RSS

Med gåvan att döda

04 Sep

Här har ni en bok som går hem hos många andra men inte hos mig. 


Titel: Tankeläsaren (eng. Gracling)
Serie: De utvalda 1 (eng. Seven Kingdoms Trilogy 1)
Författare: Kristin Cashore
Sidantal: 479
Utgivningsår: 2011 (original 2008)

Handling:
Katsa är en särling och hennes gåva är att döda. Hennes morbror, kungen av Middluns, utnyttjar henne för att sätta skräck i sina undersåtar och grannar. När Katsa möter Po, en annan särling med stridens gåva, får hon för första gången i sitt liv en vän hon känner samhörighet med. Katsa är trött på att döda och när mystiska händelser sker i kungadömena följer hon sitt hjärta och lämna hovet med Po.

 

Omdöme:
Episk fantasyvärld, check. Stark kvinnlig huvudperson, check. En handling som tar oss till olika platser, check. De utvalda har så många ingredienser jag gillar, jag borde älska boken, men det gör jag inte.

Förutom sympatiska karaktärer och en spännande handling måste en episk fantasybok också ha en logisk världsuppbyggnad. Tyvärr föll De Utvalda på två av punkterna. För mig blev Katsa aldrig en lockande karaktär och världen lämnade mig med många obesvarade frågor.

I början av boken är Katsa en feminist som i princip hatar alla män och tanken på att gifta sig och födda barn. Hon ser inte andras känslor och löser allting med våld. Visst är det grymt att hon är en kämpe men jag föredrar intelligens framför muskler. Ibland är hon så vansinnigt trögfattad att man bara ville ruska om henne. Det blir bättre senare i boken och jag medger att jag tyckte om Katsas karaktärsutveckling, men jag gillade aldrig henne som person.

Det är inte lätt att bygga upp världar och jag uppskattar försöket, särlingkonceptet är häftigt men jag begriper inte varför de hånas av vanliga människor. Särlingar är ju som vanliga människor, det enda skillnaden är att de har två olika ögonfärger och är väldigt duktig på en sak. Borde de liksom inte bli beundrade istället för hånade? I mitt tycke borde det vara en ära att vara en särling och inte en förbannelse. Och det gavs aldrig någon förklaring till varför folk ogillar särlingar.

Andra saken jag inte köpte är Rådet som Katsa bildade när hon var 16, hur sjutton kunde kungens spionmästare och kronprinsen går med på det? Jag förstår inte var deras lojalitet ligger.

Det som störde mig mest i hela boken är den berättande texten. Jag vill se och vara med, inte får allting berättat för mig. Istället för att säga att Katsa hade en trevlig pratstund så vill jag vara med och ta en del av samtalet. Gestaltning är något jag verkligen saknar i denna bok, jag skulle förmodligen ha gillat den mycket mer om det hade varit mer närvaro i texten.

Handlingen var bokens höjdpunkt. Man visste inte hur de skulle klara sig eller vad som skulle ske. Så fort resan började blev boken mycket bättre.

Ja, jag är besviken på den här boken för jag ha hört så mycket gott om den. Jag ser saker jag gillar men de undanskyms av andra brister. Serien har potential och jag vet att nästa bok i serien har en annan huvudkaraktär. Köpa serien lär jag inte göra men jag kommer att hålla utkik efter den andra boken när den har kommit på svenska.

Karaktärer: -0,5
Berättandeform: -0,5
Världsuppbyggnad: -0,5
Handling: +0,5

Betyg: 4/10

Andra versioner av omslaget

Läs även Fia Filurs recension av boken!

 

Tags: , , ,

11 responses to “Med gåvan att döda

 1. Fia Filur

  September 4, 2011 at 14:28

  Åh, vad annorlunda vi tyckte! Får lust att läsa om och se om jag fortfarande tycker samma.
  Jag hade också svårt för att gilla Katsa som person, däremot älskade jag kemin mellan henne och Po! Tyckte det sprakade mellan dem under slagsmålen. Något jag också gillade starkt var de inbakade ledtrådarna om deras krafter, sanningen om den onde kungen och vad som hände Po i slutet.
  Men vad tyckte du om slutet? Jag blev besviken på att det var så öppet.
  Påminner inte Katsa och Katniss väldigt mycket om varandra?

   
  • boktycke

   September 4, 2011 at 15:28

   Vad som hände med Po i slutet tycker jag är okej, men det var ingen woah-känsla. Och vem den onda kungen var gissade jag ganska snabbt så det blev ingen överraskning där. Hmm, jag brydde mig inte så mycket om karaktärerna så jag störde mig inte på slutet. Det var bara skönt att det var över :p

   Nja, jag gillar Katniss mycket mer än Katsa. Katniss fattade ju iaf att hon var kär i Gale redan från början. Katniss dödade för att hon älskade sin syster och ville träffa dem igen. Katsas dödande var meningslöst, hon gjorde det ju på grund av sin morbror, och jag förstår inte hur hon vågar skapa en rebellgrupp men inte våga säga emot morbron tidigare. Det var bara så mycket som jag inte tyckte hängde ihop, både med världen och hennes personlighet.

    
 2. Frida

  September 4, 2011 at 16:37

  Ja, man kan verkligen ha olika åsiker om böcker för detta är en av mina favoritböcker 🙂

   
 3. Iktoro

  March 18, 2012 at 12:28

  Välkommen till klubben ska jag säga. Eller förresten, jag gillade den, men jag blev grymt besviken. Något av det jag störde mig mest på var att sakerna de gjorde/sa kändes för ologiska. T ex när Po berättade om Lecks ögonlapp så insåg jag direkt att han måste vara en särling, men Po & Katsa kom inte på det förrän flera sidor senare- vilket jag tyckte var märkligt. Man tycker att de borde ha förstått det tidigare, lade du också märke till det?

   
  • Anna - Boktycke

   March 18, 2012 at 12:38

   Hmm, kommer inte ihåg om jag la märke till det, var så längesen jag läste den här och den gjorde ju inte så stort intryck hos mig tyvärr. Jag tyckte i stort sett att det mesta världen var ologiskt.

    
 4. Rebecca

  May 31, 2012 at 21:44

  Äntligen någon som tycker som jag! 🙂
  Tyckte dessutom att berättelsen blev väldigt utdragen och seg när de reste mellan de olika platserna. Första gången var det rätt så intressant men när det bara var samma sak hela tiden så blev det väldigt uttjatat.
  Och om nu Katsa hatade att plåga andra så mycket, så borde hon ha haft mod att säga emot kungen för länge sedan. Hon visste ju att han och hans soldater inte skulle kunna skada henne. Dessutom var handlingarna väldigt förutsägbara vid många tillfällen. Och gillade inte alls slutet, det var över alldeles för snabbt.

   
  • Anna - Boktycke

   June 1, 2012 at 19:08

   Hehe, fattar inte heller varför alla verkar älska den. Världsbyggnaden tyckte jag brast i logik och karaktärerna var inte trovärdiga. Seg tyckte jag den blev i slutet och jag håller med om att det var många uppenbara “tvister”.

    
 5. Iktoro

  August 19, 2012 at 16:14

  Nästa del är i alla fall lite bättre :3 Flamma är inte lika korkad som Katsa t.ex.

   
  • Anna - Boktycke

   August 19, 2012 at 22:45

   Skönt det 🙂 Har inte sett den på bibblan än men när jag ser den så ska jag låna hem den.

    
 6. nellie

  June 24, 2014 at 09:07

  jag älskar den här boken. det jag gillar med katsa är att hon är så oförsigbar

   
  • Anna - Boktycke

   June 24, 2014 at 22:19

   Det är typ bara jag som inte fastnar för karaktärerna i den här boken… 😦

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: