RSS

En framtid med demoner

04 Oct

Häftig värld, men mindre spännande handling. 

 

Titel: Forsaken (alt. The Demon Trappers Daughter)
Författare: Jana Oliver
Serie: The Demon Trappers 1
Sidantal: 422
Utgivningsår: 2011

Handling:
16-åriga Riley har fått många motgångar i sitt liv. Hennes mamma är död, de flesta barnen i skolan ogillar henne, männen i gillet ser ner på henne och till och med demoner samarbeta för att förstöra för henne. Hennes pappa kämpar hårt för att få pengarna att räcka till men så händer något och Riley måste klara sig själv. Livet är redan inte lätt, men för en demonfångarlärling är det ännu värre, speciellt när demonerna i området blir farligare.

 

Omdöme:
Världen som Oliver har skapat upp är verkligen häftig. Jag gillar den dystopiska miljön och de övernaturliga varelserna som befolkar den.  Kort beskrivet så handlar boken om en (alternativ?) framtid där demoner har invaderat jorden och kyrkan bekämpar dem. Det finns demonjägare (som dödar demonerna) och demonfångare (som fångar dem). Riley är en lärling av den senare sorten. Något jag uppskattar är att det finns olika sorters demoner, blev först helt paff när jag läste om att en demon var klädd i ninjakläder. Det var så annorlunda mot den bild jag hade byggt upp innan jag läste bilden att jag började skratta. Alltid kul när författaren lyckas överraska läsaren på ett bra sätt.

Karaktärerna är okej, man får mest läsa från Rileys PoV men även en del från Becks. Några gånger störde jag mig på Riley för hon är jämt så negativ och gör mindre intelligenta saker. Jag saknade verkligen andra kvinnliga karaktärer. I stort så är Riley den enda tjejen i berättelsen, killar finns det gott om i alla fall (och tur är väl det ^^).  Mer än en gång så påminde boken mig om japanska dating-spel, där man spelar en tjej som kan välja och vraka bland snygga killar.

Måste säga att jag tyckte att baksidan av texten överdrev ganska mycket. Citerat därifrån ”… and Ori, the strikingly sexy stranger who keeps turning up to save her life.” Alltså, efter 350 sidor så undrade jag fortfarande när den där Ori skulle dyka upp. ”Keeps turning up to save her life” eh… verkligen jätteofta han räddar henne alltså.

Handlingsmässigt så är tyvärr boken lite tunn. Det händer saker, men jag saknar den röda tråden. Man får följa med Riley på många vardagssaker och en bit in i boken har jag inte längre någon aning om vad berättelsens mål är. Tycker att den flöt ut för mycket och ibland var den rätt seg. Det är lite synd, för jag gillar verkligen världen och tror att boken skulle ha blivit riktigt bra om handlingen hade varit lite tajtare.

Något jag reagerade på var vanliga människor verkar se ner på demonfångare och jag förstår verkligen inte. De finns ju till för att skydda andra. Borde inte de dyrkas som hjältar? Sen fattar jag inte hur de kan få så dåligt betalt heller, det är ju ett viktigt jobb men Rileys familj har ju knappt mat för dagen.

Kort sagt, superspännande fantasivärld, okej handling och karaktärer. Gillar du lite mörkare berättelser med övernaturliga inslag är detta definitivt något för dig.

Och just det ja, boken heter The Demon Trappers Daughter i USA. Blev lätt förvirrad när jag inte visste det fattade inte vilken av dem som var första boken.

Karaktärer: +0,5
Språk: +0,5
Koncept: +0,5
Fantasivärld: +1
Takt: -0,5

Betyg: 7/10

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: