RSS

Vill du veta när din pojkvän ska dö?

02 Oct

Är det en förbannelse eller välsignelse att kunna se andras dödsdatum?

Titel: Döden i dina ögon (eng. Numbers)
Författare: Rachel Ward
Serie: Numbers 1
Sidantal: 301
Utgivningsår: 2010 (original 2009)

Handling:
I hela sitt liv har Jem kunnat se siffror i folks ögon, siffror som säger när personen ska dö. Hon håller för sig själv och litar inte på någon. Men klasskamraten Spider är envist påträngande och närmar sig henne trots hennes försök att hålla honom borta. Mot sin vilja börjar Jem ser Spider som en vän. Allt skulle ha varit underbart om det inte var för datumet i Spiders ögon, siffrorna som sade att han bara hade några veckor kvar i livet.

 

 

Omdöme:
Jag hade rätt så höga förväntningar på den här boken för jag gillar idén med att man kan se folks dödsdatum. Den svenska titeln är ju hur bra som helst, mycket bättre än den engelska (som jag förövrigt förknippar med en mattenörd som löser mord med hjälp av siffror).

Jem är alldeles för angsty för min smak, det är på gränsen att jag ger boken minus poäng för karaktärer. Både hennes och Spiders envishet om att inte lita på rättsystemet är väldigt irriterande. Jems berättarröst är egentligen inte dålig, men vi skiljer nog så mycket som personer att det var svårt för mig att sympatisera med henne.

Stämningen är mörk och man känner sig så hopplöst. Jag gillar relationen mellan Jem och Spider och jag är överlycklig över att den inte känns påtvingad. Det är ingen kärlek vid första ögonkastet utan känslorna växer fram, lite i taget. Det kan bland annat Luce i Fallen och Ethan i Beautiful Creatures ta lärdom av.

Berättelsen är full av orimliga händelser. Det kanske bara är jag som är skeptisk och misstänksam men jag förstår verkligen hur Jem och Spider kan få så mycket hjälp på vägen. Skulle du bjuda hem en smutsig främling till ditt hus och bjuda denna på middag? Hmm… nja, jag tvivlar.

Älskar idén att man kan se när folk ska dö. Det är därför jag plockade upp denna bok i första hand. Det är inget nytt koncept utan har förekommit flera gånger i anime/manga-världen. T.ex. i  Death Note så kan man byta halva återstoden av ens livslängd mot dödsgudsögon och kunna se människornas namn och dödsdatum. I Zombie Loan så kan huvudrollen se en mörk ring runt halsen hos människor som ska dö inom kort. Oj, vad sugen jag blev på att läsa mangan nu.

Slutet är inget att jubla över heller. Jag hoppades och hoppades att den inte skulle sluta exakt så som jag hade misstänkt från början men det gjorde den. Eller nja… inte riktigt exakt. Men nära nog. Det finns en uppföljare och den lär jag läsa eftersom jag har den hemma. Gillar som sagt grundidén, men själva berättelsen fångade mig inte.

För att återvända till frågan jag ställde. Personligen så vet jag faktiskt inte om jag vill se andras dödsdatum eller inte. På ett sätt vill jag inte bli påmind om att mina nära och kära kommer att dö så fort jag träffar dem. Men samtidigt så lär man ju aldrig bli chockad över dödsbuden. Man lär sig förmodligen att uppskatta personerna mer också. Så ja, jag har inget svar. Båda sidor har sina för och nackdelar.

Stämning: +0,5
Handling: +0,5
Orimliga händelser: -0,5

Betyg: 5,5/10

Andra delar i serien:
1. Döden i dina ögon (eng. Numbers)
2. 
Arvet

Läs även Fia Filurs recension av boken!

 

Tags: , , ,

4 responses to “Vill du veta när din pojkvän ska dö?

 1. Fia Filur

  October 2, 2011 at 14:47

  Hihi, vad olika vi tyckte! Men jag tror det beror lite på vad man har för grundinställning. Jag hade ju läst 2an först, den var sådär tycker jag, därför hade jag verkligen noll förväntningar på den här boken. Därför blev jag glatt överraskad när den var bättre än vad jag hade trott. Vissa grejer är ju lite jobbiga (att det är så hopplöst och att de är så typiskt tonårstjuriga) och vissa saker känns väldigt lämpliga (att de får skjuts av en okänd människa i bil, jag hade iaf aldrig stannat) och slutet känns ju väldigt förutsägbart, men jag gillade ändå. Gillar relationen mellan Jem och Spider bäst.

  SPOILER
  Du, kommer det en trea eller? Vågar man tro att den ska handla om du vet vems bebis? För det var lite intressant att bebisen hade ett tidigare dödsdatum än S?

   
  • Anna - Boktycke

   October 2, 2011 at 15:22

   Alltså Jem och Spider var så himla envisa och stängda. De hade ju inte gjort något vid London Eye, helt plötsligt så bestämmer de sig för att fly. Vadå misstänktsamt liksom. De gör det hela tiden bara värre för de själva och det är så irriterande. Gahh, jag blir irriterad bara jag tänker på det :p

   SPOILER
   Det finns redan en trea ute på engelska. Och den handlar om att folk får reda på att man kan ändra på sitt dödsdatum och de är typ ute efter bebisen för att veta hur de ska undvika sin egen död. Näh, jag gillade inte tvåan så jag kommer inte att läsa den.

    
 2. Fia Filur

  October 2, 2011 at 16:13

  Okej! Det visste jag inte. Men jag blev nog lite nyfiken ändå. För hur gick det där bytet till egentligen? Om den kommer på svenska måste jag nog kolla in i alla fall. Bara för att stilla min nyfikenhet 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   October 2, 2011 at 16:17

   Jag antog att farmorn offrade sig. Ja, bra att du kollar in den, så slipper jag göra det :p

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: