RSS

Månadens bok – Vampire Diaries av L. J. Smith

31 Jul

Så var det dags för första omgången av Månadens bok. Detta är en utförlig recension som kan innehålla spoilers så läs på egen risk. Delta gärna i diskussionen om du har läst boken.

Titel: The Awakening (sv. Uppvakandet), The Struggle (sv. Kampen),
The Fury (sv. Vreden), Dark Reunion (sv. Återkomsten)
Serie: Vampire Diaries (sv. Vampyrens Kärlek)
Författare: L. J. Smith
Sidantal: 176, 176, 175, 173
Utgivningsår: 1991-1992 (original)

Handling:
Elena är skolans populäraste flicka och längtar ständigt efter det hon inte kan få. En dag får skolan en ny elev, Stefan Salvatore. Stefan är mystisk, ursnygg och Elena bestämmer sig för att hon måste ha honom till varje pris. Med hjälp av bästisarna Bonnie och Meredith försöker hon vinna hans hjärta – och hon lyckas, men Stefan bär på en fruktansvärd hemlighet. Och snart blir Elena medveten om att ondskan finns i hennes närhet.

Karaktärerna:
Eftersom Elena är huvudrollen i åtminstone ¾ av berättelsen så borde jag tycka om henne, men det gör jag inte. Hon är så självisk och utnyttjar andra för att uppnå sina mål. Hon sätter sig själv i centrum hela tiden vilket jag tycker är störande. Dessutom gillar jag inte hennes ”åh, jag dör utan Stefan” – attityd. Herregud, ni har känt varandra i några veckor liksom, lite måtta får det vara. Haha, nu låter jag så gammal :p

Något bra med Elena är att hon är stark och ger inte upp i första taget. Jag uppskattar hennes självförtroende även om jag inte gillar allt hon gör.

Av killarna så är Damon min självklara favorit. Stark, häftig och farlig, så mycket bättre än Stefan som jag tyckte var rätt mesig. Jag gillar också att Damon egentligen inte är så tuff som han verkar heller, han bryr sig om sin lillebror och räddar honom flera gånger. Stefan uppfattar jag som hetsigare men svagare.

PoV (Point of View):
För det mesta är man i Elenas huvud förutom i den sista boken där man var mest i Bonnies huvud. Böckerna är skrivna i tredje persons limiterade perspektiv men bryter mot regler då och då och man får veta vad andra känner och tänker. Jag hade helst velat se att den var strikt limiterad för nu kändes det lite konstigt att man även visste vad Matt kände fast man var i Elenas huvud.

Världen:
Världen är inte särskilt märkvärdigt. Det är den vanliga världen med lite vampyrer. Vad jag märkte tillförde Smith inget eget påhittat i Vampire Diaries utan använde sig av redan existerande sägner.

Handlingen:
I de två första böckerna var handlingen rak på, snygg tjej försöker få snygg kille som egentligen är en vampyr och har en avundsjuk bror. Men i den tredje och sista boken fanns det även ett mysterium att lösa och det höjde spänningen avsevärt. Eftersom det här är andra eller tredje gången jag läser böckerna så visste jag redan vem den skyldiga var. Men jag minns att när jag läste den för första gången så tyckte jag att det var superspännande och kusligt.

Något jag inte riktigt begriper mig på är blodseden mellan Elena, Bonnie och Meredith. Visserligen är böckerna skrivna på 90-talet men hur vanligt är det att man lovar saker med en blodsed? Har de inte lärt sig att sjukdomar kan överföras via blod? :p

Takten:
Böckerna är korta och takten är snabb. Det är mycket som händer på 170 sidor vilket är toppen. Ibland uppfattar jag att vissa saker är ihopstressad, t.ex. romansen mellan Stefan och Elena.

Inledning:
Inledningen är bra, jag gillar att man läser i Elenas dagbok direkt och handlingen lever upp till titeln.

Upplösning:
Egentligen så tyckte jag att det redan var en bra upplösning i tredje boken. Fjärde boken känns som en bonus, något i stil med att nu kan karaktärerna bli ännu lyckligare. Faktum är att jag gillar slutet i trean bättre än slutet i fyran, mest för att jag inte förstår hur Elena kunde komma tillbaka som en människa. Och hur ska det bli mellan henne och Stefan? Ska de göra henne till en vampyr igen? Eller kommer hon att åldras och dö?

Titel och omslag:
Eftersom jag läser de svenska utgåvorna från 1997 så har de ganska tråkiga omslag. Titlarna är väl okej, de hintar om vad boken handlar om men står inte ut på något sätt.

Sammanfattning:
Det här är första gången jag bedömer en serie som jag redan har läst en gång och jag vet inte om jag kan ge ett rättvist betyg, för mig har ju alla mysterierna redan ett svar. Dessutom har jag läst många nyare böcker inom samma genre så handlingen i VD känns tråkigt. Men, man får inte glömma att denna serie gavs ut för cirka tjugo år sedan och då var ”paranormal romance”-marknaden helt annorlunda. Jag minns att jag gillade denna serie väldigt mycket som tolvåring men nu är det inte mycket mer än ett okej tidsfördriv.

Betyg: 6/10

Advertisement
 

4 responses to “Månadens bok – Vampire Diaries av L. J. Smith

 1. Fia Filur

  July 31, 2011 at 20:35

  Håller med om typ allt du skriver. Jag läste den här serien för första gången i vintras och blev både glatt överraskad och besviken på samma gång. Eftersom jag hann börja kolla på tv-serien tyckte jag att böckerna kändes rätt tama och ljumma i jämförelse. Lägg till mängden av YA i olika subgenrer som finns nu och VD känns rätt tråkig.
  Men eftersom jag hade rätt låga förväntningar från början pga att de är utgivna för längesedan, blev jag också förvånad över hur bra de faktiskt var. Alltså de skrevs för nästan tjugo år sen och funkar ändå. Inte toppenbra kanske, men ändå okej. De enda momenten som kändes gamla var ju den där blodseden och att tjejerna hade underklänningar, hihi, men annars tyckte jag inte det märktes så jättemycket att de är gamla.

  Som sagt ingen märkvärdig fantasivärld. Jag gillar också trean och upplösningen. Fyran känns som ett återbesök bara för att få skriva om samma karaktärer igen, känns inte som om den hade behövts egentligen. Och jag stör mig nåt otroligt på slutet och hur Elena kommer tillbaka. Väldigt luddig förklaring. Och känns inte som att det blev bättre av det, bara mer komplicerat. Jag tror att jag hade gillat böckerna mer om jag läst de tidigare, men som sagt lättläst och helt okej tidsfördriv.

   
 2. boktycke

  July 31, 2011 at 21:40

  Ja, fyran känns som en onödig del. Serien kunde lika gärna ha slutat vid bok 3. Sen finns ju Return-serien som jag tror ska handla om Damon. Ska nog låna den nästa gång jag är i bibblan.

   
 3. aeskill

  August 1, 2011 at 13:34

  Tråkigt … jag hann inte läsa månadens bok denna gång. Jag både gillar och följer TV-serien. Den ska ju iofs skilja sig en hel del mot böckena.

   
 4. boktycke

  August 1, 2011 at 14:22

  Jag har bara sett första episoden av tv-serien och tyckte att den var sådär. Redan då märkte jag att det skiljde sig rätt mycket från böckerna. Men det är nog lika bra för böckerna är inte så märkvärdiga :p

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: