RSS

Gästinlägg: Stark relation mellan två tjejer (shade: lovely)

21 Jul

Våldsam övertygelse kräver våldsamma metoder. Kapitulera omedelbart eller dö.

 

Titel: Kapitulera omedelbart eller dö
Författare: Sanne Näsling
Sidantal: 236
Utgivningsår: 2011

*Spoilers kan förekomma*

Handling:
Mary och Lovely går i nian. De har skapat en egen värld. En värld full av nagellack (shade: bad temper blue), läppstift (shade: perverse pink) och drömmar om framtidstillvaron i London. Ingenting utanför deras värld spelar någon roll och de dör hellre än kapitulerar.

 

Omdöme:
Först och främst blir jag helt tagen av det härliga språket. Klockrena och dräpande kommentarer får mig att le genom halva boken, men efter ett tag blir jag lite mätt. Det kanske hör tonåren till att slänga ur sig en dödsönskan då och då, men när den matas ut på var och varannan sida förtas effekten.

Boken är indelad i sju delar döpta efter nagellacksfärger, en för varje dödssynd. Jag får aldrig kläm på vilken synd som hör till vilken färg, men det spelar ingen roll. Det som lockar till fortsatt läsning är att leta efter ledtrådarna. Vem är egentligen Mary? Och vem är Lovely? Att samla ihop bitarna och foga ihop dem i pusslet. Jag tycker först det är synd att handlingen är så svag, den består mest av olika samtal mellan Mary och hennes döda pappa, Mary och Håkan Hellström, Mary och Lovely och deras drömmar. Men när jag tänker ett steg längre så tror jag att samtalen är själva handlingen. Och det är samtalen med Lovely som gör att det blir intressant på riktigt …

Språket glider på i en underbar rytm, och det är lätt att bara fortsätta läsa de fina orden utan att tänka efter, men jag försöker förstå innebörden bakom. Det finns så många lager i den här texten att jag är övertygad om att jag inte förstår hälften. Många referenser hänger jag inte med på och jag gissar att det finns fler som jag inte ens märker, trots att jag är långt över målgruppens ålder. Jag får inget grepp om tidslinjen och det känns som det är avsiktligt. I själva verket tror jag att det hoppar rätt kraftigt fram och tillbaka och att det är därför som Mary och Lovely ibland upplevs som femton och ibland som vuxna.

Det fantastiska med en sådan här mångbottnad bok är att det finns utrymme att tolka den precis som man vill. Jag vet inte ens om det finns en ”rätt” tolkning. Om jag hade varit yngre så tror jag inte att jag skulle ha blivit så fascinerad av innehållet, då hade jag läst orden utan att fundera på storyn bakom. Men det är faktiskt det som jag tycker är bokens styrka, för när jag väl har börjat analysera så är det omöjligt att inte vilja läsa boken igen. Och igen. Och igen.

Språk 1+
Karaktärer 1+
Finess 1+

Slutbetyg: 8/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: ,

2 responses to “Gästinlägg: Stark relation mellan två tjejer (shade: lovely)

 1. boktycke

  July 21, 2011 at 18:18

  ojoj, den här låter som nåt jag ska kika på. Har inte läst “normala” ungdomsböcker på väldigt länge nu.

   
 2. Fia Filur

  July 21, 2011 at 21:23

  Tycker absolut du ska läsa den, den är väldigt speciell! Först kände jag mig lite: “Jaha och?” Men sen när jag tänkte lite djupare så blev jag väldigt fascinerad. Tycker också att den riktar sig till en äldre målgrupp, så jag kände mig inte gammal. Jippi! 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: