RSS

Det handlar om mycket mer än så

27 Aug

Jag har hört mycket gott om Sarah Dessens böcker innan och kan nu konstatera att de är värda berömmet.

Titel: Mycket mer än så (eng. Along for the Ride)
Författare: Sarah Dessen
Sidantal: 413
Utgivningsår: 2010 (original 2009)

Handling:
Auden är den ansvarsfulla duktiga dottern som inte ens protesterade när föräldrarna skiljde sig. Sommaren innan hon ska börja på universitet bestämmer hon sig att hälsa på sin pappas nya familj vid havet. Först verkar det vara en dålig idé, bebisen skriker hela tiden, pappa gömmer sig i arbetsrummet och hans fru är utmattad av att ta hand om barnet. Bit för bit anpassar sig Auden till sin nya situation, hon umgås med tjejer i sin egen ålder och träffar Eli. Långsamt inser hon att hon inte behöver vara perfekt, och ibland är det okej att bara hänga med i livets alla vändor.

 

Omdöme:
Karaktärer, det handlar om karaktärer, mysiga, egoistiska, sorgsna, glada och trovärdiga. Alla personer i boken är unika på sitt sätt och under tiden jag läste var de ytterst levande. Det finns så många att gilla och mina favoriter inkluderar Auden, Elis, Maggie och Hollins. Auden för att hon vågar vara ett barn, Eli för att han hjälper Auden att växa upp, Maggie för att hon överraskar en hela tiden och Hollins för att han alltid är glad och galen.

Till och med den egoistiska pappan lyckas få en bit av mitt hjärta. Det är hemskt men jag förstår och till och med känner samhörighet med honom, jag vet vad han menar när han säger att han behöver sin sömn och att ingen får störa honom när han skriver. Det är min egen teori om att alla författare i grund och botten är självviska och kräver mycket av sin omgivning.

Jag kan nog gå på hur länge som helst om varför jag gillar karaktärerna. Det finns helt enkelt så många och alla känns så rätt. Audens utveckling är underbar och jag älskar nattscenerna med henne och Eli. Hennes röst känns så äkta och rakt ut från hjärtat.

Handlingen går egentligen inte att sammanfatta, det handlar om så lite men ändå så mycket. Det är inga strider eller kamp mellan godhet och ondska. Det handlar om en flicka som har vuxit upp för fort och försöker uppleva barndomen på nytt. Det handlar om att våga släppa taget och kunna förlåta sig själv. Det handlar om krävande föräldrar, den första spirande kärleken och vänskapen. Det är inte bara en berättelse utan handlar om mycket mer än så.

Det här är en bok som får en att skratta och att gråta, och framförallt är den en bok man minns med varma känslor.

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Språk: +1
Handling: +0,5

Betyg: 8,5/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , ,

4 responses to “Det handlar om mycket mer än så

 1. Fia Filur

  August 27, 2011 at 20:48

  Åh, nu blev jag nyfiken på den här!
  Haha, tror det ligger något i din teori. Själv måste jag vara självisk när det gäller min skrivtid, annars blir det inget skrivet.

   
 2. boktycke

  August 28, 2011 at 19:05

  Ja, gillar den här jättemycket. Måste läsa fler böcker av Dessen.

   
 3. Fia Filur

  October 17, 2011 at 20:18

  Läste den här i helgen och gillade den! Men jag gav nästan upp flera gånger i början när hon pepprade med info! Precis som i Mitt perfekta liv så strösslades det med infodumpar i första kapitlet! Blev helt matt och tänkte flera gånger att jag orkar inte fortsätta, det händer ju inget! Men när jag väl läst mig förbi det stadiet blev det väldigt bra, som tur var! Dock tyckte jag att det blev väldigt segt i slutet och en tredjedel från slutet ville jag liksom att det skulle vara slut!

  Gillar karaktärerna och Maggie blev en favorit för mig, gillade att hon var så mycket mer än vad man först trodde. Det som var tråkigt var att boken kändes väldigt lik Mitt perfekta liv, tycker att Auden var en Macy och Eli en Wes. Till och med mamman var sig lik tycker jag.

  En annan grej jag störde mig på var faktafelen. Belissa bytte efternamn och Eli hade först en syster och två bröder och sen flera systrar, kanske berodde på översättningen, vet inte.

  Men hur som helst en väldigt trevlig, mysig bok fullproppad med känslor!

   
  • Anna - Boktycke

   October 18, 2011 at 16:11

   Hmm, jag måste verkligen kolla infodumpen nästa gång jag läser en Dessen-bok. Märkte inte alls av den.
   Jaaa, Maggie är favoriten, gillar verkligen att man kom på sig själv att vara fördomsfull precis som Auden. Tycker att Dessens är fantastisk på berättarröst, eller så är det bara jag som har lätt att känna igen mig i rollerna.
   Mhm, tycker att böckerna var lika ja, men har hört att av dessens böcker så är de här två de mest lika. Har ju läst Just Listen och den är lite annorlunda, för det första så utspelar den inte sig under sommaren :p
   Heh, märkte inte av faktafelen heller :p

   Ye, mysig är den ^^ Gillar som sagt Dessens böcker 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: