RSS

Gästinlägg: Allt du vill veta om sex

04 Aug

Om kärlek och första sexet, om längtan och lust i Amandas bok.

Titel: Amandas bok
Författare: Katerina Janouch
Sidantal: 233
Utgivningsår: 2011

Handling:
Amanda är femton år och oskuld. Hon funderar på sex och tänker mycket på när hon ska bli av med oskulden, när det ska hända och med vem. Vissa saker kan Amanda faktiskt inte prata om med bästa kompisen Jonna eller med mamma, så hon googlar och läser, och hon lär sig massor. Och så är det ju det där med Axel, killen i klassen som hon känner, men ändå inte alls känner …

 

 

Omdöme:
Det finns vissa böcker som fungerar alldeles utmärkt att läsa även om man inte tillhör målgruppen. Sen finns det böcker som fungerar lite mindre utmärkt, och för mig är Amandas bok en sådan. Tanken bakom den här boken är så bra och intressant. En bok om första gången, om känslor, lust och funderingar. Om kärlek och om sex sex sex. Problemet, som jag ser det, är att allt snack och alla funderingar kring sex sex sex gör att handlingen och karaktärerna hamnar i skymundan, och boken känns inte som en bok utan som sexualupplysning. Amanda påminner om en sexrådgivare som pumpar ut åsikter, information och girlpower, istället för en femtonårig tjej som bara vill/försöker/ska ligga. Känslan jag får är att den här texten hade passat bra att dela ut tillsammans med kondomerna på biologilektionen i skolan, och det var inte riktigt den känslan jag hoppades på när jag började läsa boken.

Det som gör mig mest ledsen är att det är 2011, men ungdomar kan fortfarande inte prata med sina föräldrar om sex. Det är liksom enklare att googla och att läsa gamla, klassiska böcker än att bara fråga sin mamma. Och trots att det är ett sorgligt faktum så antar jag att det är därför som den här boken finns och att det är därför som den behövs. För att det finns många unga tjejer och även killar som tänker, undrar och inte vågar eller vill fråga. För att många unga tjejer vill veta mer om sex, vad som helst om sex. Och trots att den här boken inte pirrade igång mig så kan jag förstå om den är angelägen och nyttig på sitt eget sätt.

Syfte:+1
Handling: -1
Karaktärer: -1

Slutbetyg: 4/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

5 responses to “Gästinlägg: Allt du vill veta om sex

 1. Fia Filur

  August 4, 2011 at 22:44

  Någon annan (yngre eller äldre) som läst och tycker helt annorlunda än jag?

   
 2. boktycke

  August 5, 2011 at 14:14

  Vet inte om det är så många som har läst den. Är den känd? Jag hade inte ens hört talats om den förrän jag läste din recension.

   
 3. Fia Filur

  August 5, 2011 at 15:40

  Vet inte om den är känd. Har nog mest sett vuxna som läst och recenserat den. Skulle vara kul att se vad någon yngre tycker. Men jag förstår om de läser något annat istället, för det finns ju rätt många andra bra böcker som har en intressant handling och som också innehåller sex, som känns roligare att läsa än den här.

   
 4. Boklandet

  August 5, 2011 at 22:11

  hm, är den värd att läsa tycker du? 🙂

   
 5. Fia Filur

  August 5, 2011 at 22:45

  Boklandet: Alltså, rent spontant skulle jag vilja viska nej, men samtidigt är det ju väldigt fascinerande att även läsa böcker man gillar mindre och fundera på varför man gillar de mindre. Om inte annat lär man sig något om sin egen smak. Sen är det ju så att jag gärna skulle vilja höra vad någon annan tycker och boken är jättekort och går jättefort att läsa, så varför inte? Och det här var ju svamligt och veligt och jag vet inte vad, men slutsatsen är nog ändå att om du har ett par timmar över så läs den! Du märker redan på sida 2-3 om den är något för dig eller inte, och därefter kan du läsa vidare av ren envishet (som jag gjorde) eller sluta läsa eller så kanske du faktiskt gillar den och då är det ju bra.

  (Och med såna här svar skulle jag kunna ställa upp i Parlamentet i det där momentet där man får frågor men inte får svara ja eller nej utan bara svamla)

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: