RSS

Gästinlägg: Deppigt och svårt, äkta och underbart

10 Aug

Om kärlek, vänskap, tillit och svek. Och om saker som aldrig händer.

 

Titel: Saker som aldrig händer
Författare: Johanna Lindbäck
Sidantal: 254
Utgivningsår: 2010

Handling:
När Andreas mamma får jobb i Stockholm flyttar han hem till sin pappa och barndomshemmet. I grannfamiljen finns Erik, killen som en gång var Andreas bästa kompis men som han aldrig träffar längre. Men så händer saker som Andreas aldrig tänkt sig, flickvännen Hanna glider ifrån honom och polarna sviker, och han börjar trevande umgås med Erik igen.

 

Omdöme:
Det här är den första boken av Lindbäck jag läser och min spontana reaktion är att jag måste läsa fler! Eftersom målgruppen är ung blir jag positivt överraskad av djupet och tycker att känslorna kring en varaktig relation och uppbrottet kring den hanteras med trovärdighet. Jag gillar att det här inte är en första-gången-bok. Istället är det trean på gymnasiet, berättat ur en killes PoV och det är ett stabilt förhållande och en stark självklar kärlek mellan Andreas och Hanna, eller är det inte det? Rätt tidigt har jag läget klart för mig och även om jag ibland irriterar mig på Andreas passivitet och ovilja att prata med sin flickvän (vilket jag tycker är typiskt manligt) så förstår jag honom. Det som sedan händer är kämpigt, deppigt och svårt, men jag njuter hela vägen för att det känns så äkta. Jag kan tänka mig att det är just på det viset med motstridiga känslor fram och tillbaka.

Andreas sökande efter sig själv leder honom till en nygammal vänskap, Erik. Andreas pendlar ganska länge på botten, men då finns Erik där och hjälper till att fiska upp honom. Det känns trevligt att för omväxlings skull följa en kille som tvingas gå igenom de grejer som Andreas gör, ofta tycker jag nämligen att det är tjejer som står för deppandet. Språket flyter på lätt och ledigt, kryddat med subtila ledtrådar, och trots att boken inte är speciellt lång så tycker jag att mycket blir sagt i den. Önskar mig lite mer action i mitten, och kanske, kanske hade jag velat stoppa in slutet lite tidigare i boken så att den kunde ha fortsatt lite till. För när jag har läst klart så känner jag mig inte riktigt ”färdig” med karaktärerna och skulle gärna läsa lite mer. Det här är en bok jag stänger med en tomhetskänsla i hjärtat, och för mig är det kännetecknet för en bra bok.

Citat:
Han visste ju att pms var totalförbjudet att nämna som orsak till något, men det kändes nästan som att hon haft konstant mastodont-pms i en hel månad.

Språk: +1
Handling: +0,5
Karaktärer: +1
Trovärdighet: +1

Slutbetyg: 8,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , ,

2 responses to “Gästinlägg: Deppigt och svårt, äkta och underbart

 1. boktycke

  August 10, 2011 at 18:25

  Har läst flera recensioner av denna och alla skriver i stort sett om att den handlar om saker som aldrig händer. Vadå saker som aldrig händer? Vad är det? Att man vinner på lotto eller? :p

  Av någon anledning så tror jag att Andreas upptäcker att han är bög… vet inte riktigt varför. Men det är den känslan jag får efter att ha läst recensionerna om boken.

  Är väldigt nyfiken på Johannas böcker. Kikar på hennes blogg ibland och det är alltid kul när författaren delar med sig av skrivprocessen.

   
 2. Fia Filur

  August 10, 2011 at 19:52

  Haha, nej, någon lottovinst är inte med.
  Jo, den känslan fick jag också när jag läste baksidestexten! Men jag skulle säga att den handlar mer om svek, om en flickvän som kanske inte riktigt är den man trodde att hon var och om kompisar som inte ställer upp när det gäller. Om att kanske ifrågasätta sin tillvaro när man upptäcker att saker inte riktigt är som de borde vara.

  Det jag gillade mest med boken var nog det som en del andra upplever som tråkigt, dvs deppandet. Andreas deppar så snyggt och sunt. Han hittar en gammal barndomskompis som han lär känna på nytt. Alla andra deppar så destruktivt, de super, ligger med alla de ser, slänger sig i diken osv. Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om Andreas motstridiga känslor och att det berörde utan att det var så mycket action.

  Kollar också Johannas blogg, jättekul att läsa om manusvändor mm!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: