RSS

Månadens bok – Helena (Starcrossed) av Josephine Angelini

30 Sep

Så var det dags för första omgången av Månadens bok. Detta är en utförlig recension som kan innehålla spoilers så läs på egen risk. Delta gärna i diskussionen.

Titel: Helena (eng. Starcrossed)
Författare: Josephine Angelini
Serie: Starcrossed 1
Sidantal: 506
Utgivningsår: 2011

Handling:
Helena är den extremt blyga flickan som mår fysiskt dåligt av uppmärksamhet. I skolan försöker hon alltid smälta in och hålla sig i bakgrunden, men är man galet snygg och har en kropp som en fotomodell så kan det vara svårt. En dag flyttar en ny familj till ön, och när Helena möter Lucas Delos för första gången i skolan vill hon döda honom. Hon förstår inte varifrån hatet kommer, hon vet bara att alla i den nya familjen måste dö.
Så småningom lär sig Helena att familjen Delos är lika omänskliga som hon, och hennes och Lucas öde står redan skrivet i stjärnorna.

 

Karaktärerna:
Det finns många bikaraktärer i boken och de är väl rätt okej allihopa. Jag gillade ingen men störde mig inte på någon heller. Helena som är huvudrollen tycker jag jobbigast av alla. Hon kämpar ju aldrig. Hon har utseendet, kraften och killen utan att behöva jobba för det. Det kanske bara är jag som är avundsjuk men Helena har det alldeles för lätt. Jag vill att karaktärerna ska kämpa mer för att få det de vill ha. Det är coolt att hon har så mycket kraft men hennes pacifism gör henne vek och störig. Det är också irriterande att hon inte har en aning om hur himla snygg hon är och tror att alla killar retar henne när de egentligen bara vill ha hennes uppmärksamhet.

Lucas fick jag inte riktigt någon grep om. Jag tyckte mest att han var creepy i början när han förföljde Helena. Jag förstår att historien upprepar sig men jag kan ändå inte riktigt köpa den plötsliga kärleken som uppstår mellan honom och Helena.

Och Claire, Helenas bästa kompis, hur skum är inte hon egentligen? Innan hon avslöjade att hon redan visste om Helenas hemlighet trodde jag att det här var en seriös bok. Men efter det kapitlet så var jag inte så säker längre.

Berättarröst:
Helenas berättarröst är bra, för det mesta så kände jag med henne och vi stod på samma sida. Jag gillar däremot inte att de blandade in Lucas, Creons och Daphnes PoV i några kapitel. Det kändes som ett billigt trick att skapa spänning. Författaren hoppar liksom lite snabbt in hos andra karaktärer och visar att de döljer något, men avslöjar inte vad. Jag vill hellre ha kontinuerlighet.

Något jag märkte var att i vissa kapitel i slutet så blandades det helvilt. Ena meningen kunde komma från Lucas PoV och i nästa var man hos Helena, sen var man hos Daphne. Eftersom första halva boken följde ”PoV-reglerna” väldigt bra så blev jag förvånad över författaren plötsligt bröt mot mönstret.

Handling/Koncept:
Åh, jag gillar verkligen den omöjliga kärleken mellan Helena och Lucas. Här är det samvetet som hindrar dem från att vara tillsammans. Eller ja, tillsammans får de ju vara, de får bara inte ha sex. Om de ligger med varandra kommer de att starta ett krig, snacka om stort ansvar 🙂

Världen/Miljö:
Jag ser Nantucket som en mysig ö och skulle gärna besöka den. Fantasivärlden i övrigt är helt okej. Jag gillar den grekiska mytologin (yay, Percy Jackson!) och att de är ättlingar till gudarna. Kan dock tänka mig att det är lite jobbigt när så många ser så lika ut. Tänk dig på släktträffen och du har tio kusiner som ser exakt likadana ut, och antagligen så har de samma personlighet också.

Det är många trådar som lämnas lösa och lockar till vidare läsning.

Takten:
Takten är rätt jämn, förutom i slutet då allt kändes hoptryckt. Vissa partier var lite sega men för det mesta så är boken rätt intressant.

Inledning:
Okej skulle jag säga. Jag blev inte supertaggad att läsa vidare men det är bra att man redan efter ett par sidor fick tips om att det är något övernaturligt eller mystiskt med i bilden.

Upplösning:
Snarare än ett slut så tyckte jag kändes som det var inledningen till nästa del i berättelsen. Nästan allt lämnades öppet men Angelini lyckades göra det på ett bra sätt och istället för att bli besviken så blir man istället lockad att läsa vidare.

Språket:
Jag blev faktiskt förvånad över att språket inte var bättre. Jag hittade ett par stavfel (dock är det slarv från förlaget) och det fanns många meningar som känns hackiga. I vanliga fall brukar jag inte anmärka på språk men så fort jag upptäcker något som inte känns rätt så börja jag leta efter mer. För det mesta så flyter språket på bra men jag gillar inte mängden av berättande text och förklaringar. Ibland kände jag mig nästan dumförklarad för boken förklarade saker som man kunde läsa mellan raderna. T.ex. Lucas gjorde så istället för så på grund av blablabla. Och det lustiga är att det berättas från Helenas PoV. Hur kunde hon veta varför Lucas gjorde som han gjorde?

Orimliga saker:
Om jag säger grekisk mytologi, är inte Zeus, Hercules och Olympys det första man tänker på? Eller är det bara jag som har läst för mycket Percy Jackson? 🙂 Hur som helst så blev jag väldigt förvånad när Helena svarade det trojanska kriget när hon blev frågad om vad hon visste om grekisk mytologi. Tillhör det ens mytologi? Är inte det historia?

En annan sak jag fann väldigt konstig är Helenas brist på svartsjuka. Hon är superkär i Lucas men reagerar inte alls, och nu menar jag verkligen inte alls, när han hintar om att han har haft andra tjejer innan henne. Hon tänker inte ens på det fast han nämner det flera gånger. Hur troligt är det? Om man är 17år och kär för första gången så är det väl ganska klart att man blir svartsjuk om ens pojkvän nämner att han har varit med en massa tjejer innan.

Titel och omslag:
Älskar det svenska omslaget, så himla snyggt. De skimrande detaljerna är så fina. Titeln är väl okej, inget som riktigt utmärker sig.

Sammanfattning:
Jag har hört så mycket gott om Helena att jag blev lite besviken. Men låt inte min negativa recension avskräcka er från att läsa den för den är faktiskt inte dålig, den är till och med bra, bara inte så bra som jag hade hoppats på. Det är bara jag som är lite gnällig idag och tar ut det på boken ^^

Tänk att författaren sålde manuset för ett 7-siffrigt belopp. Snacka om att jag är avundsjuk! 🙂

Handling/Koncept: +0,5
Fantasivärld/Miljö: +0,5

Betyg: 6/10

Andra delar i serien:
1. Helena (eng. Starcrossed)
2. Hades (eng. Dreamless)
3. Nemesis (eng. Goddess)

 

Tags: , , ,

3 responses to “Månadens bok – Helena (Starcrossed) av Josephine Angelini

 1. Andrea :D

  September 30, 2011 at 18:03

  Omslaget gillar jag med 🙂
  Men tycker du att den är värd att köpa?

   
 2. Frida

  September 30, 2011 at 22:45

  Jag gillade också omslaget! 😀 Jag irriterade mig väldigt mycket på stavfelen, men det är inte författarens fel utan förlaget som du nämnde. Varför kunde typ ingen läsa igenom??

   
 3. Lisa

  October 1, 2011 at 10:05

  Personligen har jag aldrig läst den här boken.. men kanske ska ge den en chans 🙂

  SV: Jag skriver en YA dystopian, typ, blandat med lite annat, haha. Själv då?

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: