RSS

Gästinlägg: Mitt favvo-djur i huvudrollen

13 Oct

Men det hjälper tyvärr inte för Den vita katten lyckas inte övertyga mig.

 

Titel: Den vita katten (eng. White cat)
Författare: Holly Black
Serie: Berörarna 1
Sidantal: 282
Utgivningsår: 2011 (original 2010)

Handling:
Cassel Sharpe är den ende i familjen som inte är berörare. Berörare är människor som kan manipulera känslor, minnen, tur och död mm. Avsaknaden av magi borde göra det enkelt för honom att smälta in på privatskolan, om det inte vore för den stora hemligheten. När Cassel var fjorton år dödade han flickan han älskade.

 

Omdöme:
Inledningen är spännande och jag slängs direkt in i handlingen, upp på ett tak där Cassel vaknar efter att ha gått i sömnen. Problemet är att jag varken ser scenen framför mig eller känner med Cassel, inte då och inte senare i boken heller. Det finns ingenting som griper tag eller får mig att känna och det gör att personerna aldrig blir levande för mig. En anledning till avsaknaden av sympati tror jag beror på att boken handlar väldigt mycket om minnen. Jag har svårt för att känna förtroende för någon som inte minns något. Cassel är övertygad om att han dödade Lila, flickan han älskade, men han minns inte själva dådet. Om han inte ens minns det själv, varför skulle då jag tro på det?

Språket är helt okej och killens PoV fungerar bra, även om han har förvånande detaljrikedom när det gäller tjejers frisyrer, hud och accessoarer. Exempel: ”Hennes bruna, lockiga hår ser oborstat ut och hålls på plats av ett sandelträdiadem.” När det gäller diadem brukar killar annars ha lika stor koll som Ron i Harry Potter, det vill säga ingen alls.

Nej, jag är inte direkt trollbunden och det är först när magin kommer in som intresset vaknar. Författaren har byggt upp en helt fantastisk värld med häftiga förmågor och allt kring det är intressant och fascinerande. Styrkorna är intrigen och vändningarna. Det som också utmärker boken är att den skiljer sig från många andra YA jag läst. Det är uppfriskande att för omväxlings skull läsa om gangsters och mord istället för fluffigduffiga känslor som paranormal romance ofta är fullproppade av. Det märks rätt tydligt att det här bara är en del i en serie och om tvåan innehåller mer magi kommer jag att hålla utkik efter den.

Fantasivärld: +1
Intrig: +1
Vändningar: +1
Karaktärer: -0,5

Betyg: 7,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur. Läs även Boktyckes recension av boken!

 

Tags: , , ,

3 responses to “Gästinlägg: Mitt favvo-djur i huvudrollen

 1. Fia Filur

  October 13, 2011 at 20:56

  Är nyfiken på vad du tycker om denna. Den är så udda, både lättuträknad och överraskande på samma gång.

   
 2. Bokomaten

  October 20, 2011 at 10:22

  Åh, den här läst jag också nyligen ut. Ligger väl lite mittemellan Paranormal romance och fantasy. Jag gillade den.:)

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: