RSS

Vem eller vad, är offret i Last Sacrifice?

24 Jul

Någon som vet? Isåfall får ni gärna berätta.

Titel: Last Sacrifice
Serie: Vampire Academy 6
Författare: Richelle Mead
Sidantal: 592
Utgivningsår: 2010

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Rose sitter häktad för ett mord hon inte har begått men som de flesta anser henne vara skyldig till. Hennes vänner kommer till hennes undsättning och innan hon vet ordet av så är hon en eftersökt rymling. Som om hon inte hade problem nog så måste hon stå ut med Dimitri som hon fortfarande har starka känslor för. Men Rose är inte den som sitter och rulla tummarna medan hennes öde avgörs i vampyrhovet, hon har ett viktigt uppdrag att utföra, ett uppdrag som kommer att vända upp och ner på hovet om hon lyckas – att hitta Lissas hemliga halvsyskon.

Omdöme:
För att återgå till frågan, jag fattar verkligen inte vad titeln syftar på. Vad/vem är det som är sista offret? Klurade på det genom hela boken men har fortfarande inte kommit på svaret.

Som vanligt älskar jag dialogerna och karaktärer. Speciellt gillar jag att Lissa har blivit så stark och att hon glänser med sin intelligens på samma sätt som Rose glänser med sin styrka. Adrian stal mitt hjärta i denna bok. Han är både cool och sårbar samtidigt.

Sättet man hoppar mellan Roses scener och Lissas scener är verkligen wow. Det sker så smärtfritt och smidigt att jag blir lika förvånad som Rose när någon avbryter hennes besök i Lissas huvud. När man läste om Lissas scener så var man där med henne och glömde för tillfället bort att man bara för några rader sen satt i en bil med Rose. Jag är verkligen imponerad av Meads förmåga att kunna kasta läsaren rakt in i någon annans huvud utan att läsinlevelsen rubbas.

Det är så många trådar som vävs ihop i denna och saker som jag tidigare har tyckt var lite konstiga fick sitt svar i denna. Saker jag var helt oförberedd på hände och det finns många partier där boken var helt omöjligt att lägga ifrån sig.

Det enda negativa jag har att säga om boken är slutet, det är inte dåligt men skulle kunna bli ännu bättre. Jag tycker att det är lite billigt av Mead att avsluta den på det sättet, känns som ett knep för att locka folk att läsa Bloodlines (spin-off på Vampire Academy med fokus på Sydney, Jill, Eddie och älskade Adrian). Det märks så himla tydligt att hon planerar något för dem.

Det var med höga förhoppningar och lite nervositet jag öppnade den här boken. Det är ju den sista om Rose och Lissa, tänk om jag inte gillar den? Nu, 592 sidor senare kan jag bara konstatera att Vampire Academy har varit en underbar serie och jag ser verkligen fram emot att läsa Bloodlines.

Karaktärer: +0,5
Språk: +0,5
Berättandeform: +1
Spänning: +1
Handling: +1
Slutet:-0,5

Betyg: 8,5/10

************************************************************Tillägg************************************************************

Haha, kollade precis på min recension på Vampire Academy (första boken alltså) och då hade jag skrivit ner en massa personliga spekulationer. Känner mig riktigt stolt för att jag lyckades i princip pricka rätt på varenda punkt 🙂

Andra delar i serien:
1. Vampire Academy (sv. Törst)
2. Frostbite (sv. Fruset blod)
3. Shadow Kiss (sv. Skuggkysst)
4. Blood Promise (sv. Löftet)
5. Spirit Bound (sv. Andens kraft)
6. Last Sacrifice (sv. Yttersta offret)

 

Tags: , ,

31 responses to “Vem eller vad, är offret i Last Sacrifice?

 1. Annelie

  July 24, 2011 at 13:00

  Älskar dina rubriker!!!

   
 2. Bina

  July 24, 2011 at 14:03

  Har också funderat på vem som är offret och tror att titeln syftar lite på alla karaktärer. Det är ju så mycket som händer så alla blir på sätt och vis offer, om än vissa bara för en liten stund. Tycker inte heller om slutet, är väldigt tvärt och har fortfarande många viktiga trådar som hänger lösa.
  Åh, Adrian snodde nog mitt hjärta lite redan i fjärde boken. I Last Sacrifice tyckte jag bara så oerhört synd om honom.

   
 3. Fia Filur

  July 24, 2011 at 14:48

  Jag har ju som vanligt en åsikt som jag gärna delar med mig av. Jag tolkar inte last sacrifice som ett offer (vad/vem) utan att något eventuellt måste offras, nämligen Roses och Lissas vänskap. Om Rose inte lyckas med sin mästerplan måste hon och Lissa hållas åtskiljda. Citerat från bokens baksida: “But what if true freedom means sacrificing the most important thing of all? Each other.”

  Jag älskar att många små detaljer som jag undrat över får sin förklaring. Däremot är ju slutet lite sisådär, men jag tycker ändå att det känns som ett avslutande slut utan jobbig cliffhanger. Har inte så mycket emot de nya lösa trådarna eftersom jag vet att det kommer en fortsättning. Om typ en månad. Wihoo 🙂

   
 4. boktycke

  July 24, 2011 at 21:04

  Fast varför heter det “last” sacrifice. Vad är det som är sist? :s
  Sen vet jag inte riktigt om jag tycker att det viktigaste för Rose är Lissa och vice versa. I blood promise satte ju Rose faktiskt Dimitri före Lissa. Det är ju en cool titel och så, men jag hittar inte riktigt något samband med berättelsen.

   
 5. Bina

  July 25, 2011 at 01:36

  “Last” för att det är sista boken i serien?

   
  • boktycke

   July 25, 2011 at 09:12

   Ahh, det kan nog stämma. Tänkte inte alls på att det var sista boken för jag tänker hela tiden att bloodlines är fortsättningen :p

    
 6. Fia Filur

  July 25, 2011 at 10:30

  Fast “last” kanske syftar på fler betydelser än just sista? Jag tänker mig last sacrifice som största prövningen också. Den svenska översättningen är “Yttersta offret”.

   
 7. boktycke

  July 25, 2011 at 16:32

  jo, jag var inne på det spåret innan men kunde inte komma på vad last/yttersta syftade på. Har googlat lite på det också men hittar inget 😦

  Förresten, tyckte ni inte att både Rose, Adrian och Lissa var lite out of character i slutet?

  *Spoilervarning!!!

  Adrian fick värsta utbrottet på Rose för att hon bedrog honom och i vanliga fall är han en sån happy-go-lucky kille. Och Rose var ju hemskt när hon dumpar honom och säger att han inte är mogen/stark nog (duuuhh, det var hon som bedrog honom). Och Lissa var så kall mot Jill, jag har alltid uppfattat Lissa som änglalikt snäll, men min bild av henne ändrades i och med hennes beteende mot Jill.

   
  • Bina

   July 25, 2011 at 16:55

   DETTA ÄR OCKSÅ EN SPOILERVARNING!!!

   Det var mycket av det som gjorde att jag fick känslan av att boken kunde få vara lite längre. Det var väldigt mycket out-of-character som du sa och jag kände inte alls igen Roses beteende mot Adrian. Däremot känner jag att han mycket väl fick reagera som han gjorde, bli dumpad och allt när hon lovat att hon kommit över Dimitri.

   Med Lissa/Jill-relationen kan jag tänka mig att Mead ville få Lissa att tycka illa om Jill eftersom de egentligen inte är en “riktig” familj. De har ju aldrig haft någon sådan kontakt förut och alla goda tankar Lissa hade om sin pappa rubbades lite. Hon ville väl inte tänka på sin familj som “sprucken” eftersom de alltid har varit politiskt starka. När jag tänker så förstår jag Lissas reaktion, men känner det inte eftersom Mead inte riktigt får fram det.

    
 8. boktycke

  July 25, 2011 at 17:13

  Fortsättning på spoilervarning!!!!

  Rose sjönk så mycket i mina ögon i och med det hon gjorde mot Adrian, och att hon inte berättar direkt för honom utan ljuger honom rakt i ögonen och till och med ber om en tjänst. Visserligen var det mycket som stod på spel men det var bara så elakt och orättvist mot Adrian.
  Jag kan köpa Adrians beteende i slutet men ja, han är ju alltid så lugn och så carefree, kändes så olika honom. Fast nu när jag tänker så kan det ju vara spirit-grejen som fick honom så arg.

  Jo, Lissa sa ju själv att hon inte riktigt kan acceptera Jill för hon ser farsans otrogenhet i henne. Men Lissa känns som en person som sätter andra före sig själv. Nu läser man iofs bara från Roses PoV men jag uppfattar vissa av de saker hon sa till Jill som bitchigt och elakt, och Lissa ska inte vara sån 😦

   
 9. Fia Filur

  July 25, 2011 at 17:33

  SPOILER!
  Jo, jag håller med er angående Rose, Lissa och Adrian. Jag blev jätteförvånad när Adrian fick värsta spelet där i slutet. Tyckte inte alls det var likt honom och ärligt talat trodde jag aldrig att han var så kär i Rose. Tänkte att han kanske la in alla besvikelser där och att han tog ut annan ilska samtidigt. Typ sorg över fastern, mammans otrohet mm. Stackaren fick ju gå igenom ganska mycket på en gång. Sen tror jag att det var lite medvetet för att vi ska få se en rejäl karaktärsutveckling i spin offen.

  Lissa upplevde jag också som väldigt kall och olik sig själv. Funderar på om det var medvetet för att eventuella fiender inom hovet inte skulle ana något? Jag tror hon har blandade känslor gentemot Jill, men jag tror egentligen inte hon är sådan, det stämmer ju inte riktigt med hennes personlighet.
  Att Rose gjorde som hon gjorde tyckte jag var ett sätt att skapa spänning, att man inte riktigt visste hur det skulle gå och vem hon skulle välja förrän i slutet. Tyckte det var väldigt tråkigt att hon inte kunde bryta med Adrian innan allt det här med Dimitri. Men samtidigt köper jag vad hon säger för jag tyckte inte att hon och Adrian var riktigt rätt för varandra. Tyckte alltid att Rose använde honom som back up och att Adrian använde henne som styrka. Tyckte aldrig de kompletterade varandra på rätt sätt, tyckte helt enkelt att de aldrig kändes äkta kära. Men jag gillar verkligen Adrian jättemycket!

   
 10. boktycke

  July 25, 2011 at 17:49

  SPOILER IGEN!

  Jag tycker egentligen inte att det fanns något val, det var ju alltid Dimitri som gällde. Adrian var som sagt tidsfördriv och fick aldrig någon riktig chans 😦 Rose och Dimitris kärlek är ju rätt epic, men personligen gillar jag Adrian mycket mer än Dimitri.

   
 11. Fia Filur

  July 25, 2011 at 18:32

  MER SPOILER!
  Håller med. Det var alltid Dimitri. Trots att jag också gillar Adrian mer så var det alltid Dimitri för Rose enligt mig.

  Reagerade ni på att det kändes lite oavslutat med Dimitris familj i Blood Promise? Jag tyckte det var lite jobbigt att hon var ovän med hans syster och att hon lämnade utan att säga hejdå till alla. Men Mead har lovat att skriva en novell om när Rose och Dimitri hälsar på familjen i Ryssland. Ser fram emot det!

   
 12. boktycke

  July 26, 2011 at 07:46

  Spoiler!
  Jaa, jag tyckte att syrran betedde sig helt skumt. Ena sekunden bästa vän och sen blev hon bara så där superelak. Jag kollade runt på lite forum och det är fan sjukt att folk redan hade gissat att Jill var Lissas halvsyster innan LS kom ut. Tydligen ska Mead har hintat om att Jills mamma är en dansös i tidigare böcker. Häftigt att hon har lagt ut ledtrådar så tidigt.

   
 13. Fia Filur

  July 26, 2011 at 11:26

  SPOILER!
  Haha, jo, jag tror det hintades rätt mycket i femman. Även att Lissas pappa varit förtjust i dansöser och ofta hängt på kasino och tittat.
  Men jag blev i alla fall helt förvånad över Jill. Det är verkligen en av mina största: WHAT? Vilken är din största WHAT?

   
 14. boktycke

  July 26, 2011 at 12:45

  hmm, det är antagligen Jill eller att Abe är Roses farsa. På tal om det så känns det också lite konstigt att Roses mamma gillar Abe, hon verkar ju ha en massa moral, vilket Abe uppenbarligen saknar. Olika attraherar varandra antar jag.

   
  • Bina

   July 26, 2011 at 15:01

   “My mother: the perfect picture of guardian excellence and decorum. My father: always capable of achieving his goals, no matter how twisted the means. Uneasily, I began to understand how I’d inherited my bizarre personality.”

    
  • Fia Filur

   July 26, 2011 at 19:47

   Haha, ja att Abe är Roses farsa är lite kul tycker jag. Fast jag gissade det pga hans utseende och för att han verkade väldigt mån om Rose och vad hon höll på med.

    
   • Bina

    July 27, 2011 at 13:19

    Jag var helt ute och cyklade när jag försökte reda ut vem Abe var. Vet inte längre vad jag tänkte med men tankarna gick alltifrån att antingen skolan, Janine eller Adrian hade “skickat” honom.

     
 15. boktycke

  July 27, 2011 at 13:46

  Näh, det med Abe hade jag inte alls gissat. Jag trodde typ att han var Vicotrs kumpan och “skyddade” Rose för att Victor hade planer för henne och Lissa. Haha, så långt jag var ifrån sanningen.

   
  • Bina

   July 27, 2011 at 15:52

   Jamen, nåt sånt var jag också inne på! Det var mer som en “öh, va?” när det avslöjades. Trodde inte att man nånsin skulle få veta det eftersom inga egentliga ledtrådar fanns.

    
 16. Fia Filur

  September 9, 2011 at 13:03

  Nu har jag läst den här både på engelska och svenska och det är en mening jag inte fattar. Scen: Rose och Adrian, precis i slutet av boken. Sista meningen Adrian säger: “Kontraktet gäller förresten inte längre.” Rose blir mållös. Adrian går.
  Vilket kontrakt? Vad menar han? Är det ett uttryck? Eller är det en överenskommelse mellan dem som jag har glömt?

   
  • boktycke

   September 9, 2011 at 13:15

   Uh… kommer inte ihåg. Måste kolla i min engelska version när jag kommer hem.

    
 17. Bina

  September 9, 2011 at 14:00

  Jag vet! Tror jag… Den där datinglistan han skrev om att han inte skulle röka eller dricka och så. Eller?

   
  • boktycke

   September 9, 2011 at 14:06

   Hmm, jo kanske. Men är inte det rätt barnsligt, till och med för Adrian? Typ “Nu har du gjort slut med mig så jag tänker upphäva mitt rök/drick-förbud. Bara så att du vet.” Men jag kan inte komma på något annat kontrakt. Lånade han inte ut pengar till Rose?

    
 18. Fia Filur

  September 9, 2011 at 16:30

  Jo, de enda grejerna jag kommer på är antingen listan eller det med pengarna. Men jag tror att hon fick låna pengar i utbyte mot att hon gav Adrian en ärlig chans när hon kom tillbaka, vilket hon faktiskt gjorde i 5:an. Alltså är den fullföljd och behöver inte brytas. Angående listan, han har ju redan brutit mot den, eller? Tycker han super och röker hela tiden!

  Tror det står exakt samma i engelska boken, för jag reagerade där också och tänkte vadå contract? Vad menar han? Är det ett engelskt uttryck jag inte fattar eller är det en detalj jag inte minns. Och ändå känns det som att jag har nött in alla VA detaljer i hjärnan, men tydligen inte denna.

   
 19. boktycke

  September 9, 2011 at 17:51

  Jag googlade på det och det verkar som att de flesta tror att det är rök/sprit-kontraktet Adrian menar. Hmm… jag vet inte om jag tror på det. Låter ju så himla barnsligt och kommer från ingenstans. Varför skulle han nämna det?

   
 20. Fia Filur

  September 9, 2011 at 20:52

  Nej, jag vet! Känns som en panikgrej, oj, Adrian måste ha nåt coolt att säga som plattar till Rose innan han går, jag vet, vi drar till med det där kontraktet. Det är inte riktigt likt Mead då hon brukar vara noga med planteringar av ledtrådar och detaljer, man brukar alltid fatta vad hon menar.

  Men alltså ärligt talat, hugg tag i de där Succubus-böckerna snart och läs, läs, läs. Ju mer jag tänker på den serien desto mer genial är den. Jag bara känner mig helt överväldigad fortfarande. Tycker alla planterade detaljer löste sig snyggt och fint i VA, men det här är faktiskt ännu bättre!

   
 21. boktycke

  September 9, 2011 at 22:18

  Haha, men jag tycker inte ens att det är särskilt coolt, snarare löjligt :p

  Ahh, jag har 2an och 3an hemma. Ska väl köpa hem 4-6 också nu när du säger att de är så bra ^^

   
 22. Fia Filur

  September 10, 2011 at 08:57

  Håller med dig, väldigt löjligt och inte riktigt Adrians stil.

  Haha, ja gör det! Mina favoriter är 1, 4 och 6. Varför jag gillar serien så mycket är för att den hela tiden ligger på gränsen över vad jag som person anser är moraliskt eller inte, rätt eller fel och vad jag tycker ska hända. Det blir ofta inte exakt som jag vill och det är det jag gillar. En bok som är “perfekt” och hela tiden håller sig inom rimliga gränser berör mig inte lika mycket. Mead tar ut svängarna i Succubus och den är långt ifrån perfekt, och ändå är den perfekt på sitt sätt. Låter jag knäpp? Antagligen…

   
  • boktycke

   September 10, 2011 at 12:10

   Ah, jag tror jag fattar. Att den är så operfekt på ett perfekt sätt. Gillar ju ettan jättemycket.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: