RSS

Gästinlägg: Brännhet åtrå som är på gränsen till plågsam

28 Jul

Vackra drakar, våldsamma jägare och fysisk attraktion i Firelight.

 

Titel: Firelight
Serie: Firelight 1
Författare: Sophie Jordan
Sidantal: 326
Utgivningsår: 2010

Handling:
Jacinda är en drake som kan förvandla sig till människa. När hon bryter mot reglerna och räddas av Will, en jägare som borde vara hennes värsta fiende, förändras hennes liv. Övertygelsen om att undvika Will och hans farliga familj, vacklar av den starka attraktionen hon känner för honom.

 

 

Omdöme:
Det börjar med omslaget. Näst efter Nightshade är Firelight bland det snyggaste jag har sett. Sen är det baksidestexten som utlovar magiska drakar, jägare och kärlek. Precis min smak. Första kapitlet är superspännande och jag älskar världen, mytologin, drakarna. Det är en ny favorit på gång tänker jag. Men det är det inte. För sedan sjunker tempot och jag förstår att Jacinda är en Bella, och Will är en Edward, och mitt intresse avtar i takt med att jag känner att jag har läst det här förut. Jag brukar inte dra paralleller mellan böcker för jag tycker att man kan hitta likheter i alla om man verkligen vill, istället tycker jag att varje bok har något unikt (precis som människor). Men Firelight blir lite för lik Twilight, och det är synd för författaren har annars ett väldigt fint språk. Det är romantiskt, vackert och den där spänningen mellan Jacinda och Will är rysligt påtaglig. Det är pirrigt, det är hett, förbjudet men ack så underbart.

Det som sänker betyget är att det inte händer så mycket mer. Jacinda velar mellan att hålla sig undan från Will eller kasta sig i hans famn och till slut räcker inte det där pirret för att underhålla. I slutet drar boken igång igen och då är det precis lika spännande som i början. Men tyvärr lämnas jag med en frustrerande cliffhanger och inser att det är en hårfin skillnad mellan att bli lockad till fortsatt läsning eller att bara bli irriterad. Ändå tycker jag att Firelight är klart läsvärd, för en häftig fantasivärld, oemotståndlig attraktion och kärlek är trots allt svårt att motstå.

Fantasivärld: +1
Språk: +1
Handling: -0,5

Slutbetyg: 6,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur. Läs även Boktyckes recension.

 

Tags: ,

8 responses to “Gästinlägg: Brännhet åtrå som är på gränsen till plågsam

 1. boktycke

  July 28, 2011 at 18:43

  Har ju den här hemma så det ska bli spännande att se om jag tycker likadant ^^

   
 2. Fia Filur

  July 28, 2011 at 19:30

  Ja, jag är jättenyfiken på att få höra vad du tycker! Tyckte första och sista kapitlet var bäst, resten var rätt ljummet. Jättesynd att det inte var mer action för det var en häftig värld och fint språk. De olika drakarna hade olika utseende och olika egenskaper, sånt är ju så coolt. Man kan ju alltid hoppas på mer action i tvåan, tror den kommer i sept. Men risken är att tvåan kommer att fokusera på det klassiska triangeldramat, killen inom klanen eller killen hon dras till. Känns lite uttjatat!

   
 3. Lingonhjärta

  July 28, 2011 at 21:30

  Har varit lite sugen på den här 🙂
  Ni som gillar YA lika mycket som jag, har ni sett den här fantastiska bloggen om YA-litt? http://fierceheroines.blogspot.com/

   
 4. we

  July 29, 2011 at 01:28

  Verkar bra, älskar denhär bloggend recensioner, längtar efter att läsa de! Ni skriver så bra och får med något bra och dåligt i varje bok, de är väldigt välgjorda! ;D

   
 5. we

  July 29, 2011 at 01:29

  bloggens*

   
 6. boktycke

  July 29, 2011 at 07:27

  Lingonhjärta: Åh tack för länken. Kände inte till den bloggen tidigare och den är precis i min smak ^^

  We: Haha, toppen att du gillar recensionerna. Så glad jag blir ^^ Både jag och Fia (som i stort sett har ett inlägg varje vecka) försöker lyfta fram något bra och dåligt med alla böcker.

   
 7. Fia Filur

  July 29, 2011 at 11:49

  Lingonhjärta: Hade inte heller sett den bloggen innan, bra tips!

  we: Jag blir också glad 🙂 För jag har egentligen ingen aning om hur man “ska” skriva recensioner eller hur man gör. Jag försöker tänka igenom boken noga och lyfta fram sådant jag verkligen gillar, men även sådant jag saknar. Personliga reflektioner och analyser brukar slinka med eftersom jag är så uppslukad av boken och har svårt för att släppa den. Oavsett om jag gillar boken mer eller mindre så ger den alltid ett avtryck och det är det jag försöker få med i recensionen.

   
 8. Eva

  July 29, 2011 at 15:58

  Nåntingvärtattköpa, kanske…? 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: