RSS

En varulv med starka hormoner

21 Aug

Förutom vampyrer är ju varulvar inne, här kommer en varulvsberättelse av äldre årgång. 

 

 

Titel: Blod & choklad (eng. Blood and Chocolate)
Författare: Annette Curtis Klause
Sidantal: 288
Utgivningsår: 2010 (original 1997)

Handling:
Vivian är den snygga varulvsflickan som alla killar vill ha, både människor och varulvar. Hon är trött på de omogna killarna i sin flock och blir ihop med människopojken Aiden. Vad som till en början var en lek växer till något seriöst och Vivian upptäcker att hon är förälskad i Aiden på riktigt. Men flocken tolererar inga människor och det är snart dags för Vivian att para sig med någon av männen i flocken. Vilket väger tyngst, lojaliteten eller kärleken?

Omdöme:
Jag hade inga förväntningar på den här boken så det blev en glad överraskning när den visade sig vara bättre än vad jag trodde. Jag väntade mig en olycklig kärlekssaga men det var förvånansvärt lite kärlek, det är förvånansvärt lite av allt faktiskt. Takten är snabb och innan jag visste ordet av så var berättelsen ut. Det enda som fanns i överflöd är anspelningar på sex och beskrivningar av hur tänd Vivan var.

De senaste YA-böckerna jag läst har det varit väldigt lite sex i, för det mesta inget alls trots att det handlar om tonåringar som är upp över öronen förälskade i varandra. I Blod & Choklad däremot tyckte jag var lite för mycket. Vivian är 16 år och verkar redan har testat det mesta. Jag tycker att det är toppen att författaren inte försöker ge en oskuldsfull bild av huvudpersonen men jag behöver inte läsa om alla detaljerade hångelscener och hur tänd Vivian blir. Till och med jag tyckte att hon var lite väl för uppblåst och billig. Fast med tanke på hur hennes morsa är så kanske det inte är så konstigt.

Det konstiga är att jag ändå gillar Vivian. Hon vågar stå upp för sig själv och säga vad hon tycker. Hennes berättarröst är intressant att följa även om jag ville örfila henne lite då och då. Gabriel är min favoritkaraktär, väljer honom före Aiden 10 av 10 gånger.

Handlingen är helt okej, det är spänning och lite mysterium. Jag var aldrig riktigt säker hur boken skulle sluta vilket är ett plus. Det är rätt svårt att berätta om vad boken handlar om för den glider in på flera områden. Det är lite kärlek, lite utanförskap, lite sorg, lite spänning, lite mysterium, ja, lite av allting.

Slutordet är att den här är en helt okej bok. Den gavs ju ut för mer än 10 år sen och då såg YA-marknaden helt annorlunda ut jämfört med idag. Betyder det att förlagsbranschen har blivit mer pryda? Jag vet faktiskt inte den här boken skulle bli utgiven idag eller om den behöver censureras först.

Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Takt: +0,5

Betyg: 6,5/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , ,

4 responses to “En varulv med starka hormoner

 1. Fia Filur

  August 21, 2011 at 14:13

  Funderade också på varför en sån här gammal bok får innehålla mycket anspelningar på sex medan dagens YA nästan är rentvättad från sånt, varför har det blivit så egentligen? Ålderskillnaden mellan Vivian och Gabriel (är de 16 och 24?) skulle nog inte heller gå igenom nu. Men jag fattade det som att när en tjej fyllde 14 så ansågs hon som vuxen av varulvsflocken, och det innebar att det var fritt fram att rulla runt med henne.
  Vet inte vem som har det värst egentligen, Vivian som måste stå ut med att De Fem svansar runt och tafsar på henne, eller Calla (Nightshade) som får skäll så fort hon råkar gå i närheten av någon av manligt kön, medan den manliga alfan får göra vad han vill.

   
 2. boktycke

  August 21, 2011 at 15:11

  Tror att det beror på att det är många yngre läsare som läser YA nu jämfört med för 10 år sen så förlagen måste vara hårdare med censuren. Haha, det kanske därför House of Night är så poppis för den innehåller fler sexuelle anspelningar än resten av sina vampyrberättelser.

  Tycker nog att Vivian har det lite värre, varulvarna får liksom utnyttja henne hur de vill. Hur står är ålderskilnaden mellan Dimitri och Rose? Var det 6 år? Men tänk på Edward och Bella liksom, 8 år är ju ingenting! :p

   
 3. Fia Filur

  August 21, 2011 at 15:49

  Det där med Dimitri och Rose har jag funderat på för under hur lång tid utspelar sig de sex böckerna? I första boken tror jag att hon 17 och han 25. Men sen fyller hon 18 och tror inte de har sex innan hennes artonårsdag. Men jag tror aldrig Dimitri fyller år någon gång. Går det bara ett år under hela serien?

   
 4. boktycke

  August 21, 2011 at 19:30

  Humm, det går väl lite mer än ett år i de sex böckerna? Har faktiskt ingen koll. Men det känns ju som att varje bok tog vid där den förra slutade så det var inga stora tidshopp mellan dem.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: