RSS

Gästinlägg: Vad finns under Helsingfors gator?

18 Jun

Om ett underfors finns på riktigt vill jag dit!

 

Titel: Underfors
Författare: Maria Turtschaninoff
Sidantal: 341
Utgivningsår: 2010

Handling: (Från Adlibris.se)
I staden Helsingfors är allt som vanligt. Alva och Joel går i samma klass i högstadiet – Alva hör till de starka, smarta tonårsflickor som inte ens vill passa in, Joel sysslar med parkour och drömmer om henne. Men då Alva träffar Nide, en läderklädd bad boy som hon känner sig oemotståndligt dragen till, avslöjas en helt ny värld med andra lagar, under de gatstenar som vi en gång beträtt, där vi en gång gått: Underfors.

 

 

Omdöme:
Tuertschaninoff kastar läsaren direkt in i handlingen, vilket jag älskar. Från första kapitlet är spänningen ett faktum. Alva tillsammans med Joel och Nide får upptäcka en ny värld där det lever troll, älvor och allt sådant som inte ska finnas på riktigt. Underfors är en underbart orginell värld som inte liknar de vanliga fantatsyvärldar jag läst om tidigare. Istället dras mina tankar till sagor, men författarna har väckt liv i dem och det med råge.

Karaktärerna Alva och Joel är lätta att till sig. Båda är sympatiska och känns trovärdiga som ungdomar. Dessvärre känner jag mer för Joel än för Alva, vilket inte är något negativt, utan mer för han verkar vara en känslig typ.

Maria har ett underbart språk som får mig att pirra i hela kroppen och känna mig helt kär. Varför finns inte Underfors på riktigt? Det märks att författaren gjort en gedigen research och det utan att boken blir ”tung” och tråkig. Det var intressant att läsa en bok med övernaturligt inslag från en icke-engelsk författare. Den här boken har allt: Kärlek, livsfrågor och soänning.

Den enda som är negativ med boken är slutet, mer kan jag inte säga, men det var lite för uppenbart vad som skulle ske. Ibland blir det för barnsligt för en 25 åring, men det är inte så konstigt eftersom boken är skriven för 12-15 års ålder.

Läs den.

Dramaturgi +1
Språk +1
Skandinavisk författare +1
Karaktärerna +1
Slut – 1

Betyg: 9/10

Denna recension är skriven av Eldtunga

 

Tags: ,

One response to “Gästinlägg: Vad finns under Helsingfors gator?

  1. Anna

    June 19, 2011 at 00:40

    SV: Haha ja vilket sammanträffande! 😉

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: