RSS

Gästinlägg: Sorgsen kärlekssaga i gränslandet mellan liv och död

20 Aug

Markus och Ingrid kämpar mot cancern och tiden.

 

 

Titel: Vad är så skört att det bryts om man säger dess namn? (org. Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?)
Författare: Bjorn Sortland
Sidantal: 120
Utgivningsår: 2010 (original 2007)

Handling:
Markus är nitton år och arbetar på en flygplats. Efter att ha träffat Ingrid på en fest blir han stormförälskad. Men deras kärlekssaga är annorlunda för Ingrid är sjuk. Döende.

 

 

Omdöme:
Den här boken är tunn och lättläst, så tunn att den lästes ut på en dryg trekvart. Men den lyckades lämna ett avtryck ändå, en kvardröjande sorgsen känsla som klamrar sig fast. Det är någonting som lyser igenom de fåordiga sidorna som berör. Den är fin, tänkvärd och sorgsen och det bästa med den är att den aldrig blir för tung eller deprimerande jobbig.

Jag tycker att det går lite för fort och tar slut för fort. Till en början är Markus näst intill besatt och jag har svårt för att förstå hans kärlek och intresse för Ingrid, en tjej han inte känner. Ingrid är döende i cancer och trots att de inte pratar mycket om sjukdomen så finns den där i bakgrunden. Jag reagerade på att hon tappat allt hår, men fått behålla ögonfransarna. Och jag begrep aldrig riktigt vad det var som var så skört att det bryts om man säger dess namn?

Språk: +1
Stil: +1
Otillräcklig: -0,5

 Slutbetyg 6,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , ,

7 responses to “Gästinlägg: Sorgsen kärlekssaga i gränslandet mellan liv och död

 1. boktycke

  August 20, 2011 at 17:40

  Långt namn för en kort bok :p

   
 2. Fia Filur

  August 20, 2011 at 18:58

  Håller med! Men fattar du titeln? Vad syftar den på? Livet? Kärleken?
  Hela boken var väldigt fin, men tror jag läste den för fort. Skulle kanske inte läst den i ett svep utan tagit fram den då och då, men det tänkte jag inte på eftersom jag alltid sträckläser.

   
 3. boktycke

  August 20, 2011 at 21:08

  Bra fråga, min teori är att den syftar på obesvarad kärlek. Man har liksom hopp om att den man är förälskad i är intresserad tillbaka. Men man förklarar sin kärlek och den personen inte är intresserad och blir istället bortskrämd. Kärleken är så skör att den bryts om man avslöjar sina känslor för fel person. Hehe, fast det kanske inte har något med bokens handling att göra :p

   
 4. Anna

  August 20, 2011 at 21:39

  Svar: Vi får hoppas att Beautiful Creatures får ett snabbare tempo längre in i boken(nu vet ju inte jag hur långt du kommit men) för jag läser ju inte så mycket på engelska och när jag väl för det får det gärna vara bra^^

   
 5. Fia Filur

  August 20, 2011 at 21:59

  Tycker din teori var bra, men den passar inte riktigt till den här boken för de är ju kära i varandra. Men kärleken är kanske skör ändå? Funderar på om det kan vara hopp? Eller lycka?

  Har fortfarande inte kommit på var jag sett tjejen med gula ögon, känns som det är ett annat bokomslag, men kan verkligen samma bild hamna på två olika omslag?

   
 6. boktycke

  August 20, 2011 at 22:50

  Hmm, dumt att titeln ställer en fråga som man inte får svar på från boken.

  Ah, ibland så är det ju köpbilder förlagen använder. De kan ju köpa samma bild och sen photoshopa så de skiljer sig. Har sett flera exempel på olika omslag där man ser att det är samma modell om man kollar lite noga.

   
 7. Fia Filur

  August 20, 2011 at 23:04

  Jag vet! Jag älskar gåtor, ledtrådar och detaljer i böcker, men bara om jag förstår dem 🙂 Antingen är det meningen att det ska vara en titel som man ska fundera på, eller så är svaret helt självklart bara att jag inte fattar det …

  Okej, då skulle det ju kunna vara så att hon finns på ett annat omslag. Åh, om man bara visste vilket.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: