RSS

En saga i en saga i en saga

18 Aug

Efter att ha läst den här boken är jag säker på att du också vill veta vindens namn. 


Titel: Vindens namn del 1 (eng. The Name of the Wind)
Serie: The Kingkiller Chronicle 1
Författare: Patrick Rothfuss
Sidantal: 390
Utgivningsår: 2008 (original 2007)

Handling:
Kote är en värdhusägare i en liten byhåla. Förutom lärlingen Bast är det ingen i samhället som vet att han är den legendariska mannen Kvothe. En dag kommer Krönikören till värdshuset och känner igen honom. Kote försöker få iväg honom men Krönikören är envis, han ville ha hans historia. Till slut ger Kote med sig, och berättar om hur han blev en legend.

 

 

Omdöme:
När jag först började läsa boken tänkte jag “usch, det här är nog inte min typ av bok”. Den var skriven i allvetande-form som jag inte gillar och dessutom så verkar den vara en krystad berättelse om supermäktig man som har slagit sig ner till ro men som tar upp svärdet igen för att världen behöver honom. Så fel jag hade.

Så fort Kvothes berättelse började var jag fast. Jag älskar hans berättarröst och hur man såg världen genom en ung pojkes ögon. Speciellt gillar jag att Kvothe som barn hade en trygg miljö och föräldrar som älskade honom. Att han i stort sett var ett geni och var bäst på allt bidrog bara till hans charm. Kvothe är en karaktär som man bara inte kan låta bli att älska.

Berättartekniken är fantastisk, det är liksom tre lager med berättelser. Första lagret är när Kvothe sitter i skänkrummet och berättar sin historia, andra lagret är Kvothes historia, och tredje lagret är sagorna inne i Kvothes historia. Första och tredje lagret är skriven i allvetande 3:e personsform och det andra i berättande jag-form. Växlingarna mellan första lagret och andra lagret sker så smidigt och så bra tajmat att istället för att rubba läsinlevelsen så ökade de den. Frågor man själv undrade över i Kvothes berättelse ställdes av Bast eller Krönikören och mina reaktioner förstärktes eftersom de andra reagerade på samma sätt.

Magisystemet är också något jag gillar skarpt. Istället för bara hokus pokus så är magi som fysik, det finns viktiga grundlagar och vem som helst kan utöva magi bara man är smart nog. Kvothes magilektion påminde mig om fysiklabbarna i gymnasiet.

Trots att boken inte är så tjock (med episk fantasymått) så hinner det hända mycket och det är aldrig någonsin tråkigt, tvärtom, man vill bara fortsätta att läsa hela tiden. Den svenska upplagan har delat upp originalboken i två delar och den här är den första delen.

Vindens namn fick mig att inse hur mycket jag har saknat en bra high fantasybok. Det är underbart att kunna dyka ner i en okänd värld och lära sig den nya världens regler. Det är en av de bästa fantasyböckerna jag har läst på väldigt länge och jag ser verkligen fram emot att läsa del 2.

Karaktärer: +1
Berättarteknik: +1
Fantasivärld: +1
Språk: +1
Spänning: +0,5

Betyg: 9,5/10

Andra delar i serien:
1a. Vindens namn del 1 (eng. The Name of the Wind)
1b. Vindens namn del 2 (eng. The Name of the Wind)
2. En vis mans fruktan del 1 & 2 (eng. The Wise Mans’s Fear)

Andra versioner av omslaget

 

3 responses to “En saga i en saga i en saga

 1. Fia Filur

  August 18, 2011 at 20:04

  Åh, vad bra den här verkar! Blev nyfiken på berättartekniken och på magisystemet. Ska hålla utkik efter den, såg att den kommer som pocket i höst.

   
 2. Nea

  August 18, 2011 at 21:08

  Den hamnar på “att läsa-listan” nu! Tack för tipset! 😀

   
 3. Yrsharsha

  August 18, 2011 at 22:41

  Ååh, fullkomligt älskar denna bok! Läste den för ganska länge sedan och mina bröder har läst andra boken på engelska (alltså bok nummer två, inte andra delen av första boken) men jag vet inte vart boken försvann efter det. Den är jättetjock. Jag borde leta reda på den och läsa den 😀

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: