RSS

Hur många ord skriver ni per dag?

12 Oct

Som ni säkert vet så har jag som dröm att bli en utgiven författare och för att uppnå den drömmen måste jag skriva (duh…). Ärligt talat så begriper jag inte mig på hur andra aspirerande författare hinner skriva så mycket. Jag jobbar 40 timmar i veckan (ibland mer) och när jag kommer hem brukar jag vara helt mentalt utslagen. Trots att jag gillar att skriva så känns det inte så lockande att sätta sig ner vid datorn och börja arbeta på manuset på kvällen. Är väldigt imponerad över folk som hinner med ett jobb och producera 1000 skrivna ord varje dag.

För att överhuvudtaget komma någon vart med mitt skrivande så har jag satt att jag ska skriva minst 300 ord varje kväll. Har kört det i ett par veckor och än har det gått bra. 300 ord kanske inte är så mycket men på en vecka blir det åtminstone 2100 ord. En ungdomsroman har i genomsnitt 55000 ord, med andra ord så tar det drygt ett halvt år att få ihop en bok. Låter ju faktiskt inte alls dumt ^^

Ni som vill bli författare, hur många ord skriver ni per dag/vecka?

 
12 Comments

Posted by on October 12, 2011 in Skriva

 

12 responses to “Hur många ord skriver ni per dag?

 1. Lisa

  October 12, 2011 at 20:11

  Jag skriver tyvärr knappt något under veckorna.. däremot brukar jag samla ihop några ord på helgerna 😀 För mig varierar det dock väldigt mycket hur mycket jag skriver under en helg. Ibland flera tusen ord, ibland några hundra..
  Har en ungdomsbok i snitt bara 55000 ord? :O Mitt manus är än så länge kring 45000 ord tror jag, och har bara kommit 170 sidor eller nått.. hm.. kanske har mycket ord per sida eller nått, haha.

   
 2. Andréa

  October 12, 2011 at 20:12

  När jag arbetar med ett manus blir det mellan 2000-6000 ord skrivna per dag beroende på hur mycket tid jag har. Under årets övriga dagar skriver jag minst 750, oftast omkring 1000-3000. Ja, jag är smått vansinnig och alldeles för förälskad i ord för mitt eget bästa.

   
 3. Fia Filur

  October 12, 2011 at 21:34

  Ja du, det här inlägget känns som en mental käftsmäll. Ord säger du? Jag åstadkommer mest blanksteg nuförtiden … 🙂
  När jag arbetar på första utkastet av ett manus brukar jag sikta på 2000 ord per dag och mer på helgerna, men när det gäller omskrivning går det mycket långsammare, särskilt nu när jag liksom gör en blandning av att skriva nytt och skriva om.
  Men, en viktig sak att komma ihåg, blankstegen behöver i alla fall inte skrivas om! 🙂

   
 4. Bina

  October 12, 2011 at 22:10

  Haha, det där är så olika från dag till dag. Vissa dagar kan jag bara stirra på min text utan att göra någonting, medan det andra dagar fullkomligt flödar ur fingrarna. Fick en knäpp i somras då jag skrev drygt 30000 ord på fyra dagar. Tyvärr verkar det bara vara en engångsgrej.

  300 ord om dagen är iaf någonting och du ska vara stolt om du klarar av det 🙂

   
 5. Nellie C Lind

  October 12, 2011 at 22:49

  Oj, ingen aning. Det varierar nog ganska kraftigt. Jag räknar inte ord utan sidor och det kan bli att jag får ned mellan 30-100 sidor i månaden. I min senaste bok skrev jag de sista 100 sidorna på två veckor. 🙂 Men boken jag jobbar på nu har det tagit mig nästan en månad att få ned 30 sidor. 😛

   
 6. Anna - Boktycke

  October 13, 2011 at 08:23

  Gud vad mycket ni hinner skriva!!! Önskar att jag är lika produktiv!

   
 7. smartasanna

  October 13, 2011 at 09:01

  Jag är fortfarande i lära mig stadiet. Så jag vill inte att skrivande ska bli en sak som jag måste göra. Det ska vara en sak som jag tycker är roligt 🙂

   
 8. Malin

  December 5, 2011 at 23:57

  Skulle gärna vilja skriva en bok, men jag har inte diciplinen på mig själv att producera text. Ska kanske sikta på 300 ord om dagen. Det hinner man ju nästan när man sitter på bussen och pendlar mellan skolan och hemmet 🙂

   
 9. Tina

  April 11, 2012 at 21:43

  Hej! Jag älskar att skriva och jag siktar också på att bli författare en dag. Helst skulle man ju ha det som ett heltidsjobb, men som en hobby känns mer realistiskt då man kanske inte är nästa J.K. Rowling eller Stefanie Meyer och inte behöver göra så mycket annat än att skriva på fritiden, om ens det eftersom de har så mycket pengar så de klarar sig. Men det var inte vad det här handlade om.
  När jag skriver så skriver jag allt från 500 till några tusen ord. Allt handlar om på vilket skrivhumör jag är och vad jag får inspiration från 🙂 För att vara på skrivhumör lyssnar jag gärna på musik som handlar om det jag vill få ner, eller som jag kan få inspiration från. Jag är ganska lik dig, skulle jag säga. Jag har ofta en idé som jag vill bygga en bok på eller bara en berättelse, och i början skriver jag ganska mycket ganska snabbt, men sen när jag antingen har kommit fram till det jag ville skriva ner så är det inte lika roligt längre. Eller så tycker jag att det tar för lång tid att komma fram till min “höjdpunkt” så jag tröttnar på grund av det. Tyvärr, haha. Jag undrar ibland hur författare kan orka slutföra en bok, för jag själv tycker ju att jag aldrig kommer fram till ett slut. Men allt handlar om att ha viljan och orken. 🙂
  Jag har faktiskt avslutat en fantasybok med en kompis för ett år sedan som vi läser igenom och rättar och lägger till och tar bort saker på fortfarande. Vårt mål var att vi skulle ha gett ut den innan hon slutade skolan, vilket hon gör nu till sommaren(hon är ett år äldre än jag). Men vi har helt enkelt inte haft riktigt den lusten, eller vad man ska kalla det, att göra klart den helt, rätta den för sista gången, ha andra som läser igenom den igen och igen så det kommer nog inte att hända i år. Men den är 116 dataskrivna sidor, vilket jag har räknat ut är ca 290 “riktiga boksidor” (du tar a4 sidorna gånger 2.5) Varför jag gör detta är för att jag med flera olika böcker provat att skriva in en sida på datan från boken jag tog, och det blev inte en hel a4 sida förrens jag valde typsnitt 20, vilket motsvarar att du tar de sidor du har gånger 2.5. Boken är lite mer än 80 000 ord, så då har vi väl fått med mer än snittet, så det var ju skönt att höra att den inte var för kort 😉
  Den är ju inte det enda jag skrivit klart, jag har skrivit på fanfiction berättelser också (om du hört om det? kolla annars fanfiction.net och så finns det otroligt många berättelser som folk skrivit om andras filmer, böcker, serier osv). Där har jag skrivit både ensam och med min kompis och under ett år fick vi ihop (då bara räknat det vi skrev tillsammans, och allt var inte saker vi la ut) 500 sidor dataskrivet, hur många ord vet jag inte vad det var, för de uppgifterna har jag inte kvar, men jag kommer ihåg sidorna eftersom vi då trodde att en sida på datorn var en sida i en bok och då tänkte vi att, “ja, men klarade vi av att skriva så mycket på ett år, så blir ju en bok ingen match”.
  Jag vet inte om du egentligen var ute efter några tips, men jag kan ändå ge dig några som funkar för mig. Första är att lyssna på musik! Det är det bästa som du kan göra, och då menar jag inte bara att du startar musiken och sen sätter dig och skriver, utan LYSSNA på musiken! En grej för mig som jag har märkt är att jag också skriver olika mycket vart jag är, alltså hemma i stan skriver jag så och så mycket, men kommer jag ut till stugan, då får jag helt plötsligt mycket mer inspiration. Kanske inget jättespeciellt, men ändå. Sen så det sista jag har att säga är att ha någon att skriva med. Jag har skrivit både själv och med min kompis, och även om jag inte skriver med min kompis, så är det en jättestor hjälp att ha henne där som ett bollplank eller något liknande. Hon har så många idéer som en “outsider” som man själv inte tänker på, så det är något jag skulle rekommendera starkt! 😀
  Kanske har jag inte sagt något nytt som du inte redan visste, men det kan man ju aldrig veta i förskott.
  Förresten älskar jag din blogg! Du har en jättefin design, som jag antar att du gjort själv? Och jättebra boktips som passar mig helt! Tack för att du startat den här bloggen, och hoppas att något av det jag skrev kan ha kommit till att hjälpa dig på något sätt, hur vet jag inte, men du känner ju om det var skräp eller inte 🙂 Och lycka till med ditt skrivande, vill man något tillräckligt så vet du ju att de säger att man får det.

   
  • Anna - Boktycke

   April 11, 2012 at 22:22

   Hejhej!
   Superkul att läsa om ditt skrivande, tack för att du delar med dig!
   Vad är det för typ av fantasybok du ch din kompis skriver? Episk fantasy? Urban fantasy? 80 000 ord är imponerande. Själv brukar mina manus hamnar på runt 60 000 ord eftersom jag riktar mig till ungdomar.

   Fan fiction skrev jag när jag var yngre. Har lite Harry Potter fanfics på datorn som jag aldrig visat för någon hehe 🙂

   Jag lyssnar nästan alltid på musik när jag skriver, framförallt om jag inte är ensam hemma. Annars händer det lätt att jag blir störd av andras ljud. Kan tänka mig att man skriver mer om man åker till en stuga och kommer bort från vardagen. Har tyvärr ingen stuga att åka till 😦 Tack för tipsen i vilket fall!

   Åh, vad kul att du gillar bloggen. Designen är WordPress så det enda jag har gjort är att välja widgets, menyer och sånt. Tyvärr så kostar det om man vill designa själv på wordpress och jag får köra på deras standarddesignmallar.

   Lycka till med skrivandet du med! Kanske blir vi författarkollegor i framtiden 🙂

    
   • Tina

    April 13, 2012 at 17:10

    Hej!
    Det är en episk fantasy berättelse, och jag hoppas att 80 000 inte räknas för alldeles för mkt för ungdomar, för det finns ju alla sorters olika tjocklekar på böcker och vår bok är just för ungdomar, var det tänkt.

    Och det var harry potter som vi skrev så himla mycket på också, det som är så bra med det är att man från alla sorters människor får respons. 🙂

    Nej, man kan väl inte anta att alla har något annat ställe att åka till, men jag tog det som ett exempel på att om man kommer ifrån det vanliga, så kan man få nya idéer.

    Lycka till med allt, så får vi hoppas att vi blir författarkollegor 😉 Då har ju bådas våra drömmar gått i uppfyllelse.

     
 10. stina liffner

  August 4, 2013 at 19:41

  jag skriver 4-7 sidor per dag

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: