RSS

Det bådar sig för slutstrid…

19 Jul

… men det som bekymrar mig mest är om syskonen kommer att bli ihop eller inte. 

Titel: City of Glass
Serie: The Mortal Instruments 3
Författare: Cassandra Clare
Sidantal: 492
Utgivningsår: 2009

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Jace och gänget har åkt tillbaka till Idris, huvudbasen för alla shadow hunters. Simon råkar följa med dem och tas i hemlighet till fånga. Clary har ingen aning om vad som har hänt hennes bästis och vill inget annat än att åka till Idris och finna trollkarlen som kan väcka hennes mamma. Under tiden smider Voldemort, ähem Valentine onda planer och det är bara en tidsfråga innan kaoset bryter loss.

Omdöme:
Det märks verkligen att Clare har utvecklat i sitt skrivande. När jag läste första boken, City of Bones, älskade jag världen och de käcka replikerna. Jag gillade även karaktärerna men de kändes overkliga och alldeles för perfekta. I City of Glass har Clare äntligen lyckats få mig att falla ordentligt för dem. Jace, Clary, Isabel, Alex och Simon blev mänskliga först i denna bok och jag gillar dem skarpt.

Spänningen ligger kanske inte på topp genom hela boken men det är inte långt därifrån. Den var i alla fall aldrig tråkig och stundtals var den omöjlig att lägga ifrån sig.

PoV:n (Point of View) är en klar förbättring jämfört med första boken. Clary är fortfarande huvudperson men även Alex, Simon, Isabel och Jace får ta över PoV-rollen. Rösterna är även mycker mer distinkta än vad de var i City of Bones.

Slutet är verkligen något jag gillade. Det kändes storslaget och många lösa trådar knöts ihop. Hade jag inte vetat bättre så skulle jag ha trott att City of Glass var slutet på serien. Jag tycker även om att syskonkärleken fick, på gott och ont, ett definitivt avslut, skulle inte ha orkat läsa om Clare drog ut på det i flera böcker. Men lite besviken är jag för det blev exakt så som jag hade förväntat mig.

Kort sagt så tycker jag att City of Glass är den bästa boken i serien hittills och jag hoppas att den fjärde boken, City of Fallen Angels, är minst lika bra!

Karaktärer: +1
Språk: +0,5
Fantasivärld: +0,5
Spänning: +1
Handling: +1

Betyg: 9/10

Andra delar i serien:
1. City of Bones
2. City of Ashes
3. City of Glass
4. City of Fallen Angels
5. City of Lost Souls
6. City of Heavenly Fire

Extraböcker:
Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments Reader
The Shadowhunter’s Codex

 

Tags: , ,

5 responses to “Det bådar sig för slutstrid…

 1. andréa

  July 19, 2011 at 19:29

  Sorgligt nog är den inte riktigt lika bra, men likväl otrolig och definitivt läsvärd, och jag förväntar mig storverk av Cassandra Clare med CoLS och CoHF …

   
 2. Fia Filur

  July 19, 2011 at 20:38

  Ah, det är ju detta som gör att jag vill fortsätta läsa serien trots att jag tyckte att CoB var en besvikelse. Jag hade väntat mig så mycket mer av den första boken och när det inte infriades så försvann liksom lusten att fortsätta. Men ändå, alla säger ju att det blir så mycket bättre och den här boken låter ju lovande, så nyfiken blir jag ju klart.

   
 3. boktycke

  July 19, 2011 at 20:48

  Haha, jag tyckte iofs att den första boken var bra också men denna är helt klart bättre.

   
 4. Eva

  July 20, 2011 at 12:15

  Det här är min favorit bok i srien än så länge i alla fall, och jag håller med Andréa; CoFA är inte riktigt lika bra. Men ändå fantastisk!

   
 5. Eva

  July 20, 2011 at 12:15

  *serien

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: