kraft)
6. Last Sacrifice (sv. Yttersta offret)

Advertisements
 

Tags:

5 responses to “Att döda den man älskar…

 1. Fia Filur

  June 16, 2011 at 21:11

  Angående varför inte fler blir strigoi tror jag beror på att strigoi hellre dödar än förvandlar. Människor tror jag inte de ger sig på alls, de är för långt ner i näringskedjan, helt obetydliga. Strigoi dödar helst moroi och allra helst kungliga, så jag tror de siktar in sig på det och struntar i resten. Sen tror jag att de dödar varandra när de tröttnar, så att bilda arméer och sånt verkar inte vara deras prioritet.

  Har också tänkt på det att Rose är inte ens färdig med sin utbildning men hon dödar strigoi till höger och vänster, men jag har en förklaring till det med 🙂
  På grund av att hon är skuggkysst så känner hon ju när strigoi är i närheten, det ger henne ett övertag eftersom hon då kan ta dem med överraskning. Strigoi är snabbare och har bättre reflexer, men hennes varningssystem gör att hon kan gå till anfall först. Dessutom så tror jag att de flesta strigoi Rose möter har varit moroi från början, det betyder att de inte har någon som helst träning bakom sig. Jag menar, moroi kan ju ínte alls slåss, de förlitar sig på sina beskyddare och sin magi får de egentligen inte använda.
  Rose klarar sig bra så länge hon kan slåss och smita undan, men när någon får tag på henne är det kört för hon är inte tillräckligt stark. Hon vinner bara när hon går till anfall först och tack vare skuggkusstheten gör hon alltid det. Tror det nämns senare, att hon ofta har den fördelen att strigoi underskattar henne och helt enkelt inte är på sin vakt, därför hinner hon döda dem först.

  Jag har inte alls tänkt på detta under sömnlösa nätter … 🙂

   
 2. boktycke

  June 17, 2011 at 19:31

  Men jag fattar inte riktigt vad som är strigois mål. Att döda alla kungliga moroi? Varför det liksom? Det känns ju nästan som att så fort man blir en strigoi så spelar det ingen roll vem man har varit innan för det enda man vill göra är att döda kungliga moroi? Är det liksom inprogrammerat i blodet?

  Rose skuggkysstabiility kan jag köpa, men jag tycker ändå att det är liiiite märkligt att hon kan döda strigoier till höger och vänster.

   
  • Fia Filur

   June 17, 2011 at 20:27

   Jag tror att många strigoi har som mål att döda alla kungliga för att visa att de mar makt, och även för att det är ett hån mot moroi, ett sätt att skrämma dem. Om de tar ut kungligheterna så finns det ingen kvar att styra moroi och utan styre så blir de ett lättare byte. Tror jag. Men jag vet inte varför alla som blir strigoi vill detta helt plötsligt. Jag tror att de bara vill ha så mycket makt som möjligt och uppfattningen verkar vara att de får makten genom att döda de kungliga. Jag tror att Lissa är ett hett byte också för om de tar henne så utplånar de hennes ätt, så de är extra måna om att bli av med henne.

   Jo, Rose känns lite för skicklig ibland! Strigoi blir lite dumförklarade när hon sveper in och bara dödar alla hur lätt som helst. Men hon har ju faktiskt varit rätt nära att stryka med ett par gånger. Hon har haft tur och hjälp från kompisar (och spöken).

    
 3. boktycke

  June 17, 2011 at 21:33

  Haha, du har ju svar på allt :p

  Jag gillar faktiskt Dimitri i denna bok, han är nästan bättre som bad boy hehe.

   
 4. Fia Filur

  June 18, 2011 at 00:11

  Jo, fast det är ju inte säket jag har rätt 🙂 Jag har bara tänkt väldigt mycket, hm, måste försöka skaffa ett liv, men det är så kul att analysera böcker. Jag gillar Meads böcker just för att de lämnar väldigt få hål, det mesta förklaras, och även om det finns några luddiga grejer som det vi pratat om nu, så går det att hitta förklaringar som inte är helt långsökta.

  Haha, jo visst är han lite cool. Älskar deras samarbete när de är du vet där och hjälps åt att döda du vet vem. Ska bli spännande att höra vad du tycker om serien som helhet sen!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: