RSS

Det går att börja om på nytt

09 Oct

Betyder en ny stad ett nytt liv?

Titel: Tänk om det där är jag
Författare: Johanna Lindbäck
Sidantal: 224
Utgivningsår: 2009

Handling:
Agnes har alltid varit den tysta flickan i skolan som ingen märker. När hennes familj flyttar till Umeå ser hon det som en chans att börja om på nytt. Hon ska skaffa sig massor av nya vänner och bli en av de populära tjejerna. Nya kläder, nytt smink och en ny gladare personlighet. Och det funkar! Inga av hennes nya vänner tittar konstigt på henne eller säger taskiga saker, men varje dag är en kamp, och Agnes lär sig att det inte alltid är lätt att låtsas vara någon annan.

 

Omdöme:
Här har vi en bok som fick mig att småle genom hela läsningen. Jag gillade den här mycket mer än Min typ brorsa som jag läste ut förra veckan. Agnes är rolig och Adam är bara så mysig, man blir nästan lite småkär i honom 🙂

Agnes är ensam berättare vilket jag uppskattar, jag älskar hennes berättarröst och hon känns verkligen levande. Jag har läst två böcker av Lindbäck och från början var jag glad att Agnes är lugnare och skiljde sig från tjejerna i de andra böckerna. Men efter cirka halva boken var hon exakt som dem och jag är lite kluven över vad jag egentligen tycker. Det är lite tråkigt att karaktärerna känns upprepande men å andra sidan så älskar jag fullkomligt den explosiva berättarrösten. Som sagt, jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt, förmodligen så lutar det sig åt bra-hållet.

Det enda negativa jag har att säga om boken är att Agnes inte alls var lika blyg som jag hade förväntat mig. Hon pratar, skojar och tar plats i samtalen. Visst, hon tänker mycket på det men det ibland så kändes det som att hennes osäkra tankar och handlingar är två skilda saker.

Jag undrar om det finns ett dolt budskap i berättelsen om att man aldrig blir nöjd med det man har. Först var Agnes nervös och blev superglad bara någon pratade med henne och ville vara med henne. När det blev en självklarhet gick hon vidare till att vilja ha en kille och satsade hårt på det. När det inte gick så bra blev hon ledsen och mådde inte bra, hon verkade totalt glömt bort att bara för några veckor sen så blev hon överlycklig över att folk ville vara hennes kompis. Och det är väl den trista sanningen, man uppskattar alldeles för sällan det man redan har utan vill ständigt ha mer.

Sammanfattningsvis är den här en feel good-bok och jag kände mig glad när jag hade läst ut den. Den är kort, snabbläst och perfekt att läsa i soffan/sängen medan regnet smattrar mot fönsterrutorna.

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Handling: +0,5

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: