RSS

Vad gör man när man blir kär i sin låtsasbror?

01 Oct

Är det så tabu att bli kär i sin låtsasbror egentligen? Det är inte så att man är släkt på riktigt. 

 

Titel: Min typ brorsa
Författare: Johanna Lindbäck
Sidantal: 253
Utgivningsår: 2008

Handling:
Nina är den söta flickan som alla vill bli kompis med. Daniel är den snälla och smarta killen som spelar shack på fritiden. När deras föräldrar flyttar tillsammans ändras bådas liv. De blir låtsassyskon och börjar i samma gymnasieklass. Nina känner sig utanför i klassen och Daniel känner sig utanför i hemmet. Så småningom lär de känna varandra och fyller ut varandras tomhet.

 

 

Omdöme:
Okej, jag har verkligen försökt skriva ett omdöme som inte innehåller några spoilers men det går bara inte. Så jag varnar redan nu att nedanstående text innehåller lite spoilers, inget som är avgörande för handlingen men om du är jättekräsen och tänker läsa boken så bör du nog hoppa ner till sista stycket nu.

Jag känner mig lite lurad av den här boken, nej, om sanningen ska fram så känner jag mig väldigt lurad. Av baksidetexten tolkar jag det som att Ninas och Daniels kärlek är fokusen i berättelsen, detsamma gjorde prologen som visar en hångelscen mellan dem. MEN, det visar sig inte stämma alls. Större delen av berättelsen, si sådär 75%, handlar om hur de anpassar sig till deras nya gemensamma familj, klass och kompisar. De blev inte kära förrän i de sista kapitlen, vilket är enligt mig alldeles för sent.

Hade det inte varit för prologen och baksidetexten så skulle jag inte ha anat att Nina och Daniel ska bli kära i varandra, inte ens efter halva boken. Tycker att det är riktigt smart gjort av Lindbäck att ge läsaren en förhandstitt i prologen, trots att jag tyckte att boken var tråkig på ett par ställen så läste man ändå vidare för man vet att något riktigt saftigt kommer att hända.

Jag gillar att man läser både från Daniels och Ninas PoV, man har bra koll på vad som händer och saker som är oförklarliga för Daniel eller Nina är uppenbara för läsaren. Jag tycker dock att deras röster är lite för lika, båda är ironiska och stundtals hysteriskt roliga. I vissa kapitel märker man tydligt i vems huvud man befinner sig men ibland när båda vistas tillsammans så måste jag tänka efter för att veta vems tankar det är som jag läser. Jag har bara läst en bok från Lindbäck tidigare, Välkommen hem (som jag gillar väldigt mycket), och jag tycker att Nina och Sara är superlika. Båda har en väldigt explosiv röst, och det är också en av de sakerna jag älskar mest i boken.

Både Nina och Daniel är trovärdiga karaktärer, Jag gillar speciellt den delen om att Nina alltid är bland de sista som går in i klassrummet så att hon kan välja var hon ska sätta sig, för det är ju pinsamt ifall hon sätter sig ner först och ingen vill sitta bredvid henne. Det är sådana saker som jag tycker ger liv åt karaktärerna och det finns massor av dem.

Slutet, herre gud, vad är det för slut? Den slutar ju när det börjar bli spännande. Jag vill ha mer! Ge mig fortsättningen!

Slutordet är att denna är en trevlig och lättsam bok och passar vuxna minst lika mycket som ungdomar. Jag hade alldeles för höga förväntningar och tycker inte att boken höll vad den lovade. Men det är ändå en intressant historia.

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +1
Språk: +0,5
Slutet: -0,5

Betyg: 6,5/10

 

Tags: , ,

3 responses to “Vad gör man när man blir kär i sin låtsasbror?

 1. we - bookfrenzy

  October 1, 2011 at 16:20

  Verkar rätt bra ändå! Kommer det en andra del? 😉

   
 2. smartasanna

  October 1, 2011 at 22:34

  Tänkte väl det. Jag bara va? Kommer det en fortsättning på den där. jag läste den för flera år sedan nämligen. Eller flera år sedan något år sedan. Tyckte inte alls att den var speciellt bra… xD

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: