RSS

Gästinlägg: Skulle du vilja veta vilken dag du kommer att dö?

21 Sep

När Jem tittar människor i ögonen ser hon siffror, nämligen datumet då personen kommer att dö.

 

Titel: Döden i dina ögon (eng. Numbers)
Författare: Rachel Ward
Serie: Numbers 1
Sidantal: 301
Utgivningsår: 2010 (original 2009)

Handling:
Jem är femton år och ensam, precis som hon vill ha det. Men så blir hon vän med Spider, och trots att hon inte riktigt vill vara med honom kan hon inte heller hålla sig ifrån honom. Efter att ha blivit vittnen till något fruktansvärt flyr de båda och en lång resa tar sin början.

 

 

Omdöme:
Redan i inledningen slås jag av hopplösheten, mörkret och dysterheten som den här boken utstrålar. Jem är bara femton, men har redan varit med om svårigheter för en hel livstid. Bilden som målas upp är inte bara Jem mot vuxna, utan Jem mot hela världen. Stundtals tycker jag att hon är störig och uppkäftig, men författarens lyckas förmedla hennes tankar väldigt bra vilket gör att jag också förstår henne. Spider är rätt jobbig han också. Alltså, en femtonårig kille som inte bryr sig om att duscha, fräscht! Men allt eftersom lagren skalas av och Jem och Spider lär känna varandra fattar jag tycke för dem. Det är de mot världen, men nu är de i alla fall två.

Den här boken berör mycket mer än jag väntat mig och jag läser med en klump i halsen, för det är ingen hemlighet vad som kommer att hända. Jem har sett Spiders siffror och vet att han inte har långt kvar. Hur ska hon stoppa det? Kan hon ens? Maktlösheten känns äkta istället för irriterande och jag funderar med Jem över vad som är meningen, om det är ödet och om hon kan påverka siffrorna på något sätt.

Det allra finaste var relationen som växte fram mellan Jem och Spider. Två tonåringar som är totalt vilsna, men ändå fast beslutna om att få vara tillsammans. Stundtals känns det som att en del sammanträffanden kanske dyker upp lite väl lägligt, men jag köper det för att det finns tillräckligt mycket svårigheter ändå. Slutet är ingen överraskning, men berör ändå när jag läser det.

Karaktärer: +1
Spänning: +1
Handling: +0,5

Betyg: 7,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur. Läs Boktyckes recension här.

 

Tags: , , ,

7 responses to “Gästinlägg: Skulle du vilja veta vilken dag du kommer att dö?

 1. boktycke

  September 21, 2011 at 19:26

  Har också läst den och kommer att lägga upp recensionen nästa vecka. Kan ju säga att jag inte gillade den lika mycket :p

   
 2. Fia Filur

  September 21, 2011 at 20:30

  Okej, ska bli spännande att se din recension! Jag brukar inte gilla böcker som är så mörka och hopplösa, men den här grep tag i mig. Gillade hur relationen mellan Jem och Spider växte fram.

   
 3. Karin

  September 26, 2011 at 11:51

  Bra att du har läst den nu 🙂 2:an var också bra!! Men i vilket fall som helst så gör det ju inget vad vi tycker om den för barnen älskar ju den och det är ju dem som den är tänkt för!

   
  • Anna - Boktycke

   September 26, 2011 at 16:31

   haha, jag har läst 2an också och jag gillade den inte alls :p Måste typ vara den enda, alla andra recensioner säger att den är superbra.

    
 4. Fia Filur

  September 26, 2011 at 20:36

  Jag läste i fel ordning, läste tvåan först, men jag gillade ettan bättre.

   
  • Anna - Boktycke

   September 26, 2011 at 20:37

   Hehe, då fick du alltså lite spoiler från bok 2 ^^

    
 5. Fia Filur

  September 27, 2011 at 19:58

  Haha, blev verkligen superspoilad! Visste ju exakt vad som skulle hända så slutet var inte spännande på nåt sätt, vilket var lite synd, men som sagt, den funkade ändå för mig.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: