RSS

Flickan som kommer ihåg framtiden

25 Sep

Hur skulle livet vara om man varje dag vaknar upp utan minnen från det förflutna?

Titel: Forgotten (sv. När jag vaknar finns du inte)
Författare: Cat Patrick
Sidantal: 277
Utgivningsår: 2011

Handling:
London har en ytterst ovanlig sjukdom, klockan 4:33 varje morgon raderas hennes minnen. Hon kan inte minnas något från sitt förflutna men däremot kan hon ”minnas” framtida händelser, saker som ännu inte har hänt. Bara mamman och bästa kompisen känner till hennes hemlighet, och med hjälp av dem och noggranna anteckningar klarar London av att leva ett någorlunda normalt liv. Så träffar hon på Luke som hon inte kan minnas någon framtid med, men ändå delar de på något speciellt. Kan hon förändra det som kommer att ske? Kan hon vara med Luke trots att de inte har någon framtid tillsammans?

 

Omdöme:
Först fastnade jag för omslaget, och sedan för tagline:n (vad heter det på svenska?): ”I remember my future, but my past is a blank”. Jag älskar konceptet med minnet, har själv skrivit när en liknande idé i mina anteckningar för framtida manus. Hehe, great minds think alike.

London är en intressant karaktär just på grund av hennes mystiska sjukdom. Hennes berättarröst är bra och man kan sympatisera med henne. I början var det väldigt förvirrande för jag förstod inte hur hennes minnen fungerade. För att underlätta för framtida läsare så förklarar jag det här. London kan komma ihåg saker som har hänt inom dygnet, t.ex. hon kommer ihåg vad hon har ätit till frukost idag och så vidare. Hennes framtidsminnen inkluderar inte nuvarande dag, d.v.s. hon vet inte vad som kommer att hända under dagen när hon vaknar på morgonen, däremot så vet hon vad som kommer att hända nästa dag, och alla dagar därefter. Anledningarna till varför hon minns sina vänner och mamma är för att hon ”minns” dem från framtiden. Personer som inte dyker upp i hennes framtida minnen glömmer hon bort varje natt. Förvirrande? Ah, ganska, men efter att ha läst ett par kapitel så kommer man in i systemet.

Kärleken mellan henne och Luke var jag först ytterst tveksam till, den kändes inte särskilt trovärdig men någonstans på vägen lyckades Patrick övertyga mig. Relationen mellan henne och Luke är så fin och ömtålig. Det vilar något vackert över hur London glömmer bort honom varje natt bara för att förälska sig i honom på nytt dagen efter. Det kanske berodde att jag lyssnade på smöriga kärleksballader under tiden jag läste, för jag tyckte att boken var väldigt romantisk.

Språket är vackert och jag gillar sättet Patrick avslutar sina kapitel med. Kapitlen är korta och innan jag visste ordet av var boken utläst. Kunde inte ha tagit mer än ett par timmar att läsa ut den.

Det enda negativa jag har att säga om boken är trovärdigheten och några lösa trådar. Det är några stora frågor som aldrig besvarades och jag vill verkligen veta svaret, det var ju en av anledningarna till varför jag slukade boken! Sen förstår jag inte heller varför London lever som hon gör, om hon har minnen från framtiden, borde hon inte köpa aktier och tjäna pengar på det? Det är i alla fall vad giriga jag skulle ha gjort 🙂 Jag förstår inte heller varför hon bara minns vissa saker från framtiden. Snarare än minnen så tycker jag mer att de låter som framtidsvisioner. Sist så förstår jag inte heller varför hon inte har blivit något forskningsobjekt, hennes mamma har ju tagit henne till läkare. Borde inte de tycka att London är en väldig intressant för forskningen? Från boken fick jag känslan av att de inte kunde hjälpa henne så hon fick klara sig på egen hand. Jahopp…

Slutordet är att det här är en bok med ett väldigt intressant koncept. Jag saknar förklaringar men allt det positiva  väger upp det. Det här är Cat Patricks debutbok och jag ser fram emot flera böcker av henne.

Språk: +0,5
Koncept: +1
Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Trovärdighet: -0,5

Betyg: 7,5/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , ,

7 responses to “Flickan som kommer ihåg framtiden

 1. Fia Filur

  September 25, 2011 at 19:50

  Har läst flera gånger, men fattar inte den där minnesgrejen. Jag förstår varför hennes minnen raderas, men det där att hon “minns” framtiden, det går inte ihop i mitt huvud. För mig är det en helt annan grej, det hör inte till minnesdelen. Då snackar vi framtid, visioner och synskhet tycker jag. Jag vet inte om jag mest tycker att det är kreativt eller bara en lätt lösning, men funkar det så funkar det. Dock tycker jag det är synd om frågor lämnas obesvarade.

   
  • boktycke

   September 25, 2011 at 19:57

   Tja… boken kallar det för framtidsminnen men egentligen så är det väl framtidsvisioner. Men för London så känns det som ett minne, att det redan har hänt för länge sedan. Men det låter coolt att säga att hon minns framtiden 🙂

    
 2. Fia Filur

  September 25, 2011 at 20:42

  Hihi, jo det håller jag med om!
  Gillar din nya bild! Den andra var så fasligt grön 🙂
  Förresten, snyggt omslag på din tågbok! Jag är lite svag för redheads.

   
  • Anna - Boktycke

   September 25, 2011 at 21:31

   Åh tack, jo tog äntligen tid att fixa en personlig bild till min avatar ^^ Den gröna var ju en random bild från wordpress.

   Ja, eller hur är omslaget snyggt, hihi, det var därför jag lånade den. Vet faktiskt inte alls vad den handlar om, snacka om att döma en bok efter omslaget.

    
 3. Lingonhjärta

  September 29, 2011 at 21:07

  Den ligger här och väntar på mig. Fast i svenskt format! Är väldigt nyfiken på den och på hennes framtidsminne 🙂

   
 4. Fia Filur

  October 28, 2012 at 16:24

  Vet du om det kommer nån fortsättning på den här? Läste ut den igår och tyckte minnes-konceptet var coolt, men boken var så spretig och som du skriver lämnades många trådar obesvarade.

   
  • Anna - Boktycke

   October 28, 2012 at 18:57

   Tror inte att någon uppföljare är planerad tyvärr så vi får nog leva med de obesvarade frågorna 😦

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: