RSS

Ett skelett till detektiv

17 Sep

Vart är världen på väg när hjälten på den goda sidan visar sig vara ett skelett?

Titel: Skulduggery Pleasant
Författare: Derek Landy
Serie: Skulduggery Pleasant 1
Sidantal: 392
Utgivningsår: 2007

Handling:
12-åriga Stephenie har alltid tyckt att sitt liv är tråkigt och håller mycket för sig själv. När hennes rika farbror dör och en mystisk herr Skulduggery Pleasant dyker upp anar hon att något är på tok. En kväll när hon är ensam i sitt ärvda hus blir hon attackerad av en man som kräver att få en nyckel. Hon räddas av Skulduggery och upptäcker att han är ett levande skelett. Stephenie får snart veta att magi existerar i världen, och hennes farbrors död är allt annat än naturlig.

 

Omdöme:
Skulduggery Pleasant är en fartfylld bok och innan man vet ordet av är man mitt uppe i äventyret. Det går nästan lite för snabbt för man hinner inte ens reflektera över det som händer, och att reflektera över saker är något som Stephanie inte gör.

Stephenie är 12 år men under hela berättelsen så tänkte jag på henne som minst 15 år gammal. Hon är alldeles för mogen för sin ålder och reagerar väldigt konstigt ibland. T.ex. när hon upptäcker att Skulduggery är ett skelett. Vem som helst skulle väl ha blivit lite förskräckt? Hon tycker bara att det är konstigt att han kan röra sig utan muskler och att han kan prata utan stämband. Hmm… jag tror knappast att det är det första man tänker på när man ser ett levande skelett.

Dialogerna mellan Skulduggery och Stephenie är ofta roliga och även om de inte fick mig att brista ut i skratt så fick de i alla fall mig att dra på munnen. Det är småspännande hela vägen och det är mycket som händer på de ca 400 sidorna. Dock är texten så stor och luftig att det snarare kändes som 200 sidor.

Det märks att serien är riktad för yngre läsare (det är i och för sig nästan all litteratur jag läser) men jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt att läsa denna som vuxen. Jag vill veta vad som kommer att hända med Stephenie och Skulduggery så jag kommer med stor sannolikhet att plocka upp bok 2 nästa gång jag besöker biblioteket.

Karaktärer: +0,5
Humor: +0,5
Handling: +0,5
Spänning: +0,5
Trovärdighet: -0,5

Betyg: 6,5/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , ,

5 responses to “Ett skelett till detektiv

 1. Bina

  September 17, 2011 at 16:43

  Det är läskigt hur likt du resonerar som mig om den boken. Jag håller på med den nu, ca 100 sidor kvar, men jag skulle sätta trovärdigheten på -1. Det är ju inte bara Stephanie som aldrig reflekterar över saker utan även alla de andra karaktärerna. Helt plötsligt tycker alla att det är okej att hon följer med och de behöver inte övertalas direkt. Tycker också att det är mycket infodumpar i dialogerna. Finns stora sjok där det bara berättas och jag tycker att de ibland kommer till utan anledning.

   
  • boktycke

   September 18, 2011 at 11:25

   Jag brukar ha lite mer överseende med trovärdigheten när det gäller middle grade böcker. Men ja, det är så konstigt att de bara låter henne följa med. Iofs så förklaras det ju med att det var för att skydda henne eftersom fienden var ute efter henne. Tycker att det gick alldeles för snabbt, man hann inte riktigt lära känna karaktärerna och sedan är boken slut.

    
 2. Miriam

  September 17, 2011 at 17:38

  Blev ingen hitt för mig, gillar inte böcker där det är så mycket action att man inte hinner reagera så som du nämner. Fastnar inte för karaktärerna, blir mest förvirrad för att det bara händer allt utan någon tanke bakom.

   
 3. Nea

  September 17, 2011 at 22:59

  Är väldigt nyfiken på de böckerna. Det där med att karaktären känns mogen för sin ålder känner jag igen mig i. Som i t ex Percy Jackson där han ska vara runt 13, men jag tänker mig honom mer som runt 17.

  Svar: Vad coolt att skriva ner filmer och liknande också! Det skulle jag verkligen behöva för jag glömmer alltid bort vilka filmer jag har sett. Excel har jag dock aldrig förstått mig på, borde verkligen bli dags att lära mig det nu.

   
 4. we (bookfrenzy)

  September 17, 2011 at 23:16

  Hej! Vet du om Nightshade-serien kommer ut på svenska? Vill så himla gärna läsa den! 😀

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: