RSS

Förbjuden kärlek i en ungdomsroman?

07 Jul

Alla som har läst City of Bones kan väl inte kunnat låta bli att undra över hur Jaces och Clarys relation kommer att utvecklas? 

Titel: City of Ashes
Serie: The Mortal Instruments 2
Författare: Cassandra Clare
Sidantal: 452
Utgivningsår: 2008

(Obs! Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Valentine, Jaces och Clarys pappa är tillbaka och har planer på att störta ”The Clave”. Han har redan The Mortal Cup i sina händer och är ute efter de återstående ”Mortal Instruments”. Clarys liv kommer aldrig att kunna bli normalt igen och hon vet att hon måste stoppa Valentine. Frågan är om Jace känner samma sak. Var ligger hans lojalitet, hos sina vänner, eller hos sin far?

Omdöme:
Kärleken har inga gränser och Clare har verkligen tagit ordspråket på allvar. Trots att boken var fylld av action och spänning så var det ändå Clarys och Jaces förbjudna relation som fick mig att vända blad efter blad. Jag vet inte ens om jag vill att de ska vara ihop eller inte. Personligen tycker jag att incest är väldigt osmakligt och jag får alltid obehagliga rysningar när jag läser om sånt. Fast då gäller det främst syskon som har känt varandra hela livet, Jace och Clary har bara vetat om att de har gemensamma föräldrar i några veckor och deras känslor för varandra är fortfarande starka. Clare har verkligen lyckats bra med att behålla läsarens sympati trots den tabulagda (och egentligen ganska äckliga) relationen.

På tal om andra skumma relationer, hade Magnus Bane inte haft ett ungdomligt utseende skulle kärleken mellan honom och Alex också varit väldigt stötande. Här pratar vi om 300 år i åldersskillnad. Det måste vara på gränsen till pedofili. Handen på hjärtat alla ni som har läst City of Ashes och inte reagerat över åldersskillnaden, skulle ni fortfarande tycka att det var okej om Magnus hade sett ut som Dumbledore? Näh, trodde inte det va. Säg vad man vill, men man (eller i alla fall jag) har en tendens att förlåta snygga karaktärer.

Dialogerna tycker jag i överlag är bättre än i första boken, karaktärernas röster är mer unika vilket jag är glad över. PoV-bytena sker också med jämnare mellanrum och hoppar mellan flera personer.

Det mest negativa med boken var att den var så förutsägbar. Det märks att Clare älskar sina karaktärer väldigt mycket för de är i stort sett oövervinnliga. Kom igen, hur farligt är det att vara shadow hunters när de aldrig får några permanenta skador?

Sammanfattningsvis så tycker jag att City of Ashes är en spännande bok och absolut läsvärd bok. Jag gillar den väldigt mycket men önskar att karaktärerna kunde sluta vara så perfekta.

Handling: +1
Spänning: +1
Karaktärer: +1
Dialoger: +0,5
Förutsägbarhet: -0,5

Betyg: 8/10

Böcker i serien:
1. City of Bones
2. City of Ashes
3. City of Glass
4. City of Fallen Angels
5. City of Lost Souls
6. City of Heavenly Fire

Extraböcker:
Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments Reader
The Shadowhunter’s Codex

 

Tags: , ,

6 responses to “Förbjuden kärlek i en ungdomsroman?

 1. Ewonya

  July 7, 2011 at 16:30

  Jag troode att Magnus var över 700 år… hur kan det bara vara 300 år i åldersskillnad?
  Jag håller lite halvt med dig om incest, i många böcker är det ju så att styvsyskon bliir kära och så… eller på samma sätt som Jace och Clary, det har jag inget emot. Plus att jag inte kan hata någonting som har med TMI att göra. (Läs vidare i böckerna så ska du se att allt får ett bra slut!)

  Clary turned to Luke. “Have you got a spider anywhere?”
  Luke looked exasperated. “Why would I have a spider? Do I look like someone who would collect them?”
  No offense,” Jace said, “but you kind of do.”
  *
  “I should hace warned her about your habit of never doing what you’re told.” Jace squinted at her. “Are those Isabelle’s clothes? They look ridiculous on you.”
  “I could point out that you burned my clothes.”
  *
  “Just because you said dragon demons were extinct—”
  “I said mostly extinct.”
  Alec jabbed a finger toward him.
  “Mostly extinct,” he said, his voice trembling with rage, “is NOT
  EXTINCT ENOUGH.”
  “I see,” said Jace. “I’ll just have them change the entry in the demonology textbook from ‘almost extinct’ to ‘not extinct enough for Alec. He prefers his monsters really, really extinct.’ Will that make you happy?”

   
  • boktycke

   July 8, 2011 at 02:36

   Att Magnus är 700-800 år avslöjas först i tredje boken, och denna recension handlar om den andra boken 🙂

    
 2. Ewonya

  July 8, 2011 at 12:05

  Ah…hehe

   
 3. Fia Filur

  July 8, 2011 at 13:21

  Har bara läst första boken, men minns att jag tyckte vissa grejer kring Valentine var så osannolikt konstiga att jag inte riktigt köpte syskonkärleken. Tyckte inte att det blev mer logiskt efter snabb googling heller. Men jag måste nog läsa fortsättningen i alla fall. Om man blir riktigt fäst så kanske man har överseende!

   
 4. Carro

  November 25, 2013 at 14:46

  Nu när jag läser din recension är den onekligen högst likt min som jag publicerade idag, men jag lovar att jag läste din efter att jag skrev min! 😉 Jag var dock inte lika förlåtande som du var heller 😉

   
  • Anna - Boktycke

   November 25, 2013 at 20:39

   Great minds think alike :p

   Vet faktiskt inte om jag skulle ha gillat boken lika mycket om jag hade läst boken idag. Tyckte t.ex. att både CoFA och CoLS är lite sämre än de tre första. Håller dock fortfarande tummarna för att sista boken ska bli super!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: