RSS

Alla vampyrer är inte snygga

17 Aug

Efter att ha läst så många romantiska tolkningar av vampyrer är det uppfriskande med en bok som faktiskt föreställer vampyrer som onda varelser.

Titel: De som går igen (eng. My Swordhand is Singing)
Serie: My Swordhand is Singing 1
Författare: Marcus Sedgwick
Sidantal: 202
Utgivningsår: 2011 (original 2006)

Handling:
Peter och hans far Tomas anses som utbölingar i byn fast de har bott där ett tag. Peter både älskar och hatar sin far som blir allt mer värdelös och super bort pengarna.  En dag hittas en timmerman hängd i skogen, folk säger att det var ett självmord men Peter tror inte på förklaringarna av de onaturliga såren. Snart går det rykten om att avlidna människor besöker sina släktingar och den trygga värld som Peter känner till faller samman.

 

 

Omdöme:
Bokens handling påminner om vilken skräckfilm som helst. Isolerad by, vintertider, en främlingsskygg och skrockfull befolkning och en hjälte som känner att alla har hemligheter för honom, vilket också visar sig vara sant.

Karaktärsmässigt är det ingen höjdare, det beror antagligen på den allvetande berättarformen för jag kände aldrig med någon karaktär. För det mesta är de ganska platta och den med mest djup är väl Tomas, men jag gillar inte supande gamla gubbar.

Vissa delar är filmiskt beskrivna och jag kunde klart och tydligt se scenerna framför mig. Stämningen rakt igenom är mörk och kuslig. Jag skulle inte vilja bo i Chust nej.

Längden är till bokens fördel. Den är kort vilket gör att spänningen hölls genom hela berättelsen. Innan jag visste ordet av så var boken slut, och det är alltid bättre att lämna läsaren med ”Oj, är den redan slut?” än ”Åh gud, vilken seg bok”.

Tycker att den svenska titeln är bättre än originalet. My Swordhand is Singing låter som en episk fantasy vilket den inte är. Gillar även omslaget.

Sammanfattningsvis är den här en helt okej bok, den är väldigt spännande men handlingen känns lite väl återanvänd och karaktärerna saknar liv. Det tar inte lång tid att läsa den och vill du komma ifrån alla snygga vampyrer så är den här en uppfriskande fläkt.

Berättarröst: -0,5
Spänning: +1

Betyg: 5,5/10

Andra versioner av omslaget

 

3 responses to “Alla vampyrer är inte snygga

 1. Frida

  August 18, 2011 at 09:56

  SVAR: Ja, jag tänkte kanske läsa den, men jag vet inte. Om den finns på bibblan så visst 😛

   
 2. Iktoro

  December 27, 2011 at 14:01

  Jag gillade Korpmysterierna bättre…

   
  • Anna - Boktycke

   December 27, 2011 at 14:56

   Har inte läst korpmysterierna för omslagen ser en aning för barnsliga ut 🙂 Fast å andra sidan älskar jag Diary of a Wimpy Kid ^^

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: