RSS

James Patterson + Liza Marklund = ?

30 Jul

Brukar inte läsa deckare längre men när jag såg att James Patterson hade skrivit en bok med Liza Marklund blev jag nyfiken.

Titel: The Postcard Killers
Författare: James Patterson & Liza Marklund
Sidantal: 385
Utgivningsår: 2010

Handling:
The postcard killers är kända för att mörda unga nygifta par i olika länder. Först skickar de ett vykort som föreställer lokala landsmärken till en lokal journalist, sedan skickar de en bild på offren de har mördat. FBI-agenten Jacob är besatt av att ta fast mördarna och jagar dem över land och riken men utan framgång. Svenska journalisten Dessie lever ett ensamt liv men orkar inte göra något för att förändra tillvaron. En dag kommer ett vykort adresserat till henne, och med ens inser hon att mördarna snart kommer att slå till i Sverige.

 

Omdöme:
Jag har alltid förutfattade meningar om att deckare måste innehålla tvister och den som verkar vara skyldigast är alltid oskyldig. The Postcard Killers är helt annorlunda från vad jag har föreställt mig. Man får veta vilka som är mördarna direkt, de första kapitlen läser man ur mördarnas PoV och man vet exakt hur de går tillväga. Mysteriet bestod inte av att gissa vem som är skyldig utan snarare ta reda på varför den skyldige gjorde som den gjorde.

Både Dessie och Jacob uppfyllde sina roller väl. Dock tycker jag att det är så himla typiskt att Jacob ska vara en gammal halväcklig agent som brottas med inre demoner. Varför kan inte hjälten i deckarböcker vara en snygg, ung och positiv kille? Jag gillar att Dessie är smart och har nytta av sin kompetens trots att hon inte är någon expert på seriemördare. Konstigt nog så gillar jag mördarna också. Det de gör är sjukt men när man väl var i deras huvud så ifrågasatte man inte deras handlingar utan till och med hejade på dem.

För mig tog berättelsen en oväntad vändning efter cirka halva boken. Jag uppskattade plot-turnen men den nya handlingen var inte lika spännande.

Språket är väldigt lättläst och jag undrar verkligen hur samarbetet mellan Marklund och Patterson har gått till. Skrev de vartannat kapitel eller skrev Marklund alla de scener som utspelade sig i Sverige? Det var även kul och intressant att läsa om alla sevärdheter som jag inte ens visste fanns i Stockholm.

Sammanfattningsvis så tycker jag att denna är en spännande och lite annorlunda deckare. Jag blev i alla fall definitivt nyfiken på att läsa fler böcker av James Patterson.

Karaktärer: +0,5
Språk: +0,5
Spänning: +1
Handling: +0,5

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , ,

2 responses to “James Patterson + Liza Marklund = ?

 1. Fia Filur

  July 30, 2011 at 12:59

  Nu blev jag faktiskt lite nyfiken. Känns som att det inte är så ofta som man direkt vet vem mördaren/mördarna är och kan sympatisera med den/dem.

  Det är nyttigt att läsa en annan genre ibland, väldigt lätt att bli mättad. Deckare brukar ju ha samma huvudperson i en hel evighet vilket verkligen känns tröttsamt, men samtidigt återfinns det fenomenet i andra genrer också, tänker framför allt på Zoey och Sookie.

   
  • boktycke

   July 30, 2011 at 20:37

   ahh jo, har ju bara läst en massa ungdomsböcker på sistone så det är skönt att värva med lite episk fantasy eller deckare. Blev så förvånad när jag fattade jag var i mördarens huvud. Trodde liksom att de skulle vara offren först 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: