RSS

Gallagher är ingen vanlig flickskola

16 Aug

En skola för unga spioner? Coolt. Jag blev såld på baksidestexten och hade höga förväntningar, kanske lite väl för höga.

Titel: I’d tell you I love you, but then I’d have to kill you
Serie: Gallagher Girls 1
Författare:  Ally Carter
Sidantal: 284
Utgivningsår: 2006

Handling:
På utsidan är Gallagher Academy en skola för snobbiga och smarta tjejer, men inne i klassrummen undervisas flickorna i smygandets konst och hur man dödar en människa på olika sätt. Gallagher Academy är en skola för spioner, och Cammie är en av stjärnorna i klassen. Under ett skoluppdrag träffar Cammie på snygga men alldeles för normala Josh. Som den 15-åriga flicka hon är blir förälskelsen stark och omöjlig att motstå. Cammie står nu inför den största utmaningen i sitt liv hittills – att bete sig som en normal flicka.

 

Omdöme:
Cammie är flickan man aldrig lägger märke till, vilket är en väldigt bra egenskap om man är en spion. Gång på gång får jag veta att hon kan 14 olika språk flytande och döda en man på sju olika sätt, men under tiden jag läste uppfattade jag bara Cammie som en nervös, tafatt flicka. Okej, jag förstår att hon är helt grön på kärleksfronten men även på uppdragen så glänser hon inte tillräckligt mycket. Hon gör ett bra jobb ifrån sig men saknar det där lilla extra som får mig att beundra henne.

Cammies vänner gillar jag väldigt mycket, jag gillar givetvis Cammie också, men hennes vänner är nästan coolare än hon själv. Speciellt tycker jag om Macey som blev en helt annan person än vad jag hade förväntat mig. Det är så kul att läsa om när de ser träffen med Josh som värsta uppdragen och planerar allting i minsta detalj.

Humorn är något jag uppskattar i boken. Alla förvirrade tankar hos Cammie har fått mig att skratta högt flera gånger. Nackdelen med den lättsamma tonen i boken är att sorgliga scener inte känns särskilt sorgliga. Man väntar sig ett skämt hela tiden och då är det svårt att ta situationen på allvar.

Något jag saknar i boken är action. Kom igen, det är en skola för spioner. Lite mer slagsmål och action kan det väl vara? Uppdragen känns ganska lama och jag vill se mera av spionarbetet.

Boken håller en väldigt jämn takt förutom i slutet så allting känns väldigt hoptryckt. Älskar konceptet och vad jag vet så består serien av fyra böcker. Känner mig sugen på att läsa bok 2, synd att de inte har fortsättningen i biblioteket där jag bor 😦

Karaktärer: +0,5
Humor: +0,5
Koncept: +1

Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. I’d Tell You I Love You, But Then I’d Have to Kill You
2. Cross My Heart and Hope to Spy
3. Don’t Judge a Girl by Her Cover
4. Only the Good Spy Young
5. Out of Sight, Out of Time
6. United We Spy

Andra versioner av omslaget

 

6 responses to “Gallagher är ingen vanlig flickskola

 1. Fia Filur

  August 16, 2011 at 22:56

  Jag älskar idén bakom den här serien, men jag hade tänkt mig en huvudperson som är tuff och kanske lite kaxig. En Rose som är spion istället för dhampir. Hoppas Cammie tuffar till sig i fortsättningen!

   
  • boktycke

   August 17, 2011 at 07:12

   Jo, hoppas jag med. Det nämns minst 5 ggr att hon kan 14 olika språk att hon kan döda på olika sätt men det kom aldrig till användning. Det kändes som att författaren var tvungen att banka in i läsarens huvud med texten att Cammie var duktig istället för att visa det i action.

    
 2. Fia Filur

  August 17, 2011 at 19:37

  I så fall hoppas jag verkligen att hon använder allt det där i följande böcker för annars blir det tämligen meningslös info eller bara tomt skryt! Själva grejen med att låta huvudpersonen vara en skicklig spion är ju att jag ska bli helt golvad av hennes briljans. Det är ju inget fel på att läsa om en tafatt tjej som är ovan vid dejting, men då kan man välja andra “vanliga” böcker. Den här tycker jag är intressant pga spion-biten och det är synd om den vinklingen inte utnyttjas till fullo.

   
  • boktycke

   August 17, 2011 at 20:08

   Jadu, jag tvivlar faktiskt på att hon kommer att döda någon om de följande böckerna är på samma sätt. Det är lättsam och förvirrad humor som är säljpunkten känner jag. Fast man kan ju alltid hoppas ^^

    
 3. Fia Filur

  August 17, 2011 at 20:52

  Men vad är det för slags spionskola? Varför behövs det egentligen spioner? Är de specialiserade inom olika områden? Humor är kul, men spion-grejen är ju intressant! Hur många böcker är det i serien?
  Känner du till fler serier av samma författare? Har för mig att jag läst om en annan serie som också verkade bra.

   
 4. boktycke

  August 17, 2011 at 21:02

  I den här boken så går alla på samma kurser men i de högre årskurserna så ska de specialisera sig. Det sägs att det kommer att bli 6 böcker varav den 5:e ska släppas i mars 2012. Ally Carter har även skrivit Heist Society som handlar om en tjej som leder en tjuvliga. Tycker att hennes böcker har jättebra koncept.

  Yup, det är för lite spiongrejer i boken. Fast det är väl antagligen svårt att komma på vad en spion gör. Jag köper handlingen i första boken men om det fortfarande är en kärleksbok med lite spiontema i andra boken så lär jag tröttna.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: