RSS

Gästinlägg: Är det praktiskt eller bara jobbigt att ha ett hål i huvudet?

24 Aug

När Minous pojkvän gör slut är det som att hon får ett hål i huvudet där förnuftet försvinner ut.

 

Titel: Hål i huvudet
Författare: Jenny Jägerfeld
Sidantal: 304
Utgivningsår: 2010 (original 2006)

Handling:
Minou är tjugotre år och blir dumpad via ett kassettband. Efter fyra år tillsammans är hon inte ens värd ett bättre avslut än ett simpelt band. Återhämtningen efter uppbrottet innebär en resa till Spanien, kedjerökning och kopiösa mängder vin. För det är väl så man gör, eller?

 

 

Omdöme:
Jag trodde att den här boken skulle vara lättsam och lite smålustig och blev därför förvånad över depressionen som lägger sig som en dimma över mig. Först förvirras jag över tidsaspekten. Boken är utgiven 06 första gången, men det är kassettband och sommarjobb 97 och det är först en bit in när jag ser ett brev daterat 2000 som jag förstår vilket år det är och det blir logiskt.

”Skrattade konstant” står det på baksidan och det kan jag väl inte direkt påstå att jag gjorde även om jag fnittrade både här och där. Det är svart humor, ironiskt och bitvis riktigt roligt, men den där känslan av förlamande sorg, menlöshet och missriktad ilska är starkare. Får en vibb av filmen The break up som jag upplevde som långsam och känslomässigt jobbig, men samtidigt var tvungen att titta klart på. Som att jag egentligen inte vill vältra mig i sorg, självömkan och destruktiva handlingar, men dyker huvudstupa in i det ändå.

Jag väntar på vändpunkter, ljusglimtar och uppvaknande, men jag är antagligen hollywoodiserad för den här boken tuffar på i samma tempo och speglar vardagslivet. Tycker det går lite segt ibland, men jag gillar det ändå. Känner att det nog finns en massa psykologiska undermeningar och människokännedom mellan raderna, vilket jag fascineras av. Jag saknar att jag inte får reda på mer om förhållandet och varför det gick som det gick, men det är inte det storyn främst går ut på. Det är Minous personliga resa som står i fokus och det är det som är så intressant. Jag beundrar att boken hänger ihop så väl och att jag, trots att jag inte är superförtjust, inte kan släppa taget om den förrän jag har sträckläst.

Språk: +1
Svart humor: +1

Slutbetyg: 7/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

Advertisement
 

Tags: , ,

3 responses to “Gästinlägg: Är det praktiskt eller bara jobbigt att ha ett hål i huvudet?

 1. andréa

  August 24, 2011 at 14:25

  Läste den här för någon månad sedan och tyckte väl ungefär detsamma om den. Mörk och deprimerande, med endast några få ögonblick av humor, men ja, en sträckläsarbok.

   
 2. boktycke

  August 24, 2011 at 14:57

  Det där med kassetband verkar vara het, Jay Ashers “Tretton skäl varför” kör ju också med det.

   
 3. Fia Filur

  August 24, 2011 at 23:37

  Liten spoiler: Det absolut roligaste var när Minou kröp in under ett bord, hittade en mobil, skickade ett sms och sedan gav tillbaka telefonen till ägaren 🙂

  Ja, jag tänkte också på Tretton skäl varför, men jag tycker att bandet är mer logiskt i den här eftersom boken utspelar sig för längesen.
  Tänkte även på Carrie i Sex and the city (tv-serien) när hon blir dumpad på en post it. Funderade på vilket som är värst.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: