RSS

Gästinlägg: Förspelet till den sexiga teveserien

06 Jul

Före ikonen, legenden, krönikören Carrie Bradshaw var det en gång en småstadstjej som längtade efter mer.

 

 

Titel: The Carrie Diaries (eng. The Carrie Diaries)
Författare: Candace Bushnell
Sidantal: 394
Utgivningsår: 2010

Handling:
Kompisar, syskonrelationer och en snygg kille står i fokus för Carries ungdomsår. Samtidigt drömmer hon om en framtid som författare och längtar till New York.

 

 

 

Omdöme:
Jag vill så gärna tycka om den här boken. Jag gillade teveserien, jag gillade den första filmen och jag gillade Sex and the city som bok. Men den här når inte ända fram. Det borde vara tidernas bästa förspel, men jag bläddrar sida efter sida och väntar på klimaxen som aldrig kommer och till slut fejkar jag, för jag vill så gärna gilla.

Stundtals är Carrie underbar, hon är sarkastisk, rolig och klockren sådär som Carrie ska vara, och ibland är hon svag, osäker och undrande. Jag förstår om Carrie inte kan vara färdig som person och att hon söker efter sig själv, men det här velandet fram och tillbaka gör mig otålig. Jag saknar den Carrie jag är van vid och jag saknar särskilt de andra tjejerna.

Killen som hela handlingen spinner kring är snygg och innehar alla attribut för att man inte borde vilja ha honom som pojkvän. Tråkigt nog är han så blekt gestaltad att han glider obemärkt förbi mig, och jag förstår faktiskt inte vad Carrie ser i honom.

Jag tyckte att det mesta i handlingen var förutsägbart och det som sänker trovärdigheten är att när det väl händer så reagerar karaktärerna antingen så passivt eller överdrivet att det känns som att det bara var på låtsas. Jag blir inte så uppslukad att det känns som på riktigt. En orsak till att jag känner mig frånkopplad kan vara för att Carrie var en ungdom på 80-talet medan jag är född på 80-talet, så jag känner inte alls igen mig.

I andra böcker som jag har läst av författaren så är tonen smart och raljant och kvinnorna är självsäkra och självständiga. Det skymtar fram glimtvis, men jag önskar att det vore mer.
När det gäller likheter med teveserien så frångår det manus, i den här boken är Carries mamma död och hon bor tillsammans med sin pappa och två småsystrar. Systrar! Det var en stor överraskning.
Tror den här boken fungerar bäst om man inte har sett serien och byggt upp en massa förväntningar, men trots det så slutar den lovande och jag kommer verkligen att läsa fortsättningen. Det kan bara bli bättre!

Citat:

(Carrie och hennes vänner jämför män med elektroner)
”De har en massa laddningar som sticker ut, och de letar alltid efter ett hål som de där laddningarna passar i …”

Språk +1
Handling -0,5

Slutbetyg: 5,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: