RSS

Gästinlägg: Två helt olika killar – ett namn

04 Sep

Vad händer när Will Grayson träffar Will Grayson i en porraffär en kylig Chicagonatt?


 

Titel: Den andre Will Grayson (eng. Will Grayson, Will Grayson)
Författare: John Green och David Levithan
Sidantal: 314
Utgivningsår: 2011

Handling:
Will Grayson är sexton och lever efter två enkla regler, att hålla käften och att inte bry sig. Hans bäste vän är Tiny Cooper. Tiny är en jättestor kille som är jättebögig och jätteengagerad i ett musikalprojekt som handlar om honom själv. Den andre Will Grayson är sexton år, deprimerad och försöker uthärda livet. Av en rad olika slumpar träffas de båda Will Grayson-arna.

 

Omdöme:
Jag har aldrig läst något av John Greene, men David Levithans stil vet jag att jag gillar, så jag är riktigt nyfiken när jag börjar läsa. Till en början är det trögt att läsa, jag blir varken fängslad eller bländad, istället härdar jag ut, tänker att det nog blir bättre snart. Stilarna är väldigt olika och det känns som att växla mellan två helt olika böcker. Vartannat kapitel glider lätt och ledigt, refererar till band och låtar och känns väldigt amerikanskt. Nästan lite sötsliskigt emellanåt. Medan vartannat kapitel är renare och rakare och andas mörker. Nästan så hopplöst dystert att det blir irriterande. Men så möts de båda killarna och i övergången känns det som att språket och kapitlen glider samman, blir en helhet, blir en bok. Och då är jag fast. Det blir spännande och det handlar om vänskap, kärlek och känslor på ett djupare plan.

Handlingen spinner hela tiden kring Tiny Cooper och hans musikal. Jag tycker att idén med musikalen fungerar och att det är en rolig idé, men jag kan ändå inte låta bli att undra varför. Varför just en musikal? Det blir liksom lite väl mycket där i slutet och jag tycker att boken hade vunnit på att tona ner lite av det där kletet. Det känns som att de djupa budskapen försvinner i och med att det blir Hollywood happy ending istället. Men jag skulle nog gärna se den här boken filmad, för den där musikalen skulle vara spännande att se.

Det som störde min läsning allra mest var kapitlen som inte använde några stora bokstäver. Så här: vartannat kapitel använde bara gemener. även efter punkt. fruktansvärt irriterande. och svårt att läsa. all text flöt ihop. gillade inte det. alls.

Budskap: +1
Egenhet: +1

Betyg: 7/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , , ,

4 responses to “Gästinlägg: Två helt olika killar – ett namn

 1. Fia Filur

  September 4, 2011 at 19:44

  OBS Jag har pinsamt nog stavat fel på John Greens namn, det ska vara utan e på slutet!

   
 2. boktycke

  September 4, 2011 at 19:57

  Ah just det ja, du påminde mig ju. Men så glömde jag bort det.
  Varför använde de bara gemener i vissa kapitel? Är det för att symbolisera något?

   
 3. Fia Filur

  September 4, 2011 at 20:18

  Jag vet faktiskt inte, men funderade också på varför. För att han var så deppig och ville visa att hela tillvaron var tråkig och monoton?

  Tycker du ska läsa något av Levithan. Hans språk är härligt och innehåller ofta musik, påminner lite om Maggie S. Tror att antingen han eller hans förlag är inblandade i Mercy Falls-böckerna.

   
 4. Anna

  September 4, 2011 at 20:32

  Jag hatade också att det ena kapitlet bara hade små bokstäver! Jag håller med dig om det mesta du skrev om boken faktiskt(:

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: