RSS

En berättelse som fångade Döden

18 Sep

En historia som är så intressant att Döden vill återberätta den. 

 

Titel: Boktjuven (eng. The Book Thief)
Författare: Markus Zusak
Sidantal: 582
Utgivningsår: 2008 (original 2005)

Handling:
Under Hitlers tid i Tyskland har Döden mycket att göra. Flera gånger under sitt arbete stöter han på en flicka som klänger sig fast vid livet. Sista gången han ser henne ruskar hon om en död pojke. Den gången hittar Döden också en bok skriven av henne, en bok som handlar om hennes liv. Döden finner hennes berättelse så fascinerande att han återberättar den – Detta är berättelsen om Boktjuven.

 

Omdöme:
Jag var väldigt tveksam till att börja läsa boken, dels för att den var så tjock och dels för att jag inte tycker om deppiga skildringar av krig. Men Boktjuven har fått fina recensioner och att den är berättad av självaste Döden fick mig att plocka upp den. Och jag är glad att jag gjorde.

Vad jag gillar mest med boken är den annorlunda berättartekniken och miljön. Döden gillar både att hoppa bakåt och framåt i berättelsen att man ibland inte förstår vad han/hon menar förrän några kapitel senare. Man får ofta veta i förväg vem som kommer att dö och den vetskapen är bara så plågsamt (fast på ett bra sätt). Man läser varje sida med fasa, rädd för att det är nu karaktären kommer att dö.

Beskrivningar av miljön och stämningen under Nazisttystland är väldigt målande och jag mådde nästan illa av hur obehagligt och dyster det var. Boken är väldigt mörkt, man visste ju redan från början att många skulle dö. Det är jobbigt att läsa om hur fattiga Liesels (Boktjuven) familj var och hur de behandlades av andra. De ljusa stunderna är få men de är värmande och mer än en gång fick boken mig att reflektera hur bra jag har det i livet just nu.

Skisserna av berättelserna av Max är bara kärlek. Jag gillar verkligen teckningarna och den ”handskrivna” texten. De var ett välkommet avbrott från den riktiga berättelsen samtidigt som de förstärkte känslan av hur hopplösa drömmarna är.

Vid slutet av boken var jag ett känslomässigt vrak. Tårarna rann konstant under de sista sidorna och jag både älskar och hatar boken för att den krossade en bit av mitt hjärta.

Vill du ha en glad och lättsam bok är Boktjuven definitivt inte något för dig. Men ibland behöver man läsa mörka berättelser för att förstå att livet inte alltid är lätt. Boken berörde mig på ett sätt som inte riktigt går att beskriva i ord. Det är en bok som får en att känna och tänka efter.

Språk: +0,5
Koncept: +0,5
Berättarteknik: +1
Miljö: +1

Betyg: 8/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , ,

7 responses to “En berättelse som fångade Döden

 1. Perny

  September 18, 2011 at 17:40

  Håller med dig om det du skriver. Jag både älskade och hatade boken av samma anledning. Den klassade jag som bästa läsningen under förra året.

   
 2. smartasanna

  September 18, 2011 at 20:19

  Älskade den där boken. Såg en recension av den någon dag innan jul året den kom ut 2009, 2008? xD Skrev den på min önskelista direkt. Älskar den, den är så jävla vacker. I slutet så märkte jag plötsligt att jag inte kunde se texten och så insåg jag att tårarna verkligen forsade.. Den här boken är en av dem som jag gråtit mest till i hela mitt liv 😦

   
 3. Bina

  September 18, 2011 at 20:34

  Det här låter som en bok för mig. Skriver upp den på min önskelista direkt!

   
 4. Fia Filur

  September 18, 2011 at 20:49

  Nu måste jag nog läsa den här iaf. Har varit lite avskräckt pga samma som du skrev, deppiga krigsskildringar känns inte riktigt som min grej egentligen. Men nu är jag nyfiken ändå!

   
 5. boktycke

  September 19, 2011 at 13:48

  Ah, det här är en jobbig bok att läsa för det kräver en del av läsaren. Man investerar så mycket känslor i den och det känns både befriande och lite tomt när den är utläst.

   
 6. delena21

  October 29, 2015 at 18:36

  Jag har ej läst boken men jag har sett den oskarnominerade filmen och den var super,

   
  • Anna - Boktycke

   October 29, 2015 at 20:06

   Filmen har jag inte sett än men den står på att-se-listan!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: