RSS

Varför välja djungel när det går lika bra med en kyrkogård?

20 Sep

Det går bra med spöken istället för apor.

 

Titel: Kyrkogårdsboken (eng. The Graveyard Book)
Författare: Neil Gaiman
Sidantal: 329
Utgivningsår: 2010 (original 2008)

Handling:
Mannen som är Jack får uppdraget att utplåna en hel familj. Men den minsta pojken undkom honom av en slump och hamnar på kyrkogården. Där blir han adopterad av spöken och växer upp på kyrkogården. Ingenman Owens är pojkens namn och trots att han är en levande människa så kan han blekna bort precis som vilket spöke som helst. Allt efter som tiden går blir Ingen nyfiken på världen bortom gravstenarna. Men någonstans därute väntar fortfarande mördaren på honom.

 

Omdöme:
Det är något speciellt med Gaimans böcker, precis som Coraline så vilar det någon slags charm över historien. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Är det den fantasifulla världen? Eller är det den allvetande berättartekniken?

Hursomhelst så tycker jag att Kyrkogårsboken är en ganska mysig bok för att utspela sig på en kyrkogård. Jag kan inte bestämma mig om jag tycker att kyrkogårdar är mindre hemska nu eller om de har blivit ännu läskigare (särskilt nattetid).

Jag har hört och läst att boken är inspirerad av Kiplings Djungelboken men istället för vilda djur så är det snälla spöken. Jag har läst Djungelboken, men det var för mer än 12 år, så jag hittade inte alls många likheter mellan den och Kyrkogårdsboken. Jag gillar den absurda idén att en människa kan bli osynlig och växa upp bland spöken. Det gavs inga förklaringar men i det här fallet tycker jag inte att det behövs. Världarna i Gaimans böcker är lite halvskumma men det är en del av charmen.

Karaktärsmässigt så tycker jag att det är lite torrt. Det finns många karaktärer men de flesta har bara en liten roll. Eftersom boken är skriven i allvetande form så är det svårt att knyta sig an till någon och resultat blir att jag inte kände med någon. De roliga scenerna var lite halvroliga och de sorgliga scenerna var halvsorgliga. För mig är det viktigt att karaktärerna känns levande och det lyckades boken inte riktigt med.

Sammanfattat så är den här en fantasifull berättelse som både kan läsas av barn och av vuxna. Flera tycker att boken är ett mästerverk men jag nöjer mig med att säga att det är en läsvärd bok.

Handling: +0,5
Charm: +1

Betyg: 6,5/10

 

Tags: , ,

4 responses to “Varför välja djungel när det går lika bra med en kyrkogård?

 1. Anna (med näsan i en bok)

  September 20, 2011 at 20:05

  Låter kul, åker in på att läsa listan!

   
 2. Elin

  September 20, 2011 at 20:10

  Jag vill verkligen läsa Kyrkogårdsboken, den verkar jättebra! Min pappa är också ett STORT Neil Gaiman-fan så jag känner att jag borde läsa något av honom 🙂

  Förresten, tillsammans med Frida på photosandbooks.blogg.se fixar jag en bokbloggsträff i Stockholm. Intresserad? 🙂 Läs mer här : http://gummistovlar.blogg.se/2011/september/bokbloggstraff-910.html#

   
 3. we - bookfrenzy

  September 20, 2011 at 21:28

  Svar: Åh, vad synd 😦 Njaaa, litar inte på min engelska kunskaper direkt! :$

   
 4. Frida

  September 21, 2011 at 16:44

  SVAR: Jag kan säga att jag var impad av The Iron King (första boken av The Iron Fey serien) av Julie Kagawa! Det är nog därför jag har tvåan i mina händer 😛

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: