RSS

Gästinlägg: Ursäkta att man blir lite kluven

13 Jul

Ingen har sagt att det är lätt att vara tonåring. Svårast är det om man heter Nora Jonasson och inte är speciell alls överhuvudtaget.

 

Titel: Ursäkta att man vill bli lite älskad
Författare: Johanna Thydell
Sidantal: 245
Utgivningsår: 2010

Handling:
Nora Jonasson är ung och har hela livet framför sig. Hon har det så fruktansvärt bra att det mesta faktiskt känns dåligt. Hennes bästa kompis är Lisa, och även om Lisa är den alla tittar på, så är Nora hennes allra bästa kompis och ingenting kan skilja dem åt, eller?

 

 

 

Omdöme:
Första halvan av boken är som en konstant skrattfest. Trovärdiga karaktärer, träffsäkra dialoger, härliga tankar och underbara citat levereras med ett språk som bara går att avundas. Det allra mest skrattframkallande är Noras egna Noriska ordspråk. Några exempel: Alla goda ting är någon annans, Den som lever är det synd om, Ingen har allt men det känns så.

Någonstans i mitten stannar takten av och jag börjar längta till slutet. Även härliga böcker måste ju faktiskt ta slut. Det som från början var asroligt blir lite halvdeppigt och även om allt inte måste paketeras i en fin ask med en glittrig rosett på, så vill jag gärna knyta ihop påsen. Kom igen nu, wrap it up, tänker jag. Men trådarna som fladdrar i vinden fångas inte upp och jag förstår att det inte heller är meningen.

Nora som från början kändes så klockren i mitt huvud, dalar lite och hon tar sig inte riktigt upp till samma nivå som innan. Jag känner mig lurad för att jag trodde att jag förstod henne, att jag visste vem hon var, när jag inte alls gjorde det. Dessutom känner jag mig lite ledsen, vemodig, fast på ett bra sätt, för den här boken är lite som livet. Sällan helt perfekt, men det går vidare ändå. Eller som Nora säger i sitt Noriska ordspråk: Slutet gott, men fortsättning följer.

Citat:

Mänskligheten imponerar inte på mig.
Jag kastar en osynlig bomb i röven på honom.
Väldigt få har alltså en röv såsom min.

Språk +1
Karaktärer +1

Slutbetyg: 7/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: