RSS

Varför Voldemort är en dålig dark lord

30 Jul


Idag var jag på Helsinborgsfestivalen och passade på att titta på sista delen av Harry Potter med min kusin. Har sett fram emot filmen för jag älskar böckerna. På det hela så njöt jag av filmen väldigt mycket, MEN, jag kunde inte låta bli att irritera mig på hur trög Voldemort var. Här har ni några exempel:

(SPOILERVARNING FÖR ER SOM ÄNNU INTE HAR SETT FILMEN!)

1. Varför ser han inte till att Snape verkligen är död innan han går därifrån?
Går aldrig ifrån en fiende när denna är “halvdöd” eller “nästan död”. Det kommer antagligen någon och räddar dem eller så hinner de berätta om din svaga punkt för någon förbipasserande person (och antagligen avslöja var en hemlig artefakt är gömd nånstans också). Sen förstår jag inte heller riktigt om ormen räknas som Voldemort. Han sa ju själv att den som dödar den förra ägaren får kontroll över staven. Men Voldemort slog bara ner Snape och lät sedan ormen döda honom. Borde inte ormen få kontroll över staven då?

2. Varför är han tvungen att använda “kända” saker som horrorkruxor?
Okej, jag vet att han har storhetsvansinne men det är faktiskt väldigt dumt att använda t.ex. Rowenas(?) diadem som en behållare för själen. Varför inte försvårar för fienden och gömma själen i t.ex. en stol i förrådsrummet, eller i en läskburk och sen slänga den i havet. Ingenting kan ju förstöra horrorkruxerna ändå förutom gryffindorsvärdet och basiliskgift.

3. Varför tittade han inte själv efter om Harry Potter var död?
Seriöst, om profetian säger att pojken kommer att döda dig så ser för guds skull till att han är död på riktigt. En Avada Kedavra räcker på långa vägar inte. Näh, det gäller att hugga av Harrys huvud, stycka upp hans kropp och elda upp liket.

4. Om nu ormen var hans sista horrorkrux, varför tog han med den rakt in i striden?
Det var nog bland det mest korkade han gjorde i filmen. “Ja, komsi kära orm, dödar de dig så dödar de mig, det är därför du måste rakt in bland fienden. Ja, jag lämnar dig ensam en stund bland folk som vill döda dig. Lycka till!”

Egentligen är det väl tur att Voldemort inte så smart. Annars skulle Harry Potter aldrig ha lyckats besegra honom.

Förutom bion så passade jag på att göra ett biblioteksbesök, mest för att lämna tillbaka böcker, men som vanligt gick jag därifrån med en tung väska. Hade inte alls planerat att låna nya böcker för jag redan har ett gäng olästa böcker hemma. Men dessa har jag velat läsa jättelänge och de har alltid varit utlånade. Kunde ju inte låta chansen gå mig förbi.

 
11 Comments

Posted by on July 30, 2011 in Blandat, Läsvanor

 

11 responses to “Varför Voldemort är en dålig dark lord

 1. Bina

  July 30, 2011 at 23:12

  Haha, jag blev först lite arg över att du vågar prata så nedlåtande om något som har med HP att göra, men kom sedan på mig själv att det var filmen du kritiserade (hoppas jag^^)

  1. Detta har jag undrat över i boken också. Det är alltid så när protagonisten ser dådet. Antagonisten tar livet av någon, skrattar lite evil, går därifrån helt säker på att personen snart är död. Och under tiden hinner såklart allt hända. Och staven, ja. Ormen dödade Snape. Neville dödade ormen equals Neville äger staven?

  2. Tror han väljer kända saker för att vara säker på att de inte ska förstöras. De är ju ovärdeliga. (Sedan är det lite det där om storhetsvansinne, “Jag har gjort det här med det här, lyd mig!”)

  På punkt 3 och 4 håller jag med. Varför ska det alltid finnas “honor” när man dödat sin fiende? Måste man visa upp en död person i sin helhet? Räcker det inte bara med huvudet?

  Lade du förresten märke till den konstiga kramen som skedde mellan Voldemort och Draco? Varför fanns den med?

   
  • boktycke

   July 30, 2011 at 23:32

   Hihi, jo det är voldemort i filmen jag kritiserar.

   Punkt 2 har jag för mig att det förklaras i boken, något i stil med att han bara ville använda värdefulla saker som behållare för sin själ. Men en av delarna kunde han väl ha slängt i havet eller grävt ner i sahara eller något. Känns bara så dumt.

   Exakt, och Voldemort är ju inte precis känd för att ha heder :s Det skulle ju vara mer hans stil om han bara hade visat upp Harrys huvud.

   Tja… de kramades väl för att Voldemort vill välkomna honom till den mörka sidan. Jag blev däremot lite förvånad över att inga slytherinelever gick över, fast de var väl fortfarande inlåsta i fängelsehålorna ^^

    
 2. we

  July 30, 2011 at 23:21

  Undrar vad du kommer tycka om Fallen? Man har ju hört både bra och dåliga saker om den.. 😉

   
  • boktycke

   July 30, 2011 at 23:33

   Ah, samma här. Har hört blandade åsikter så det ska bli extraskoj att läsa boken ^^

    
 3. glittervakuum

  July 31, 2011 at 00:47

  haha vodde är en tönt men de är ju i grunden barnböcker så de måste väl vara lite så…

   
 4. Fia Filur

  July 31, 2011 at 01:10

  1. Hm konstigt det där med ormen, om det verkligen skulle räknas när ormen gör jobbet och inte han själv. Men så här har jag fattat det angående staven: Draco avväpnade Dumbledore i tornet i sexan, alltså är han stavens rättmätige ägare. Snape dödade sedan Dumbledore, vilket inte hade något med staven att göra. När Harry och de andra blev tillfångatagna och förda till Dracos hus avväpnade Harry Draco och alltså blir han stavens rättmätige ägare. Snape hade aldrig någon makt över staven, det var bara Voldemort som trodde, alltså dödar han/ormen Snape i onödan.

  2. Att han använde just de grejerna tror jag var som ett hån mot grundarna.

  3. Ingen aning, men jag tror att han var alldeles för rädd för att våga titta efter om Harry var död, tror inte han vågade gå så nära ensam.

   
  • boktycke

   July 31, 2011 at 11:07

   1. Jo, det avslöjas i slutet att det var HP som var stavens rätta ägare så Snape dog i onödan. Voldemort verkar ju inte veta att det räcker med en avväpning för att få kontroll över staven så han beordade ormen att döda. Men han dödade ju snape fortfarande inte. Och tänk om någon annan skulle hinna döda snape då han hade stuckit iväg. hehe, skulle har varit en kul alternativ ending. Typ harry potter kommer till snape och snape säger åt honom att sätta in dödsstöten så att voldemort inte får kontrollen över staven. Det skulle vara något det ^^

    
 5. Fia Filur

  July 31, 2011 at 01:13

  Åh, vad roligt att du ska läsa De utvalda! Gillade den jättemycket. Känner att jag gav den lite för lågt betyg, om vi kört på det här nya betygsystemet skulle den ha fått högre av mig!

   
  • boktycke

   July 31, 2011 at 11:07

   Jag kan ju ändra, vad vill du ge för betyg istället? ^^

    
   • Fia Filur

    July 31, 2011 at 12:53

    Känner att den förtjänar 9/10.
    Karaktärer 1+
    Handling 1+
    Spänning 1+
    Härliga slagsmål 1+
    Har aldrig läst en bok med så underbara slagsmål i, värsta förspelet, hehe. 🙂 Blev sugen på att läsa om den här boken nu!

     
   • boktycke

    July 31, 2011 at 12:57

    okej, då var det fixat.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: