RSS

Ibland så märks det att man är för gammal för en bok

30 Jun

När alla vuxna karaktärer känns som idioter så är det nog inte rätt bok för mig.

Titel: Leven Thumps and the Gateway to Foo
Serie: Leven Thumps 1
Författare: Obert Skye
Sidantal: 359
Utgivningsår: 2005

Handling:
Leven Thumps är en föräldralös fjortonårig pojke. Han bor hos sin mammas halvsysters familj och blir behandlad som en slav. Hela hans liv är bara fyllt av misär så därför tror han att han håller på att bli galen när han får syn på en kattliknande varelse som kallar sig själv för Clover och säger att den kommer från en fantasivärld som heter Foo. Tydligen är Leven den enda som kan hindra en ond magiker från att ta över världen. Tillsammans med en Winter, en flicka som kan kontrollera is och Clover ger han sig ut på en resa för att rädda världen.

Omdöme:
Jag brukar älska moderna ”middle grade”-böcker men när jag läste Leven Thumps kände jag mig bara gammal. 99% av alla vuxna personer i boken framställdes som patetiska och superelaka idioter. De enda som verkade besitta en hjärna var ondingen Sabine och möjligen den goda trollkarlen Antsel (som bara var med i prologen). Det kändes som om de vuxna bara existerade för att skapa hinder för Leven och Winter.

Boken är skriven i allvetande form och det är svårt att knyta sig till huvudkaraktärerna när man studsar runt som en gummiboll mellan allas tankar. Det är väl anledningen till varför jag varken kände med Leven eller Winter. Vad som fick mig att läsa vidare är handlingen och inte karaktärerna.

Världen är charmig och lite så där humoristisk mysig. Kriteriet för att komma till Foo är liksom ”eh… va?” Ni kommer att fatta vad jag menar om ni läser boken.Att det fanns en karta över Foo upptäckte jag först när jag hade läst klart boken, fast å andra sidan hade jag ändå ingen användning av den.

Jag tror att nästa del kommer att vara bättre för den utspelar sig i Foo (det är vad jag tror). Just nu har jag inga planer på att läsa vidare men vi får se vad som händer i framtiden.

Charmig fantasivärld: +0,5
Handling: +0,5
Berättandeform (allvetande) : -0,5
Karaktärer: -1
Orimliga händelser: -1

Betyg: 3,5/10

 

3 responses to “Ibland så märks det att man är för gammal för en bok

 1. Fia Filur

  June 30, 2011 at 16:54

  När jag läste de två första meningarna i din sammanfattning av handlingen så fick jag starka Harry Potter-vibbar! Tycker det är lite synd att framställa de vuxna på det viset för då förlorar ju boken potentiella läsare. Bäst är böcker som kan läsas av alla oavsett ålder!

   
  • Bina

   June 30, 2011 at 18:09

   Tycker att typsnittet på framsidan också påminner om Harry Potter. Annars blev jag intresserad att läsa för jag tyckte omslaget verkar mysigt.

    
 2. boktycke

  July 1, 2011 at 16:16

  Jag tyckte också att framsidan verkade lockande (var ju därför jag plockade upp boken). Början av boken påminner också om hur Harry Potter började.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: